Povežite se s nama

Život i društvo

Stanovnici sjevera sretniji od ostatka zemlje

Objavljeno:

- dana

Znanstveni skup “kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj”

Stanovnici sjeverozapadne Hrvatske zadovoljniji su kvalitetom života od onih u drugim djelovima zemlje.

Na sjeveru građani imaju više povjerenja u državne institucije i žive malo kvalitetnije nego u drugim djelovima Hrvatske pa imaju manju želju za odlaskom u inozemstvo

Sretni sjevernjaci

Zaključak je to istraživanja Instituta “Ivo Pilar”, koje su na znanstvenom skupu na temu “Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj” u varaždinskoj palači Herzer, iznijele profesorice Ljiljana Kaliterna Lipovčan i Andreja Brajša – Žganec.

Suprotno uvriježenim mišljenjima, istraživanje provedeno na uzorku od tisuću građana – od čega njih dvjestotinjak sa hrvatskog sjeverozapada – pokazuje da su Hrvati općenito relativno sretni i zadovoljni, osobito u sjevernoj Hrvatskoj. – Na sjeveru građani imaju više povjerenja u državne institucije i žive malo kvalitetnije nego u drugim djelovima Hrvatske pa imaju manju želju za odlaskom u inozemstvo, rekla je Ljiljana Kaliterna Lipovčan, pomoćnica ravnatelja u Ivi Pilaru.

Istraživanje je takođere pokazalo da su Hrvati relativno optimističan narod pri pogledu u budućnost pa se na europskkoj ljestvici nalaze na visokom 10. mjestu.

Upravitelj Zavoda za znanstveni –  jednog od organizatora skupa – Vladimir Huzjan,  istaknuo je da se znanstvenim skupom željelo pokazati  prednosti i mane života na sjeveru .  Također se nada da će rezultati istraživanja biti kvalitetan materijal onima koji donose odluke.

Rezultati su jednaki i što se samog Grada Varaždina tiče. – Varaždinci svoju kvaliteu života smatraju višom, no ostatak zemlje. Oni koji ne misle tako kao razlog navode nužnost poboljšanja zaposlenosti, zdravstvenih usluga i obrazovanja, rekla je Andreja Brajša-Žganec.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje