Povežite se s nama

Međimurje

“Srećkova potraga za velikim moćima” čita se u pet zemalja

Objavljeno:

- dana

Predškolci

Mališani iz Dječjeg vrtića “Stonoga” iz Novog Sela Rok prvi su uživali u pričama iz slikovnice “Srećkova potraga za velikim moćima”, za čiji je sadržaj zaslužna njihova odgojiteljica Smiljana Nedeljko.

Riječ je o slikovnici koja je nastala u sklopu projekta “On the move” Međimurske županije, a koji je sufinanciran iz programa Erasmus+: Sport koji je posvećen predškolcima u dobi od četiri do sedam godina. Slikovnica je izdana na čak pet jezika – engleskom, hrvatskom, portugalskom, slovačkom i slovenskom, a namijenjena je djeci, odgojiteljima, roditeljima, učiteljima razredne nastave i tjelesnog odgoja te bibliotekarima.

Prijatelj djece

– Radeći na ovom projektu spoznala sam da su djeca do sedam godina u “zapećku” u odnosu na stariju djecu. Država se o djeci do tri godine i od tri do sedam godina brine o cijepljenju i o tome da idu u vrtić i tu staje, stoga želim da nam ovaj projekt pomogne da se stvari promijene nabolje – izjavila je koordinatorica projekta “On the move” Aleksandra Ličanin.

Mališane je posjetio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je istaknuo da je ovaj dan velik za cijelu Županiju.
– Uz ovaj projekt, potpisat će se sporazum o tome da je Županija prijatelj djece. To nam nosi jednu obvezu, odgovornost da se potrudimo da s našim najmlađima izgradimo budućnost i da osiguramo djeci da imaju sretno i bezbrižno djetinjstvo – izjavio je župan i dodao da mu je drago što je ovaj projekt realiziran u Međimurskoj županiji.
– Slikovnicu nosim doma, treba mi i za jutro i večer. Isto tako, čestitam svima koji su sudjelovali u izradi i potrudili se da na taj način stvaramo jednu zdravu i sretnu sredinu – rekao je Posavec.

Pet zemalja

Odgojiteljica Smiljana Nedeljko otkrila je da je željela napraviti slikovnicu koja potiče na kretanje i koja će biti zanimljiva djeci.
– Ideja je da slikovnica bude dobar vodič odgojiteljima u vrtićima i roditeljima koji će čitati djeci. Vjerujem da će oni, s glavnim likovima slikovnice Srećkom i Šarenkom, poskakivati po kući, živjeti zdravo i njegovati temeljne obiteljske odnose, prije svega prijateljstvo – rekla je odgojiteljica Smiljana, kojoj je ovaj projekt, kako kaže, bio velik izazov i odgovornost jer se, osim u Hrvatskoj, izdaje u pet europskih zemalja: Slovačkoj, Sloveniji, Malti, Portugalu i Velikoj Britaniji.

– Za djecu sam znala da će je prihvatiti, ali više su me brinuli odrasli, koji su veći kritičari. Međutim, dogodila se jedna izvrsna suradnja i nadam se da će djeca uživati u njoj – rekla je odgojiteljica Smiljana Nedeljko.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje