Povežite se s nama

U fokusu

Stanarima iz Zagrebačke ulice režu gume na autima i šalju prijeteće poruke

Objavljeno:

- dana

NAPETO ZBOG PARKINGA

U Zagrebačkoj ulici 17 u Varaždinu, u prostorima 3. mjesnog odbora sutra će, 1. prosinca, početi prikupljanje potpisa suvlasnika stanova za rješavanje sve većih problema s parkirnim mjestima u toj gradskoj četvrti.

Najavila je to Otilija Cvetko, gradska vijećnica HDZ-a i predsjednica 3. temeljnog ogranka te stranke.

Napomenula je da je u stambenim zgradama u Zagrebačkoj 13, 15, 17 i 19 te onima u Kozarčevoj i Prešernovoj više od 500 stanova, a parkirnih mjesta je svega 180. Riječ je o mjestima na parkiralištu između zgrada koje je uređeno prije 15-ak godina.

– To smo inicirali kako bismo riješili probleme, no situacija je sad još gora. Parkiralište je besplatno, pa to svi koriste. Na ionako premalom broju parkirnih mjesta svoja vozila ostavljaju i građani koji rade u centru grada, pa tako i djelatnici gradske uprave. Već sam nekoliko puta na Gradskom vijeću od gradonačelnika Gorana Habuša tražila da se na parkiralištu dopusti parking samo za suvlasnike stanova, uz plaćanje mjesečne ili godišnje naknade. Međutim, pomaka nema. Budući da su nam u Gradu rekli da moramo prikupiti potpise stanara, mi  krećemo sutra kako bi se nešto napokon poduzelo  – istaknula je Otilija Cvetko.

Potpise će prikupljati od 10 do 12 sati te od 16 do 18 sati.

Situacija je sve gora, a nekoliko stanara u pomoć je bilo prisiljeno pozvati i policiju.

– Nekoliko stanara mi se požalilo da su im prerezali gume na automobilima, a uz to su još dobili prijeteće poruke na mobilne telefone, što su prijavili policiji. Ne znamo tko je učinio. Situacija je sve napetija otkako je prije nekoliko mjeseci zabranjeno parkiranje ispred zgrada u Zagrebačkoj 13, 15, 17 i 19. Naime, stanari i dalje ostavljaju vozila ispred zgrada, jer nemaju gdje drugdje parkirati, posebno u popodnevnim satima – navela je gradska vijećnica.

Evo što predlažu Gradu

Gradu Varaždinu će uputiti prijedlog s dva moguća rješenja.

– Jedna mogućnost je da Komunalni odjel svakom suvlasniku stana izda naljepnicu za iscrtano parkirno mjesto, i to za minimalnu mjesečnu naknadu od 40-ak kuna ili godišnju od 500 do 600 kuna – navela je.

Drugi prijedlog je da se, umjesto rampe, postave kamera i elektronski stupovi koji bi očitavali registarske oznake automobila, što bi bila novost u Varaždinu.

– Automobili koji nisu evidentirani, ne bi mogli ulaziti na parkiralište. Pravo parkiranja imali bi samo stanari ovog dijela 3. MO-a, naravno također uz određenu naknadu – navela je Otilija Cvetko.

Napomenula je da nedostatak parkirnih mjesta muči i stanare drugih dijelova tog MO-a, u Aleji kralja Zvonimira, Ulici Tina Ujevića i Ulici Zrinskih i Frankopana.  – U Gradu Varaždinu je prije dosta godina napravljena dokumentacija na temelju koje je moguće bolje organizirati parkirna mjesta. Međutim, to stoji, u Grad to ignoriraju – zaključila je.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Stričak: jedini koji od početka opstruiraju rješenje bala su SDP i Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na aktualnom satu današnje Županijske skupštine bilo je i pitanja o varaždinskom baliranom otpadu.

Nataliju Martinčević iz redova Reformista zanimalo je kad će taj problem biti riješen te je tom prilikom podsjetila HDZ-ovog župana Anđelka Stričaka da je u više navrata govorio o vertikali vlasti, odnosno dobroj suradnji županije i države. Pritom je napomenula i da je rješenje bala politička odluka.

– Ovo pitanje puno se puta postavljalo i na sjednicama Skupštine Varaždinske županije, no ja se ne mogu sjetiti nijednog odgovora osim onog gdje se u tom slučaju niste pozivali na vertikalu vlasti. Rješenje ovog pitanja je politička odluka, odnosno da to ovisi o volji Vlade da se to riješi. Zato vas pitam: hoćete li iskoristiti politički utjecaj i riješiti pitanje svih pitanja? – zanimalo je vijećnicu Reformista Nataliju Martinčević.

Župan Stričak osvrnuo se na kronologiju bala te istaknuo da su Čačić i SDP sabotirali dosadašnja rješenja.

– Cijelu operaciju baliranja otpada je osmislio Čačić, projekt je izradila tvrtka Coning, i sve je bilo dobro dok 2008. godine nije pukla ljubav između Čačića i Čehoka. Kad je trebalo sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća i donositi odluke, SDP prosvjeduje, znači od početka do sada jedini koji opstruiraju postupak rješavanja bala su Čačić i SDP. I sada se pojave SDP-ovci cmizdravci koji cmizdre zašto se to opstruira. A 16 godina su to opstruirali. Gdje je bio Bosilj kad je trebalo dići ruku za integralnu nagodbu? Niti na sjednicu nije došao, SDP je prosvjedovao. A gdje bi se to moglo drugo riješiti nego na sjednici? – rekao je župan Stričak.

Vijećnica Reformista e potom odgovorila da svi jako dobro znaju da Čačić nije bio gradonačelnik i nikad nije o tome donio nikakvu odluku.

– Čačić s balama nije imao doticaja. Sada ste vi na redu. Ajde, svi smo sve “zaribali” i sada, župane, imate povijesnu šansu to riješiti. Učinite to – poručila je Martinčević.

Nastavite čitati

U fokusu

Paljak se vraća u Županijsku skupštinu, ali kao nezavisni vijećnik. Reformisti ostali bez još jednog vijećnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tomislav Paljak, sad već bivši član Reformista, vraća se u Županijsku skupštinu. Podnio je zahtjev da mu se ponovo aktivira mandat.

Do sad ga je mijenjao Branimir Nađ iz redova Reformista, koji je ujedno i načelnik Općine Martijanec.

Ujedno je predsjednik Skupštine Josip Križanić izvijestio i da je vijećnik Mihael Liber najavio da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik, što znači da su Reformisti ostali bez još jednog člana.

Podsjetimo, Tomislav Paljak, nekadašnji dožupan, u vrijeme kad je na čelu Varaždinske županije bio Radimir Čačić, a kasnije državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odnedavno više nije član Narodne stranke – Reformisti.

-Politika jest proces i istina je da sam svoju stranku uvijek doživljavao prvenstveno društvenim, političkim i programskim, ali i živim organizmom. No kada jednom, bez obzira na razloge, prestanete osjećati ikakav dodir s tijelom kojega ste od njegova nastajanja gradili i u kojega ste iskreno, iz čistoga uvjerenja, ugradili dobar dio sebe, to je znak da je i formalni rastanak neminovan. Ovim statusom objavljujem i kako time prekidam svoju višemjesečnu političku hibernaciju te da ću se politikom nastaviti aktivno baviti iz obaveze prema svim biračima koji su ikada u bilo kojem izbornom ciklusu odlučili na listiću zaokružiti moje ime i prezime – objavio je Tomislav Paljak u srpnju ove godine na društvenim mrežama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje