Povežite se s nama

U fokusu

Stanari Ulice Vilka Novaka na nogama, potpisuju peticiju protiv nove lokacije za Mini tržnicu

Objavljeno:

- dana

Građani iz varaždinskog 2. mjesnog odbora digli su se na noge i pokrenuli peticiju protiv izgradnje nove Mini tržnice. Tvrde kako je gradska vlast donijela odluku o izgradnji bez suglasja većine mještana tog kvarta.

– Dana 29. kolovoza sazvan je i održan Zbor građana za područje dijela 2. mjesnog odbora, s ciljem da se građanima predstavi projekt Mini tržnice na lokaciji iza Konzuma u Ulici Vilka Novaka, te su građani tim putem pozvani na javnu raspravu. Dio građana se odazvao na Zbor građana i iskazao svoje mišljenje, na temelju kojeg se u lokalnim medijima prezentiralo da su svi građani tog dijela grada jednoglasno glasali za postavljenje Mini tržnice na predloženu lokaciju – stoji u peticiji.

Nadalje, potpisnici peticije navode kako nova gradska vlast tvrdi da se projekti realiziraju prema volji građana.

– S obzirom da nova gradska vlast, kako se to prezentiralo i u izbornoj kampanji, a i kasnije, nakon uspostavljanja nove vlasti, mari i brine za mišljenje građana i prihvaća ih kao važnu komponentu pri odlučivanju o projektima ( zbog čega je na kraju krajeva i sazvan Zbor građana dana 29. kolovoza, u prilogu vam dostavljamo potpise peticije – poručuju građani.

Podsjetimo, izgradnja mini tržnice u Ulici Vilka Novaka pojavila se kao alternativa gradske vlasti nakon što su stanari POS naselja u Jalkovečkoj ulici bili protiv da se projekt realizira tamo.

Tijekom vikenda počelo je prikupljanje potpisa za peticiju protiv postavljanja mini tržnice na novoj predloženoj lokaciji.

Građani smatraju da je postavljanje Mini tržnice u dio grada iza Kućanske rampe dobra ideja, kojom bi taj dio grada doista dobio dodatan sadržaj, no predloženoj lokaciji se protive zbog više razloga. Prvenstveno, spominju kako bi se realizacijom projekta tržnice na lokaciji koju je predložio Grad, devastirao park.

– Građani ne žele pristati na devastaciju dijela parka ( u površini od barem 120 m2 ), koji predstavlja jednu cjelinu s dječjim igralištem, koje se tamo nalazi više desetaka godina, a radi se o jedinoj zelenoj površini u tom dijelu grada na kojoj se djeca mogu igrati, a poglavito imajući u vidu da se u kvartu grade još dvije zgrade, u koje se očekuje useljenje novih obitelji s malom djecom. Na spornom potezu Ulice Vilka Novaka, na kojem se predlaže izgradnja mini tržnice ionako je prisutan svakodnevni prometni kaos, zbog blizine Kućanske rampe, te bi Mini tržnica pridonijela samo jačem prometnom pritisku u tom smislu. Uređenje novoga, alternativnog igrališta ili prostora za djecu u nekom kratkom roku ne može se očekivati –  stoji u peticiji.

– Inicijativa građana smatra da se gradski eksperimenti ne bi trebali prelamati na leđima djece grada Varaždina, pogotovo u situaciji kad grad nosi i reklamira poziciju” Prijatelja djece”. Ovdje se ne radi o situaciji da nema alternative, budući da se Glavna gradska tržnica nalazi na desetak minuta od tog kvarta, a sigurno se, uz daljnje promišljanje, konzultaciju struke i političku volju može naći i adekvatnija lokacija za Mini tržnicu i u samom kvartu iza Kućanske rampe – navodi se u peticiji.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje