– Međimurje je kraj koji u sebi krije bogatu tradicijsku kulturu, a glavna osnovica kulturno-umjetničkog amaterizma u današnje vrijeme marljivo je njegovanje folklorne glazbene i plesne baštine. Počeci kulturno-umjetničkog amaterskog djelovanja datiraju u tridesete godine prošloga stoljeća s aktivnostima ogranaka „Seljačke sloge”, a najveći je procvat folklorni amaterizam doživio u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata.

Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“ Čakovec sa 70-godišnjom tradicijom djelovanja svakako zauzima značajno mjesto u međimurskom amaterizmu na različitim područjima kulturno-umjetničkoga djelovanja, a zajedničkim kreativnim idejama, željom za napretkom, progresivnim razmišljanjem i entuzijazmom svojih članova korača prema daljnjem napretku i uspješnom djelovanju u budućnosti – piše Jelena Tyran, članica KUU „Veseli Međimurci“ i autorica izložbe „Kroz 70 godina“, kojom je nedavno započelo veliko obilježavanje velikoga jubileja te Udruge. Aktivnosti slavlja sedam desetljeća postojanja zapravo traju cijele godine, no kulminacija je organizirana za njezin zadnji dio.

Bogato obilježavanje

Centralna proslava 70. obljetnice Udruge održat će se u subotu, 30. studenoga u čakovečkome Centru za kulturu s početkom u 19 sati. Kako kaže predsjednik KUU „Veseli Međimurci“ Nikola Kotur, neće se raditi o klasičnom slavlju toga tipa:

– Naravno, na središnjoj proslavi predstavit ćemo i kulturno-umjetnički program, no glavni dio predstavljat će prikazivanje dokumentarnoga filma o Udruzi u trajanju od tridesetak minuta. U uvodnome dijelu predstavit će se Ženska vokalna skupina, koja također slavi jubilej – desetljeće od osnutka. Potom će, nakon govora, biti prikazan dokumentarac, nakon čega će naš član Neven Kolarić na cimbalu pratiti Jelenu Tyran koja će otpjevati popijevku „Pučpuljika pučpuduje“. Kratko će se prezentirati i Folklorna sekcija.

Kotur objašnjava da se tajna dugovječnosti ansambla krije u bezuvjetnoj potpori sviju članova.

– Atmosfera je unutar Udruge prekrasna upravo stoga što se podržavamo kao jedna velika obitelj. Osobno volim razne suradnje s drugim udrugama i društvima te mislim da je želja za surađivanjem jedna od najvažnijih odlika amaterizma. Često, primjerice, nastupamo s Županijskim tamburaškim orkestrom „Stjepan Bujan Stipić“ te s KUD-om Žiškovec – kaže.
Unutar Udruge osim Folklorne sekcije, koju vodi Nikola Kotur, djeluju i Dramska sekcija (voditelj Miljenko Zelenbaba), već spomenuta Ženska vokalna skupina, koju vodi Lana Cvrtila, te Sekcija za očuvanje narodnih i fašničkih običaja (voditeljica Silvana Milly).

Potonja se Sekcija brine o više od 2000 komada dijelova narodnih nošnji koje su u fundusu Udruge. Iznimno aktivni članovi sudjeluju na brojnim smotrama, poput nedavne 12. Smotre narodnih običaja u Kotoribi, gdje su predstavili običaje vezane uz Badnjak, ili uzvratnoga gostovanja u bugarskom Blagoevgradu, u kojem su prezentirali međimursku i hrvatsku tradiciju. Od 2002. godine i sami su organizatori važne Smotre koreografiranog folklora „Med Murom i Dravom“. Predsjednik ove nagrađivane Udruge dodaje da će i ubuduće nastojati biti što aktivniji i kvalitetno čuvati hrvatsku narodnu baštinu te poziva da ih podržite u tome prisustvom na nekima od brojnih nastupa!

O povijesti društva

KUU „Veseli Međimurci“ osnovana je pod okriljem MTČ-a 1949. godine kao folklorna sekcija pod vodstvom Matije Grabrovića, a prvi članovi bili su radnici tvornice i nekoliko članova izvana. U početku su se nastupi organizirali uglavnom u sklopu poduzeća. U prvih deset godina djelovanja polako su se zaredali nastupi na priredbama i manifestacijama diljem Međimurja i šire, a u šezdesetim godinama sve su brojniji nastupi i u inozemstvu. Folklorna skupina u sljedećim godinama sve više prihvaća članove izvan poduzeća, iako i dalje djeluje unutar MTČ-a, te otvara svoja vrata mladeži iz Čakovca, ali i okolnih mjesta.

Ime folklorne skupine 1968. godine promijenilo se u Kulturno-umjetničko društvo „Veseli Međimurci“. Samostalno djelovanje društva započinje 1978. godine, kada se izdvajaju iz MTČ-a, a 1980. službeno je registrirano kao Omladinsko kulturno-umjetničko društvo „Veseli Međimurci“.

Godine 1992. društvo ponovno mijenja ime i djeluje pod nazivom Kulturno-umjetničko društvo Međimurje te zajednički okuplja članove OKUD-a „Veseli Međimurci“, RKUD-a MTČ i KUD-a Građevinar. Starom se imenu vraća nedugo prije obilježavanja 50. godišnjice djelovanja i otada neprekidno djeluje kao Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“.

Matija Grabrović Matek osoba je čije je ime duboko urezano u međimurski folklor jer upravo je on bio osnivač i dugogodišnji voditelj folklorne skupine u „Međimurskoj trikotaži“ koja kasnije prerasta u „Vesele Međimurce“. Rođen 1933. godine u Lendavi, djetinjstvo je proveo u selidbama zbog oca koji je bio vojno lice, no najveći dio života proboravio je u Čakovcu, gdje je završio tadašnju Učiteljsku školu. Kao prosvjetni djelatnik najprije je radio u Osnovnoj školi u Nedelišću, a kao likovni pedagog u II. osnovnoj školi u Čakovcu. Osim uz „Vesele Međimurce“, doživotno je bio povezan sa „Seljačkom slogom“ u Nedelišću, ali i s drugim folklornim društvima diljem Međimurja, čiji je voditelj i koreograf bio.

Nadolazeći nastupi

  • 30. studenoga – središnja proslava 70. obljetnice od osnutka KUU „Veseli Međimurci“
  • 7. prosinca – godišnji koncert Ženske vokalne skupine – 10 godina sekcije – Scheierova zgrada, 19 sati
  • 13. prosinca – tradicionalni božićni koncert – ŽVS KUU “Veseli Međimurci” i ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“, Lendava
  • 19. prosinca – Božićni koncert amaterskih udruga s područja Grada Čakovca – CZK, 20 sati
  • 21. prosinca – tradicionalni božićni koncert – ŽVS i ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“, Vincjet, južno Gradišće
  • 22. prosinca – ŽVS, ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“ & Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ – Prelog
  • 29. prosinca – ŽVS, ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“ & Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ – crkva sv. Antuna Padovanskog, Čakovec Jug

Komentari

Komentara