Povežite se s nama

Život i društvo

Stari Rim u VaraždinskimToplicama – U subotu navečer besplatni vol s ražnja

Objavljeno:

- dana

AQUAFEST 2016.

Trodnevna vladavina Rimljana Varaždinskim Toplicama,Aquafest, u subotu je, 4. lipnja, dostignuo vrhunac. 

Rijetki su Topličani koji se, na ovaj ili onaj način, ne uključe u oživljavanje prošlosti na Aquafestu 

Car Konstantin i carica Helena

Nakon povorke gradom, legionari su se, na čelu s carom Konstantinom i caricom Helenom, praćeni nimfama i pučanima, smjestili u rimskom taboru. Dok su vojnici odmarali, puk se bavio pripremanjem rimskog kotlića. U očekivanju gozbe svi su se raštrkali po šumarcima tabora, koplja i štitovi su odloženi…

Ovakva živopisna atmosfera u taboru je trajala tijekom cijela tri dana Aquafesta, centralnog turističkog događanja Varaždinskih Toplica u organizaciji gradske turističke zajednice. Rijetki su Topličani koji se, na ovaj ili onaj način, ne uključe u oživljavanje prošlosti. Jednako kao što su car Konstantin i supruga mu Helena rado gostili svoje legionare i društvo u omiljenom im ljetovalištu, Varaždinskim Toplicama, tako i aktualni dužnosnici Grada aktivno sudjeluju u događanju. Gradonačelnica Goranka Štefanić od početka mandata se dobro snalazi u ulogi carice Helene dok je Konstantina uprizorio gradski vijećnik Dragutin Šarec.

Rimski tabor, borbe legionara, rimska masaža, prinašanje žrtve božicama, vol na ražnju, antički nogomet…

Bogati program

 I prva dva dana ovogodišnjeg Aquafesta – manifestacije koja se od ove godine umjesto dosadašnjeg jednog, održava puna tri dana – bilo je jednako veselo. Posjetitelji su obilazili rimski tabor, smješten na brežuljku u parku iznad arheološkog nalazišta „Aqua Iasae“ i ondje se upoznali sa rimskim načinom života iz doba cara Konstantina. Održana je i 48. Utrka Grada Varaždinskih Toplica. Najbržim mališanima nagarade je uručila gradonačelnica Štefanić. One koji su željeli naučiti više o iskopinama, u kinu je održano predavanje o novim arheološkim nalazima Varaždinskih toplica.

Vrhunac programa drugog dana Aquafesta bilo je večernje uprizorenje prinašanje žrtve božicama Diani i Luni.

U subotu poslijepodne legionari će nakon odmora poslije obilne gozbe međusobno odmjeriti snage, izabrati će se najljepše nimfe, odigrati utakmica antičkog nogometa te održati brojne radionice i prezentacija rimske masaže.

Od ranog jutra u gradskom se parku na ražnju okretao vol impresivne veličine, kojim će se na velikoj vrečernoj gozbi besplatno počastiti svi koji se zateknu u Varaždinskim Toplicama. Za ovu raskošnu večeru zaslužna je toplička ugostiteljska institucija, slastičarnica „Nimfa“, kao redoviti pratitelj svih gradskih događanja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Proizvođačima poziv na izložbu: prijave otvorene do 15. ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U partnerstvu s drugim županijama i partnerima iz zemalja Alpe-Jadran, u ovogodišnjem planu Varaždinske županije je organizacija 3. Međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran i 10. Izložba bučinog ulja Hrvatske, koje zbog epidemioloških uvjeta lani nisu održane.

– Ove će godine biti dovoljno sreće, nadam se, da se izložbe održe u fizičkom obliku. Po potrebi, i virtualno – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek na konferenciji za medije održanoj u petak, 26. veljače.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić podsjetio je da su izložbe najprije počele u organizaciji triju županija: Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske, a nakon njegova preuzimanja predsjedništva u drugome mandatu najstarije europske organizacije Alpe-Jadran, otvorena je mogućnost za novom dimenzijom, najprije hrvatskom, a potom i međunarodnom.

– Pozvani su svi proizvođači, njih 11-ero iz kontinentalnih županija. Dragocjena je činjenica da su sve županije prihvatile koncept po kojemu one sufinanciraju izlaganje svojih proizvođača – otkrio je Čačić. Nadalje je župan naglasio vrijednost Varaždinskog bučinog ulja, ističući da je neupitna.

– Kada je riječ o premium 100 % bučinom ulju iz Varaždinske županije, o tome više danas ne treba posebno govoriti. U svjetskim je razmjerima riječ o najuspješnijem bučinom ulju. Imamo medalje i sa svjetske izložbe u Briselu, iz Pariza, austrijskog Sankt Andräea i očekujemo da će tako biti i dalje. Javni poziv objavljen je danas, ali i prije toga je već obavljena komunikacija s austrijskim pokrajinama i svim županijama u Hrvatskoj i šire. Ne samo prema poljoprivrednim komorama Austrije, Slovenije, Mađarske, nego i prema drugim institucijama, komorama, ali i posebnim proizvođačima bučinog ulja. Svjedoci smo rasta izložbe, kada smo 2018. godine iz četiri zemalja imali 136 uzoraka, potom 2019. godine 184 uzoraka. Nadamo se da će, usprkos činjenici da još do kraja nemamo jasnu sliku o koroni, izložba biti u fizičkom obliku. Prikupljanje uzoraka je do 26. ožujka, potom slijedi kemijska analiza, senzorska istraživanja, izrada ispitnih istraživanja, dostava i sama izložba, koja će biti održana 22. svibnja – izjavio je Radimir Čačić, dodavši da će šampion ponovo biti nagrađen sa 2.000 eura.

Prijave svih potencijalnih izlagača otvorene su do 15. ožujka. Svaki proizvođač treba dostaviti tri uzoraka, tri boce od 0.25 mililitara, koji će poslužiti u svrhu senzorne i kemijske analize, kao i marketinga i promocije. Senzorsku analizu provodi panel od 12 ispitivača, domaćih i međunarodnih stručnjaka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Još 350.000 kuna za ekološki prihvatljivu rasvjetu u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja s modernizacijom sustava javne rasvjete koristeći raspoloživa sredstva iz vanjskih izvora.

Tako je posljednja informacija da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo Gradu Novom Marofu 350.000 kuna za tu namjenu.

Naime, Ministarstvo nastavlja s provođenjem Programa podrške regionalnom razvoju koji ima za cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ruralnih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Ovoga je tjedna ministrica Nataša Tramišak potpisala odluku kojom se odobrava financiranje 44 najbolje vrednovana projekta, za koje će u 2021. godini biti ukupno dodijeljeno 14 milijuna kuna.

Jedan od projekata je i onaj novomarofski te će s 350.000 kuna Ministarstvo financirati zamjenu postojeće rasvjete ekološki prihvatljivom rasvjetom i to u Varaždinskoj i Zagrebačkoj ulici te na raskrižju DC24 u Zagrebačkoj ulici u Novom Marofu.

Gradonačelnik Siniša Jenkač ističe da se intenzivno radi na postavljanju LED štedne rasvjete.

– Modernizaciju sustava javne rasvjete u centru provodimo u fazama. Postavljaju se novi kandelabri sa štednom rasvjetom i na taj način uređujemo centar grada u kojem više neće biti drvenih i betonskih stupova. Mislim da građani mogu biti zadovoljni dosad obavljenim poslom, a na toj razini bit ćemo i u nastavku, uz osiguravanje sredstava preko natječaja ministarstava – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati