Povežite se s nama

U fokusu

Sračinec nije zaboravio Vukovar!

Objavljeno:

- dana

TIHA KOLONA SJEĆANJA

Jučer je, na dan kada je cijela Hrvatska obilježavala dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u Sračincu održana sveta misa i molitvena procesija sa lampionima. Svetu je misu vodio župnik, vlč. Siniša Dudašek, a nazočili su joj mnogobrojni mještani i veliki broj branitelja.

– Već nakon prvih višestranačkih izbora krenuli su problemi u Vukovaru i okolici, formirane su razne paravojne jedinice, straže, a to je trajalo sve do svibnja 1991. godine. 2. svibnja 1991. dvojica policajaca krenula su postaviti hrvatski stijeg na zgradu tadašnje Mjesne zajednice, kada su ostali zarobljeni. U pomoć njima krenulo je 50 policajaca koji su upali u zasjedu. Dvanaest policajaca tada je izgubilo život, a više od 20 bilo je ranjeno. Nakon toga, krajem šestog mjeseca 91. iz Varaždina kreće za Vukovar prva grupa od 100 policajaca. Grupe su se mijenjale sve do sredine kolovoza kada se broj naših policajaca povećava na 200. I tada, 11. 9. 1991. na smjenu odlazi zadnja grupa od 185 policajaca. Većina njih ostala je u Vukovaru do zadnjeg dana. Iz te grupe 21 policajac je poginuo, petorica su nestala, 119 je završilo u zarobljeništvu. Teško je govoriti o tome, 14 naših mještana policajaca branilo je Vukovar, a petorica su završila u zarobljeništvu. No živimo, vjernici smo, moramo oprostiti, ali isto tako moramo tražiti krivce za sva zlodjela i da odgovaraju za ono što su počinili. Možemo oprostiti, ali nikada ne smijemo zaboraviti – rekao je nakon mise u ime branitelja Siniša Brkinjač.

Mala općina koja je dala velik broj branitelja

– Sjećamo se 2011. godine, 20 godina nakon vukovarske tragedije, iz općine Sračinec organizirali smo posjet Vukovaru na kojem je sudjelovalo 180 mještana. Sjećam se riječi tadašnjeg gradonačelnika Sabe koji je rekao da nema u Hrvatskoj tako male općine kao što je općina Sračinec, koja je dala toliko branitelja i koja je tako dala počast svima koji su branili Vukovar. Obišli smo sva mjesta na kojima su se borili naši branitelji, od Borovog Naselja, trpinjske ceste, Borova, hangara, pa sve do groblja i Ovčare. I zato vam obećajem da ćemo svake godine pokušati organizirati posjetu Vukovaru kako bi svi imali priliku obići sva ova mjesta gdje se branila Hrvatska. Drago mi je da danas u znak sjećanja na Vukovar krećemo u ovu kolonu sjećanja našim mjestom i Vukovarskom ulicom čime ćemo simbolični odati počast svima onima koji su branili Vukovar. – istaknuo je  načelnik  Božidar Novoselec.

Kolona od dvjestotinjak mještana sa svijećama uputila se Vukovarskom ulicom do križa u blizini dječjeg vrtića. Tiha kolona sjećanja, uz molitvu, u mislima s Vukovarom.

Izvor:
Foto: Zvonimir Mikašek

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!