Povežite se s nama

Život i društvo

Štefanija Košutić (92) već 60 godina prodaje na varaždinskom placu do kojeg se još uvijek sama vozi autom: “Cvijeće je moj život”

Objavljeno:

- dana

Štefanija Košutić iz Varaždina prodavačica je s najdužim stažem na varaždinskoj Gradskoj tržnici. Štefanija ima 92 godine, a cvijeće na placu prodaje već 60 godina.

Cvjećarku Šteficu posjetili smo jedne subote da bi nam otkrila kako se počela baviti cvjećarstvom, ispričala koju priču s placa i rekla nam što je u tom poslu motivira već više od pola stoljeća.

– Radila sam u Varteksu u tkaonici, 11 godina sam bila tkalja. Imala sam dvoje male djece, dečka od četiri mjeseca i curicu, prvi razred. Nije bilo vrtića, pa sam dala otkaz u Varteksu i ostala doma. Povremeno sam uzgajala cvijeće, voće i povrće te išla na tržnicu. Sve to trajalo je do 1967. godine. Tada sam prvi put za Dan žena bila na tržnici i dobro prodala robu – ispričala nam je Štefica.

Tada je odlučila prodavati samo cvijeće, a paralelno je pohađala večernju ekonomsku školu četiri godine. Štefica je tada postala prva prodavačica koja je kupila kiosk na tržnici.

– Završila sam večernju ekonomsku školu i isprva nisam mogla dobiti posao. Kupila sam kiosk novcima koje sam na placu zaradila i otvorila prvu privatnu cvjećarnicu, a onda sam dobila posao u ljevaonici. Pojavilo se pitanje što ću sad: odbiti posao ili izgubiti cvjećarnicu i ići za slugu u ljevaonicu, kao početnica? Ipak sam odlučila ostati na tržnici, cvijeće mi je bilo draže. No nisam žalila što sam išla u ekonomsku školu, završila sam ispite i puno toga naučila – objasnila je Štefanija.

U međuvremenu je, govori, njezina kći završila Gimnaziju i upisala Višu pedagošku, a majka je tada i njoj kupila kiosk na tržnici. Onda se dogodila obiteljska tragedija i Štefanija je ostala bez sina. Prodala je tada svoj kiosk i 21 godinu vodila cvjećarnicu kćeri, koja je imala dvoje male djece. Sada su i kći i zet u mirovini, unuci rade, a ima i tri praunuka, od kojih najmlađi ima šest godina.

Veliki vrt

Tijekom 60 godina cvjećarskog staža tržnica je promijenila nekoliko lokacija, a s njom se selila i Štefica. No na današnjoj poziciji je najzadovoljnija jer je pod krovom, pa je ni vremenske neprilike ne sprečavaju u prodaji cvijeća. Cvijeće koje danas prodaje uzgaja na velikom vrtu u svom dvorištu, koje uglavnom sama obrađuje, a ponekad joj pomognu mlađi članovi obitelji, kaže, kada treba okopati i zaštihati.

– Imam veliku kuću i vrt, živim sama, a obrtnička mirovina je mala, pa mi zarada od cvijeća puno pomaže. Prije sam na placu bila svaki dan, no sada sam samo vikendom. Kada imam puno robe, ponekad dođem i ponedjeljkom. Cvijeće se više ne prodaje toliko puno, prodaje se kada su neki posebni dani i prilike. Otkad počne proljeće pa do Božića, svašta imam u vrtu, raznog cvijeća, a najdraže su mi ruže. Ima puno lijepih pjesama o ružama… – govori Štefica i dodaje: – Cvijeće je moj život, ja da ne radim vrt, ne znam kako bih živjela. Kada dva mjeseca po zimi nisam išla na plac, bila sam skoro luda. Inače mi najviše pomaže najmlađi praunuk, on mi dođe na vrt i veli: “Baka, ti mogu kaj pomoći, ti donesem vodu, si žedna?“ Stariji nemaju vremena, ali to dijete ima – rekla nam je.

U razgovoru nam je otkrila i što je posebno veseli, a što u svom poslu ne voli.

– Dolaze mi ljudi i više me veseli njihov pozdrav nego ono cvijeće koje kupe od mene. Volim porazgovarati s ljudima, poznajem i sve susjede na placu i sa svima sam dobra. Tako živim i tako mi je dobro, a što i mogu drugačije? Ali nema vikenda a da ne dobijem za kavu, nekad i za dvije-tri kave – govori uz osmijeh.

Ono što nikako ne voli je, kaže, cjenkanje.

– Najviše me smetaju one milostive, znate, posebno napirlitane, koje se dođu kod mene cjenkati za pola cijene. Ne mislim na sirotinju koja nema, nego na one koji imaju i ne cijene moj rad i trud. Kad sam došla prvi put na plac, žena je prodavala povrće i rekla mi je: “Dijete drago, kada dođeš na plac, poljubi tu zemljicu, to ti je uvijek friški dinar. Koliko je, toliko je, ali od toga se može živjeti.” I jesmo, puno smo toga napravili radom na vrtu i placu – ističe Štefanija.

Iako iza sebe ima nekoliko operacija i trajnu ozljedu noge od granate koja ju je na njezinu vrtu ozlijedila u Drugom svjetskom ratu, zdravlje je dobro služi i s placa se ne planira maknuti tako brzo. Dokazuje to i činjenica da sa svoje 92 godine života još vozi automobil.

– Vozim auto od 1965. godine, 57 godina sam bez prometne nesreće – ponosna je naša sugovornica.

Najkumica 2019.

Dodajmo i da je Štefanija 2019. godine na tradicionalnom izboru Gradske tržnice Varaždin za Najkumicu osvojila treće mjesto. Uz prigodne nagrade, Varaždinka je tada ujedno oslobođena plaćanja klupe na neodređeno razdoblje. Iako nema invalidsku mirovinu, ima invalidsku dozvolu, pa je također oslobođena plaćanja parkirnog mjesta na Banus placu.

Na kraju razgovora udijelila je i savjet nama, mladima.

– Ja ću biti ovdje dokad ću moći. A mladima bih poručila da rade bilo što što ih veseli, ali raditi treba. Mi stariji možemo pomoći, ali trebaju postati sami svoji gazde – zaključila je varaždinska cvjećarica.

Život i društvo

Zagrebački Dinamo dolazi u Cesticu i odigrat će utakmicu u humanitarne svrhe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Odigrat će se humanitana nogometna utakmica za Udrugu “Život i radost” iz Cestice.

To je udruga koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U goste 12. kolovoza u 18 sati NK Poletu iz Cestice dolazi zagrebački Dinamo.

Igra se na stadionu Graba Cestica, a minimalna donacija je 20 kuna. Sva prikupljena sredstva idu Udruzi ŽIR.

Pokrovitelj događaja je Općina Cestica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnjem svijetu obilježenom strelovitim tehnološkim i gospodarskim napretkom, jednim od najvećih društvenih izazova postalo je pitanje kako u postojećim uvjetima postići skladan suživot s prirodom.

Vrlo je važna štednja vode, što će u budućnosti biti sve bitnije, piše stampar.hr.

Kakvu će vodu stanovnici Hrvatske piti u budućnosti ovisit će o:

 • razini ekološke svijesti svakog pojedinca
 • primjeni suvremene tehnologije u pročišćavanju otpadnih voda iz industrija i kućanstava
 • kontroliranoj primjeni agrotehničkih sredstava (pesticida)
 • kontroliranom i neškodljivom odlaganju svih kategorija otpada
 • planiranju prometnica u skladu s potrebama zaštite voda
 • nadziranju prijevoza opasnih tvari.

Kako trošimo vodu i kako vodu štedjeti?

 • Tuširajte se – za tuširanje je potrebno upola manje vode, nego za kupanje u kadi!

Najviše vode se, uz ispiranje WC kotlića, u kućanstvu potroši na održavanje higijene tijela. Kupanjem u kadi  troši se 130 – 160 litara vode, dok je za tuširanje potrebno 30 – 50 litara.

 • Vodu iz slavina puštajte u što slabijem mlazu!
 • Koristite slavine s jednom ručkom umjesto dvoručnih jer ne mora bespotrebno teći voda iz slavine dok se namješta željena temperatura.
 • Ugradite vodokotliće s dvojnim ispustom vode!
 • Uobičajeni WC kotlići troše 9 litara vode kod jednog ispiranja. Ugradnjom vodokotlića s dvojnim ispustom vode (s mlazom manjeg i većeg kapaciteta) potrošnja vode može se svesti na 5-6 litara za jedno ispiranje.
 • Kontrolirajte brtve na slavinama i vodomjere, provjerite kaplje li u vašem domu voda nekontrolirano?

Kontrolom brtve na slavinama može se ostvariti značajna ušteda. Zbog kvara na slavini dnevno može iskapati oko 17 litara vode, što je godišnje oko 6.200 l pitke vode. Zamjenom potrošenih gumica za brtvljenje na slavinama, čija je cijena svega 5 kuna, može se napraviti značajnije smanjenje potrošnje pitke vode.

 • Ukoliko ste u mogućnosti koristite perilice za strojno pranje posuđa!

Ručnim pranjem posuđa troši se i do 80% više vode, nego prilikom pranja u perilici posuđa. Moderne perilice za posuđe troše mnogo manje vode i električne energije u odnosu na starije modele te mogu pridonijeti štednji vode i energije.

 • Tijekom pranja zubiju, ruku, šamponiranja kose ili brijanja, zatvorite slavinu!

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi. Zubi se mogu kvalitetno oprati i sa 2 dl vode korištenjem čaše, umjesto da voda teče tijekom pranja.

 • Pri pranju ruku može se uštedjeti dnevno i do 10 litara vode, ukoliko voda ne teče cijelo vrijeme iz slavina.
 • U toplim mjesecima čuvajte boce s vodom u hladnjaku, umjesto otvaranja slavina i puštanja vode da teče kako bi bila hladnija.
 • Koristite praonice automobila!

Pranje automobila najbolje je obaviti u automatiziranim praonicama vozila jer se ručnim pranjem vozila uglavnom potroši više vode, nego u automatiziranim praonicama.

 • Vodu od ispiranja salate i ostalog povrća koristite za zalijevanje cvijeća!
 • Sakupljajte kišnicu za zalijevanje vrta, travnjaka i cvijeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje