Povežite se s nama

U fokusu

Stadion Varteksa više neće biti pod hipotekom, u Gradu hvale “značajno postupanje” PBZ-a

Objavljeno:

- dana

NAKON ŠEST GODINA

Stadion Varteksa u Varaždinu uskoro više ne bi trebao biti pod hipotekom. Iz Grada Varaždina su izvijestili da su prije nekoliko dana iz Privredne banke Zagreb primili brisovno očitovanje, kojim se omogućava da se hipoteka sa stadiona briše.

Naime, 2010. godine je Gradsko vijeće većinom glasova odobrilo da se uzme 8 milijuna kredita na rok od deset godina kako bi se spasio Nogometni klub Varaždin.  

– Grad Varaždin je ove godine pokrenuo parnični postupak protiv svih supotpisnika ugovora iz 2010. godine tražeći, između ostalog, brisanje predmetne hipoteke. Prije nekoliko dana od Privredne banke Zagreb d.d. zaprimljeno je brisovno očitovanje kojim se omogućava da se hipoteka na Varteksovu stadionu briše, a nekretnina oslobodi od spomenutog tereta. Riječ je o značajnom postupanju Privredne banke Zagreb d.d. koji će se odraziti i na pokrenuti parnični postupak – priopćili su iz Grada Varaždina.

“Neutemeljene prozivke”

Nogometni klub je 2008. godine uzeo kredit u iznosu od 2,5 milijuna kuna od Banke Kovanica, koja je svibnju 2014. godine tužila Grad Varaždin kao jamca za ugovor o kreditu te  je tražila potvrat neotplaćenih 600 tisuća kuna.

– U svibnju ove godine Grad Varaždin je ishodio prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Varaždinu temeljem koje se tužbeni zahtjev Banke odbija u cijelosti kao neosnovan – naveli su iz Grada.

Inače, iz Grada su priopćenje poslali i o drugim sporovima, a pojasnili su da su to odlučili napraviti jer su izloženi „najčešće neutemeljenim i neprovjerenim prozivanjima“.

Izvijestili su da su sva tri sudska postupka, koja je protiv njih pokrenuo Crtorad, riješena u korist Grada.

– U jednome je donesena pravomoćna presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev Crtorada, dok je u preostala dva, a kao posljedica vođenih pregovora i pokušaja mirnog rješenja spora, Crtorad povukao tužbe – naveli su.

O promjeni stava – ni slova

Pohvalili su se i da su ishodili i pravomoćnu presudu protiv trgovačkog društva Igrec Šport, kojom je utvrđeno da je Grad Varaždin vlasnik zemljišta u Zagrebačkoj ulici na kojem se nalaze teniski tereni.

Konačno, podsjetili su i na presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske o ništetnosti ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine.

Zanimljivo, gradonačelnik Goran Habuš se u priopćenju nije očitovao na pitanja Damira Habijana iz HDZ-a, koji je u ponedjeljak podsjetio da je 2009. godine Habuš kao predsjednik HNS-a podržao ugovor između Varkoma i tadašnjeg T7 Visa, dok sad slave „veliku pravnu pobjedu“.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje