Povežite se s nama

Život i društvo

Stanovnici sjevera sretniji od ostatka zemlje

Objavljeno:

- dana

Znanstveni skup “kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj”

Stanovnici sjeverozapadne Hrvatske zadovoljniji su kvalitetom života od onih u drugim djelovima zemlje.

Na sjeveru građani imaju više povjerenja u državne institucije i žive malo kvalitetnije nego u drugim djelovima Hrvatske pa imaju manju želju za odlaskom u inozemstvo

Sretni sjevernjaci

Zaključak je to istraživanja Instituta “Ivo Pilar”, koje su na znanstvenom skupu na temu “Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj” u varaždinskoj palači Herzer, iznijele profesorice Ljiljana Kaliterna Lipovčan i Andreja Brajša – Žganec.

Suprotno uvriježenim mišljenjima, istraživanje provedeno na uzorku od tisuću građana – od čega njih dvjestotinjak sa hrvatskog sjeverozapada – pokazuje da su Hrvati općenito relativno sretni i zadovoljni, osobito u sjevernoj Hrvatskoj. – Na sjeveru građani imaju više povjerenja u državne institucije i žive malo kvalitetnije nego u drugim djelovima Hrvatske pa imaju manju želju za odlaskom u inozemstvo, rekla je Ljiljana Kaliterna Lipovčan, pomoćnica ravnatelja u Ivi Pilaru.

Istraživanje je takođere pokazalo da su Hrvati relativno optimističan narod pri pogledu u budućnost pa se na europskkoj ljestvici nalaze na visokom 10. mjestu.

Upravitelj Zavoda za znanstveni –  jednog od organizatora skupa – Vladimir Huzjan,  istaknuo je da se znanstvenim skupom željelo pokazati  prednosti i mane života na sjeveru .  Također se nada da će rezultati istraživanja biti kvalitetan materijal onima koji donose odluke.

Rezultati su jednaki i što se samog Grada Varaždina tiče. – Varaždinci svoju kvaliteu života smatraju višom, no ostatak zemlje. Oni koji ne misle tako kao razlog navode nužnost poboljšanja zaposlenosti, zdravstvenih usluga i obrazovanja, rekla je Andreja Brajša-Žganec.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati