Povežite se s nama

Kultura

Središnje slavlje velikog rođendana KUU „Veseli Međimurci“ 30. studenoga

Objavljeno:

- dana

– Međimurje je kraj koji u sebi krije bogatu tradicijsku kulturu, a glavna osnovica kulturno-umjetničkog amaterizma u današnje vrijeme marljivo je njegovanje folklorne glazbene i plesne baštine. Počeci kulturno-umjetničkog amaterskog djelovanja datiraju u tridesete godine prošloga stoljeća s aktivnostima ogranaka „Seljačke sloge”, a najveći je procvat folklorni amaterizam doživio u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata.

Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“ Čakovec sa 70-godišnjom tradicijom djelovanja svakako zauzima značajno mjesto u međimurskom amaterizmu na različitim područjima kulturno-umjetničkoga djelovanja, a zajedničkim kreativnim idejama, željom za napretkom, progresivnim razmišljanjem i entuzijazmom svojih članova korača prema daljnjem napretku i uspješnom djelovanju u budućnosti – piše Jelena Tyran, članica KUU „Veseli Međimurci“ i autorica izložbe „Kroz 70 godina“, kojom je nedavno započelo veliko obilježavanje velikoga jubileja te Udruge. Aktivnosti slavlja sedam desetljeća postojanja zapravo traju cijele godine, no kulminacija je organizirana za njezin zadnji dio.

Bogato obilježavanje

Centralna proslava 70. obljetnice Udruge održat će se u subotu, 30. studenoga u čakovečkome Centru za kulturu s početkom u 19 sati. Kako kaže predsjednik KUU „Veseli Međimurci“ Nikola Kotur, neće se raditi o klasičnom slavlju toga tipa:

– Naravno, na središnjoj proslavi predstavit ćemo i kulturno-umjetnički program, no glavni dio predstavljat će prikazivanje dokumentarnoga filma o Udruzi u trajanju od tridesetak minuta. U uvodnome dijelu predstavit će se Ženska vokalna skupina, koja također slavi jubilej – desetljeće od osnutka. Potom će, nakon govora, biti prikazan dokumentarac, nakon čega će naš član Neven Kolarić na cimbalu pratiti Jelenu Tyran koja će otpjevati popijevku „Pučpuljika pučpuduje“. Kratko će se prezentirati i Folklorna sekcija.

Kotur objašnjava da se tajna dugovječnosti ansambla krije u bezuvjetnoj potpori sviju članova.

– Atmosfera je unutar Udruge prekrasna upravo stoga što se podržavamo kao jedna velika obitelj. Osobno volim razne suradnje s drugim udrugama i društvima te mislim da je želja za surađivanjem jedna od najvažnijih odlika amaterizma. Često, primjerice, nastupamo s Županijskim tamburaškim orkestrom „Stjepan Bujan Stipić“ te s KUD-om Žiškovec – kaže.
Unutar Udruge osim Folklorne sekcije, koju vodi Nikola Kotur, djeluju i Dramska sekcija (voditelj Miljenko Zelenbaba), već spomenuta Ženska vokalna skupina, koju vodi Lana Cvrtila, te Sekcija za očuvanje narodnih i fašničkih običaja (voditeljica Silvana Milly).

Potonja se Sekcija brine o više od 2000 komada dijelova narodnih nošnji koje su u fundusu Udruge. Iznimno aktivni članovi sudjeluju na brojnim smotrama, poput nedavne 12. Smotre narodnih običaja u Kotoribi, gdje su predstavili običaje vezane uz Badnjak, ili uzvratnoga gostovanja u bugarskom Blagoevgradu, u kojem su prezentirali međimursku i hrvatsku tradiciju. Od 2002. godine i sami su organizatori važne Smotre koreografiranog folklora „Med Murom i Dravom“. Predsjednik ove nagrađivane Udruge dodaje da će i ubuduće nastojati biti što aktivniji i kvalitetno čuvati hrvatsku narodnu baštinu te poziva da ih podržite u tome prisustvom na nekima od brojnih nastupa!

O povijesti društva

KUU „Veseli Međimurci“ osnovana je pod okriljem MTČ-a 1949. godine kao folklorna sekcija pod vodstvom Matije Grabrovića, a prvi članovi bili su radnici tvornice i nekoliko članova izvana. U početku su se nastupi organizirali uglavnom u sklopu poduzeća. U prvih deset godina djelovanja polako su se zaredali nastupi na priredbama i manifestacijama diljem Međimurja i šire, a u šezdesetim godinama sve su brojniji nastupi i u inozemstvu. Folklorna skupina u sljedećim godinama sve više prihvaća članove izvan poduzeća, iako i dalje djeluje unutar MTČ-a, te otvara svoja vrata mladeži iz Čakovca, ali i okolnih mjesta.

Ime folklorne skupine 1968. godine promijenilo se u Kulturno-umjetničko društvo „Veseli Međimurci“. Samostalno djelovanje društva započinje 1978. godine, kada se izdvajaju iz MTČ-a, a 1980. službeno je registrirano kao Omladinsko kulturno-umjetničko društvo „Veseli Međimurci“.

Godine 1992. društvo ponovno mijenja ime i djeluje pod nazivom Kulturno-umjetničko društvo Međimurje te zajednički okuplja članove OKUD-a „Veseli Međimurci“, RKUD-a MTČ i KUD-a Građevinar. Starom se imenu vraća nedugo prije obilježavanja 50. godišnjice djelovanja i otada neprekidno djeluje kao Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“.

Matija Grabrović Matek osoba je čije je ime duboko urezano u međimurski folklor jer upravo je on bio osnivač i dugogodišnji voditelj folklorne skupine u „Međimurskoj trikotaži“ koja kasnije prerasta u „Vesele Međimurce“. Rođen 1933. godine u Lendavi, djetinjstvo je proveo u selidbama zbog oca koji je bio vojno lice, no najveći dio života proboravio je u Čakovcu, gdje je završio tadašnju Učiteljsku školu. Kao prosvjetni djelatnik najprije je radio u Osnovnoj školi u Nedelišću, a kao likovni pedagog u II. osnovnoj školi u Čakovcu. Osim uz „Vesele Međimurce“, doživotno je bio povezan sa „Seljačkom slogom“ u Nedelišću, ali i s drugim folklornim društvima diljem Međimurja, čiji je voditelj i koreograf bio.

Nadolazeći nastupi

  • 30. studenoga – središnja proslava 70. obljetnice od osnutka KUU „Veseli Međimurci“
  • 7. prosinca – godišnji koncert Ženske vokalne skupine – 10 godina sekcije – Scheierova zgrada, 19 sati
  • 13. prosinca – tradicionalni božićni koncert – ŽVS KUU “Veseli Međimurci” i ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“, Lendava
  • 19. prosinca – Božićni koncert amaterskih udruga s područja Grada Čakovca – CZK, 20 sati
  • 21. prosinca – tradicionalni božićni koncert – ŽVS i ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“, Vincjet, južno Gradišće
  • 22. prosinca – ŽVS, ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“ & Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ – Prelog
  • 29. prosinca – ŽVS, ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“ & Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ – crkva sv. Antuna Padovanskog, Čakovec Jug

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje