Povežite se s nama

Međimurje

“Srećkova potraga za velikim moćima” čita se u pet zemalja

Objavljeno:

- dana

Predškolci

Mališani iz Dječjeg vrtića “Stonoga” iz Novog Sela Rok prvi su uživali u pričama iz slikovnice “Srećkova potraga za velikim moćima”, za čiji je sadržaj zaslužna njihova odgojiteljica Smiljana Nedeljko.

Riječ je o slikovnici koja je nastala u sklopu projekta “On the move” Međimurske županije, a koji je sufinanciran iz programa Erasmus+: Sport koji je posvećen predškolcima u dobi od četiri do sedam godina. Slikovnica je izdana na čak pet jezika – engleskom, hrvatskom, portugalskom, slovačkom i slovenskom, a namijenjena je djeci, odgojiteljima, roditeljima, učiteljima razredne nastave i tjelesnog odgoja te bibliotekarima.

Prijatelj djece

– Radeći na ovom projektu spoznala sam da su djeca do sedam godina u “zapećku” u odnosu na stariju djecu. Država se o djeci do tri godine i od tri do sedam godina brine o cijepljenju i o tome da idu u vrtić i tu staje, stoga želim da nam ovaj projekt pomogne da se stvari promijene nabolje – izjavila je koordinatorica projekta “On the move” Aleksandra Ličanin.

Mališane je posjetio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je istaknuo da je ovaj dan velik za cijelu Županiju.
– Uz ovaj projekt, potpisat će se sporazum o tome da je Županija prijatelj djece. To nam nosi jednu obvezu, odgovornost da se potrudimo da s našim najmlađima izgradimo budućnost i da osiguramo djeci da imaju sretno i bezbrižno djetinjstvo – izjavio je župan i dodao da mu je drago što je ovaj projekt realiziran u Međimurskoj županiji.
– Slikovnicu nosim doma, treba mi i za jutro i večer. Isto tako, čestitam svima koji su sudjelovali u izradi i potrudili se da na taj način stvaramo jednu zdravu i sretnu sredinu – rekao je Posavec.

Pet zemalja

Odgojiteljica Smiljana Nedeljko otkrila je da je željela napraviti slikovnicu koja potiče na kretanje i koja će biti zanimljiva djeci.
– Ideja je da slikovnica bude dobar vodič odgojiteljima u vrtićima i roditeljima koji će čitati djeci. Vjerujem da će oni, s glavnim likovima slikovnice Srećkom i Šarenkom, poskakivati po kući, živjeti zdravo i njegovati temeljne obiteljske odnose, prije svega prijateljstvo – rekla je odgojiteljica Smiljana, kojoj je ovaj projekt, kako kaže, bio velik izazov i odgovornost jer se, osim u Hrvatskoj, izdaje u pet europskih zemalja: Slovačkoj, Sloveniji, Malti, Portugalu i Velikoj Britaniji.

– Za djecu sam znala da će je prihvatiti, ali više su me brinuli odrasli, koji su veći kritičari. Međutim, dogodila se jedna izvrsna suradnja i nadam se da će djeca uživati u njoj – rekla je odgojiteljica Smiljana Nedeljko.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje