Povežite se s nama

Međimurje

Stiže novih pet zubara i tri obiteljske liječnice

Objavljeno:

- dana

SPECIJALISTI

Novih osmero mladih liječnika dobilo je koncesiju za obavljanje primarne zdravstvene zaštite na području Međimurja.

Liječnice Sanja Vrban, Kristina Božić, Damira Janžek, Andrea Belić i liječnik Marko Cvijović dobili su koncesiju za stomatološku djelatnost, a Željka Lovrić, Kristina Poljski i Biserka Poje Jelenić za obiteljsku medicinu. Novi koncesionari ugovore su potpisali 19. travnja sa županom Matijom Posavcem. Mladi liječnici zadovoljni su što su dobili priliku da rade u svojoj matičnoj sredini, a župan naglašava da se ovim potezom mladi, obrazovani liječnici zadržavaju u Međimurju, ali i Hrvatskoj. Ugovori su potpisani na deset godina s mogućnošću produljenja pa to liječnicima daje neku sigurnost da će imati sigurne prihode, a županija time osigurava ravnomjerniji i kvalitetniji pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti u svim dijelovima Međimurja. U županiji ističu kako su oni jedni od rijetkih koji potpisuju koncesijske ugovore za primarnu zdravstvenu zaštitu; dosad su ih dali osam. Također je rečeno da su stigla europska sredstva za još četiri specijalizacije.

Nove specijalizacije iz ginekologije, pedijatrije, obiteljske i medicine rada

– Riječ je o specijalizaciji iz područja ginekologije, obiteljske medicine, pedijatrije i medicine rada, što će omogućiti stabilniji sustav jer ćemo liječnike s tih područja imati u Međimurju. Sljedeći projekt kojeg želimo ostvariti je dežurstvo, koje je dosad bilo kod dr. Poljski. Od 1.svibnja dežurstvo Doma zdravlja bit će u krugu paviljona 3 bolnice Čakovec, što je dobra vijest ako znamo da su u tome krugu sve ostale institucije i odjeli – ističu u županiji.

– Pacijent ima HBO i laboratorij uz registar palijativne skrbi na način da spajamo primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu, pa skraćujemo vrijeme čekanja i dajemo kvalitetu praćenju svakog pacijenta – objasnio je župan i najavio pilot projekt mobilnog palijativnog tima za koji je dobiveno potrebno odobrenje. Ujedno je pritom naglašeno kako se nastavlja s kapitalnim projektom izgradnje Doma zdravlja, očekuje se objava javnog natječaja za radove vrijedne 8,9 milijuna kuna, dok u rujnu 2018. godine i početak rada u novim prostorima.

Natječaj

U izgradnji Doma zdravlja očekuje se natječaj za radove vrijedne 8,9 milijuna kuna, a useljenje u nove prostore u rujnu 2018. godine

Izvor:
Foto:

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Čakovec otvorio javni poziv za financiranje programa i projekata u kulturi, tradicijskoj kulturi i umjetnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec je raspisao javni poziv za prikupljanje prijedloga za zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima u 2023. godini za područja kulture, tradicijske kulture i umjetnosti. Predmet javnog poziva je prikupljanje pisanih prijedloga programa i projekata svih korisnika Proračuna Grada Čakovca.

Samo iznimno će se financirati projekti i programi koji nisu prijavljeni na ovaj javni poziv i to isključivo oni čije planiranje i projektiranje zbog objektivnih razloga nije bilo moguće realizirati u vrijeme raspisivanja poziva.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći iznos je 200.000 kuna. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše tri projekta ili programa.

Natječaj je otvoren do 15. studenoga 2022. godine, a udruge mogu prijaviti projekt za sljedeća područja: izdavačka djelatnost, organizacija kulturnih i umjetničkih manifestacija, performansa i natjecanja, sudjelovanje na smotrama i natjecanjima iz glazbeno-scenskih umjetnosti, tradicijske kulture i audio-vizualnih umjetnosti, promicanje kulture i umjetnosti te očuvanje kulturne i tradicijske baštine, projekti i programi ustanova u kulturi, promicanje kulturnog amaterizma u mjesnoj samoupravi i javne manifestacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje