Povežite se s nama

Međimurje

Stiže novih pet zubara i tri obiteljske liječnice

Objavljeno:

- dana

SPECIJALISTI

Novih osmero mladih liječnika dobilo je koncesiju za obavljanje primarne zdravstvene zaštite na području Međimurja.

Liječnice Sanja Vrban, Kristina Božić, Damira Janžek, Andrea Belić i liječnik Marko Cvijović dobili su koncesiju za stomatološku djelatnost, a Željka Lovrić, Kristina Poljski i Biserka Poje Jelenić za obiteljsku medicinu. Novi koncesionari ugovore su potpisali 19. travnja sa županom Matijom Posavcem. Mladi liječnici zadovoljni su što su dobili priliku da rade u svojoj matičnoj sredini, a župan naglašava da se ovim potezom mladi, obrazovani liječnici zadržavaju u Međimurju, ali i Hrvatskoj. Ugovori su potpisani na deset godina s mogućnošću produljenja pa to liječnicima daje neku sigurnost da će imati sigurne prihode, a županija time osigurava ravnomjerniji i kvalitetniji pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti u svim dijelovima Međimurja. U županiji ističu kako su oni jedni od rijetkih koji potpisuju koncesijske ugovore za primarnu zdravstvenu zaštitu; dosad su ih dali osam. Također je rečeno da su stigla europska sredstva za još četiri specijalizacije.

Nove specijalizacije iz ginekologije, pedijatrije, obiteljske i medicine rada

– Riječ je o specijalizaciji iz područja ginekologije, obiteljske medicine, pedijatrije i medicine rada, što će omogućiti stabilniji sustav jer ćemo liječnike s tih područja imati u Međimurju. Sljedeći projekt kojeg želimo ostvariti je dežurstvo, koje je dosad bilo kod dr. Poljski. Od 1.svibnja dežurstvo Doma zdravlja bit će u krugu paviljona 3 bolnice Čakovec, što je dobra vijest ako znamo da su u tome krugu sve ostale institucije i odjeli – ističu u županiji.

– Pacijent ima HBO i laboratorij uz registar palijativne skrbi na način da spajamo primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu, pa skraćujemo vrijeme čekanja i dajemo kvalitetu praćenju svakog pacijenta – objasnio je župan i najavio pilot projekt mobilnog palijativnog tima za koji je dobiveno potrebno odobrenje. Ujedno je pritom naglašeno kako se nastavlja s kapitalnim projektom izgradnje Doma zdravlja, očekuje se objava javnog natječaja za radove vrijedne 8,9 milijuna kuna, dok u rujnu 2018. godine i početak rada u novim prostorima.

Natječaj

U izgradnji Doma zdravlja očekuje se natječaj za radove vrijedne 8,9 milijuna kuna, a useljenje u nove prostore u rujnu 2018. godine

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje