Povežite se s nama

Život i društvo

Srednjoškolci iz Vrbovca posjetili Slobodu zonu Varaždin

Objavljeno:

- dana

Terenska nastava

U sklopu terenske nastave, Slobodnu zonu Varaždin ovog je tjedna posjetila skupina od 50-ak učenika ekonomskog smjera drugih i trećih razreda Srednje škole Vrbovec iz Vrbovca. Domaćin srednjoškolcima i njihovim učiteljima bio je direktor Slobodne zone Enriko Parlaj.

Upoznao ih je sa Slobodnom zonom, odnosno činjenicama od samih početaka i osnivanja te i dalje najveće greenfield investicije u Hrvatskoj pa sve do današnjih dana i službenih podataka o poslovanju za prošlu godinu. Naime, ti podaci govore da je Slobodna zona Varaždin i dalje lider u Hrvatskoj.

Osim toga učenicima su i detaljno predstavljene tvrtke koje posluju na području Slobodne zone. Učenici, ali i učitelji, imali su za direktora Parlaja brojna pitanja od toga kako je Slobodna zona uspjela privući toliko investitora i ostvariti takve rezultate do pitanja o pojedinim tvrtkama unutar zone.

Terenska nastava, odnosno posjet Slobodnoj zoni, bila je odlična prilika da se učenici, koji trenutno prolaze dio nastavnog programa o slobodnim i gospodarskim zonama, u praksi vide kako stvarno funkcionira jedna od takvih zona.

 

Izvor:
Foto: Slobodna zona Varaždin

Život i društvo

Članovi reprezentacije UDVDR-a Vukovarsko-srijemske županije pobjedili na državnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi reprezentacije UDVDR-a Vukovarsko-srijemske županije ukupni su pobjednici 28. državnog natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH „Varaždin 2024.” održanog 21. rujna.

Drugo mjesto, sa samo bodom zaostataka, osvojili su članovi reprezentacije UDVDR-a Istarske županije, dok su treće mjesto osvojili članovi UDVDR Međimurske županije.

Pobjednički pehar uručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je naglasio kako se ovakvim susretima potpomaže očuvanje istine o ratu.

– Cijeli dan nazočim susretima hrvatskih branitelja. Raduje me činjenica da smo jedinstveni, prepoznajući prioritete koji su danas bitni za hrvatske branitelja, a Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada uvijek podupiru te susrete i aktivnosti, koji su itekako bitni za očuvanje istine o Domovinskom ratu – poručio je potpredsjednik Vlade i minstar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitavši ujedno 33. obljetnicu oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je na svečanosti proglašenja pobjednika državnog športskog natjecanja dobrovoljaca i veterana da su se Varaždinci tijekom Domovinskog rata puno iskazali.

– Često imamo prilike čuti da je temelj suvremene, samostalne Republike Hrvatske Domovinski rat. A ja se usuđujem reći da su Varaždinci u te temelje ugradili armaturu. Nema tog bojišta, od Vukovara do Dubrovnika, na kojem nisu ratovale varaždinske postrojbe. Dva grada simbola Domovinskog rata, Vukovar i Knin, opet su vezani uz Varaždince – izjavio je Stričak, dodavši i da su se iskazali i u zbrinjavanju izbjeglica i prognanika.

Natjecanja u belotu i briškuli održana su u dvorani Općine Maruševec.

U Maruševcu su ih dočekali i toplu dobrodošlicu zaželjeli članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranka Maruševec i predsjednik Tihomir Buden pojasnivši im organizaciju takmičenja, kao i program boravka u Maruševcu.

Okupljenim hrvatskim braniteljima riječi dobrodošlice uputio je i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša istaknuvši kako je ovo natjecanje posvećeno braniteljima – simbolima hrabrosti, nesebičnosti i zajedništva.

  • Sport je prilika da se u duhu prijateljstva i natjecanja prisjetimo koliko toga možemo postići kada smo ujedinjeni. Maruševec je Općina koja s ponosom čuva svoju prošlost, ali i s optimizmom gleda na budućnost, stvarajući uvjete za ugodan život, obrazovanje i razvoj novih generacija. Nadam se da ćete u miru i tišini ruralnog života kakvog ovdje njegujemo ostvariti nova prijateljstva, sportske uspjehe i povrh svega lijepa sjećanja koja će vas navesti da nas ponovo posjetite – poručio je braniteljima načelnik Klapša.

Nakon glasnog pucanja iz kubura članica i članova Kuburaške udruge Maruševec koje je označilo početak natjecanja u Maruševcu, krenula su višesatna nadmetanja braniteljskih ekipa s područja 19 hrvatskih županija i Grada Zagreba. Na kraju, najbolji rezultat u belotu ostvarila je ekipa Varaždinske županije. Druga je bila ekipa Zagrebačke, a treće je mjesto osvojila ekipa iz Ličko-senjske županije.
U briškuli, prvo mjesto osvojili su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, drugo mjesto Primorsko-goranske, a treće natjecatelji Šibensko-kninske županije.

Okrjepu u prostoru DVD-a Maruševec za sudionike natjecanja u Maruševcu pripremili su članovi UDVDR – ogranka Maruševec koji su s gostima posjetili Etno kuću u Čalincu, crkvu svetog Jurja mučenika u Maruševcu i obližnji spomenik poginulim braniteljima.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu je kršten Jakov Miletić, sedmo dijete u obitelji Ivana i Svjetlane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

U župnoj crkvi sv. Fabijana i Sebastijana, mučenika u Varaždinu, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u subotu, 21. rujna, na blagdan sv. Mateja apostola, sveto misno slavlje tijekom kojeg je krstio malenog Jakova, sedmo dijete Ivana i Svjetlane Miletić, objavila je Varaždinska biskupija.

U prigodnoj homiliji koju je temeljio na ulomku Evanđelja koje govori o Isusovu pozivu apostolu Mateju te ga povezao s trenutkom krštenja malenog Jakova, biskup je između ostalog progovorio o ozdravljenju koje je bilo potrebno apostolu Mateju, a koje je potrebno i čovjeku današnjeg vremena u različitim kontekstima.

Na svetoj misi uz Jakovljeve roditelje, kumove, rodbinu i prijatelje, bilo je prisutno šestero braće i sestara: Josip, Gordana, Dorotea Ana, Klara, Luka i Marija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje