Povežite se s nama

U fokusu

Stadion Varteksa više neće biti pod hipotekom, u Gradu hvale “značajno postupanje” PBZ-a

Objavljeno:

- dana

NAKON ŠEST GODINA

Stadion Varteksa u Varaždinu uskoro više ne bi trebao biti pod hipotekom. Iz Grada Varaždina su izvijestili da su prije nekoliko dana iz Privredne banke Zagreb primili brisovno očitovanje, kojim se omogućava da se hipoteka sa stadiona briše.

Naime, 2010. godine je Gradsko vijeće većinom glasova odobrilo da se uzme 8 milijuna kredita na rok od deset godina kako bi se spasio Nogometni klub Varaždin.  

– Grad Varaždin je ove godine pokrenuo parnični postupak protiv svih supotpisnika ugovora iz 2010. godine tražeći, između ostalog, brisanje predmetne hipoteke. Prije nekoliko dana od Privredne banke Zagreb d.d. zaprimljeno je brisovno očitovanje kojim se omogućava da se hipoteka na Varteksovu stadionu briše, a nekretnina oslobodi od spomenutog tereta. Riječ je o značajnom postupanju Privredne banke Zagreb d.d. koji će se odraziti i na pokrenuti parnični postupak – priopćili su iz Grada Varaždina.

“Neutemeljene prozivke”

Nogometni klub je 2008. godine uzeo kredit u iznosu od 2,5 milijuna kuna od Banke Kovanica, koja je svibnju 2014. godine tužila Grad Varaždin kao jamca za ugovor o kreditu te  je tražila potvrat neotplaćenih 600 tisuća kuna.

– U svibnju ove godine Grad Varaždin je ishodio prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Varaždinu temeljem koje se tužbeni zahtjev Banke odbija u cijelosti kao neosnovan – naveli su iz Grada.

Inače, iz Grada su priopćenje poslali i o drugim sporovima, a pojasnili su da su to odlučili napraviti jer su izloženi „najčešće neutemeljenim i neprovjerenim prozivanjima“.

Izvijestili su da su sva tri sudska postupka, koja je protiv njih pokrenuo Crtorad, riješena u korist Grada.

– U jednome je donesena pravomoćna presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev Crtorada, dok je u preostala dva, a kao posljedica vođenih pregovora i pokušaja mirnog rješenja spora, Crtorad povukao tužbe – naveli su.

O promjeni stava – ni slova

Pohvalili su se i da su ishodili i pravomoćnu presudu protiv trgovačkog društva Igrec Šport, kojom je utvrđeno da je Grad Varaždin vlasnik zemljišta u Zagrebačkoj ulici na kojem se nalaze teniski tereni.

Konačno, podsjetili su i na presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske o ništetnosti ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine.

Zanimljivo, gradonačelnik Goran Habuš se u priopćenju nije očitovao na pitanja Damira Habijana iz HDZ-a, koji je u ponedjeljak podsjetio da je 2009. godine Habuš kao predsjednik HNS-a podržao ugovor između Varkoma i tadašnjeg T7 Visa, dok sad slave „veliku pravnu pobjedu“.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci i Reformisti zauzeli pozicije: Ister u Varkom, Bedeković u Sjever-DAN bez natječaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Transparentnost ili tek podjela plijena između koalicijskih partnera u Gradu Varaždinu?

To je zapravo retoričko pitanje s obzirom na činjenicu da zadnjih dana svjedočimo postavljanju direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova bez natječaja, a osim rijetkih iznimaka, radi se o članovima stranaka SDP-a i Reformista, koje koaliraju na gradskoj razini. To nije nikakva novost ni čudo, tako se to, naime, u Hrvatskoj radi godinama. Treba uzeti u obzir i da gradonačelnik ima potpuno pravo postaviti na čelna mjesta ljude kojima vjeruje, a nikakav zakon ga u tome ne sprečava. Međutim, to je daleko od obećanja tijekom kampanje. Govorilo se o stručnim ljudima i transparentnim natječajima…

Prošlog tjedna za direktora Razvojne agencije Sjever-DAN postavljen je Željko Bedeković, inače član Narodne stranke – Reformisti. Dosad je dužnost direktora Razvojne agencije Sjever-DAN obnašao Miljenko Ernoić. Bedeković je imenovan na razdoblje od četiri godine, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj njegovo je imenovanje nastojao opravdati rekavši da su tražili nekoga tko bi mogao najkvalitetnije voditi Agenciju, te su se odlučili za njega.

Reformistima i Gradski bazeni

Bedeković je bio kandidat Reformista za gradonačelnika Varaždinskih Toplica na proteklim lokalnim izborima, a potkraj prethodnog mandata bio je predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije. Bedeković ima certifikat javne nabave i završenu edukaciju o EU fondovima, pa je to, prema riječima gradonačelnika, bilo presudno da ga se zaposli.

Ovih dana Gradski bazeni dobili su šeficu iz redova iste stranke. Već duže vrijeme nagađa se da će ravnateljica Gradskih bazena biti Jelena Pavleković, dosadašnja ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”, a sad se zaista to i dogodilo.Početkom prosinca nove rukovoditelje dobile su i tvrtke Varkom i Parkovi.

Novi direktor Varkoma je Bruno Ister, čovjek od Bosiljevog povjerenja i član SDP-a. On je izabran bez natječaja. S obzirom na to da se radi o tvrtki koja provodi višemilijunske projekte, logično je da gradonačelnik na mjestu direktora želi nekoga komu vjeruje.

Iznimka i iznenađenje ovih imenovanja je nova direktorica Parkova. Na čelno mjesto te tvrtke došla je Jelena Sekelj, koja je dugi niz godina radila u Parkovima, unatoč tomu što je u kuloarskim pričama već bila gotova stvar da će tu poziciju zauzeti SDP-ov Marin Bašić.

Podsjetimo da je krajem rujna za novog direktora varaždinske tvrtke Čistoća izabran Zoran Svetec (SDP). Nije poznato tko će ga naslijediti u Gradskim stanovima.

Imenovanja dekretom

Imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama bile su teme i na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnik Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka pitao je župana Stričaka o imenovanjima u Varkomu i Razvojnoj agenciji Sjever-DAN.

– Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave? Kakva je bila vaša komunikacija s bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanimalo je Lešinu.

Stričak mu je odgovorio da se u Gradu Varaždinu očito imenuje dekretom.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Nijedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti, nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekoga otjeramo s radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna, kao što je to u slučaju Parkova. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, nijedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Ni za jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje