Povežite se s nama

Sport

STK Starr i Zajednica sportskih udruga u zavadi: “Svaka čast strancima, ali oni nisu javna potreba varaždinskog sporta”

Objavljeno:

- dana

Stolnoteniski klub Starr i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina opet su u zavadi. Točnije, iz varaždinskoga kluba, baš kao i svake godine, optužuju Zajednicu zbog „nepravedne raspodjele novaca“ gradskim udrugama u sportu, a svoje su nezadovoljstvo javno s građanima podijelili na Facebook profilu predsjednika Kluba Ronalda Ređepa.

Zajednica sportskih udruga će, naime, u 2019. godini za programe koji zadovoljavaju javne potrebe u sportu Grada Varaždina novčano pomoći STK Starr sa 78.000 kuna. Budući da je u prethodnoj godini prvak Hrvatske od Zajednice/Grada dobio 66.000 kuna, to znači da će ove godine u STK Starru završiti 12.000 kuna više nego lani. I to samo inicijalnih.

Jer, riječ je tek o redovno izglasanom sufinanciranju, no kad se ovom iznosu pridodaju i izvanredni troškovi, Grad je s 31. prosincem 2018. preko Zajednice sportskih udruga ukupno sufinancirao STK Starr sa 160.000 kuna. Tu je i besplatno korištenje Gradske sportske dvorane na Dravi, vrijedno 90.000 kuna godišnje, čime se dolazi do iznosa od gotovo 250.000 kuna. Realno je isto očekivati i u ovoj godini.

Ipak, vijest o ovogodišnjoj raspodjeli gradskih novaca za javne potrebe u sportu razgnjevila je Ronalda Ređepa, predsjednika i igrača varaždinskoga stolnoteniskoga kluba. Svoje nezadovoljstvo je javno podijelio putem društvenih mreža uz Facebook post naslovljen kao „Još jedan primjer poštenja i priznavanja sportskih rezultata“.

Zajednica se dosad nije upuštala u rasprave s Ronaldom Ređepom, ali nakon niza napada iz STK Starra, i njima je prekipjelo.

Matematika x 2

Odluku o načinu raspodjele 9,5 milijuna kuna na 75 udruga u sportu jednoglasno je izglasalo 29 članova Skupštine Zajednice sportskih udruga.

Materijale, namijenjene samo članovima Skupštine, Ronald Ređep, koji nije skupštinar, objavio je i prije njihova izglasavanja.

Predsjednik STK Starr piše: – Mi smo prvaci Hrvatske u olimpijskoj ekipnoj disciplini, 23 utakmice smo odigrali. Ne trebamo tuđe novce, nego pitamo kako dobijemo tako mala sredstva s obzirom na rezultate i broj utakmica. A drugi sportovi niti nemaju lige. Matematika čista kao suza – napisao je na svom Facebook profilu predsjednik Ređep.
Međutim, matematika Zajednice sportskih udruga razlikuje se od njegove, i za njih je ona, kao i za Ronalda Ređepa njegova, „čista kao suza“: STK Starr je zbog odličnih rezultata nagrađen s 12.000 kuna više, ali su sredstva za trenerski rad, prema riječima tajnika Zajednice Patrika Koščaka, manja iz jednostavnog razloga:

– Svaka pohvala seniorima, rezultati su respektabilni. No, ti rezultati nemaju veze s javnim potrebama Grada Varaždina u sportu, niti su strani profesionalci gradski interes. Javne potrebe su rad s djecom i stimuliranje najmlađih za bavljenje sportom, a STK Starr ima tek devetero prijavljenih igrača mlađih uzrasta. Međutim, u Klubu smatraju da zaslužuju biti u najvišoj kategoriji, u kojoj se za trenerski rad dobiva 60.000 kuna godišnje, iako je broj djece u Starru neusporediv s onim u nogometnom, atletskom, rukometnom ili plivačkom klubu, u kojima je po dvjestotinjak djece. Gradski je novac namijenjen prvenstveno njima. I tu je onda još niz kriterija za bodovanje, poput ranga natjecanja, reprezentativaca, rezultata… koje ta djeca ostvaruju – pojašnjava Patrik Koščak.

Patrik Koščak, tajnik ZSUGV-a

– Od 75 sufinanciranih udruga uvijek ima nezadovoljnih. Oni dođu k nama i razgovaramo. S STK Starrom to nikad nije slučaj. Svake godine se događa jednako i prigovara se na društvenim mrežama, nikad direktno. To je nivo na kojemu mi nikad nismo niti ćemo razgovarati. Iako, naš je stav jasan i potkrijepljen dokumentima. Sporni je novac namijenjen javnim potrebama, a to je za nas rad s djecom – kaže Patrik Koščak.

Iako to ne utječe na raspodjelu novaca, spominje se i činjenica da STK Starr koristi profesionalne igrače iz Kine, Engleske i Irana. Štoviše, od 22 igrača Kluba njih čak devet su stranci.

Besplatna dvorana

Ronald Ređep je na Grad i Zajednicu bio jednako ljut kad mu nisu dali novac za organizaciju Državnog prvenstva u Svetom Martinu na Muri. Novac nije dobio zbog nedostatka opravdanja zašto bi se Prvenstvo održalo ne samo u drugom gradu nego i u drugoj županiji. Istovremeno, u Varaždinu besplatno koriste dvoranu, a Zajednica i Grad uobičajeno sufinanciraju takva natjecanja održana, jasno, u Varaždinu.

Besplatno korištenje dvorane na Dravi je nejasno. Ugovorom između Grada i dvorane, ona se besplatno koristi za odbojku, košarku i rukomet, dok Teniski klub Varaždin, SPK Varaždin, Savate klub Fight Kovačić… vlastitim novcima plaćaju korištenje dvorane.
Inače, iako je prema Zakonu o sportu kao dio natječajne dokumentacije za dodjelu sredstava obvezno priložiti dokument o stručnoj osposobljenosti za rad u sportu, Ronald Ređep to do danas nije učinio. STK Starr nema sportsku školu (barem ne prijavljenu), nema vrhunski kategoriziranih sportaša I. i II. kategorije, ne koristi se školskim sportskim dvoranama, a za sve to dobivao je novce od Zajednice, što je ulazilo u konačni zbir sufinancija.

Zajednica sportskih udruga besplatno za svoje članove osigurava liječničke preglede, pa tako i za STK Starr.

Sve u svemu, STK Starr i ove će godine potrošiti stotinjak tisuća gradskih kuna i besplatno igrati u dvorani na Dravi.

– Za ono na što se odnose javne potrebe u sportu je više nego dovoljno, ali za plaćene profesionalce-strance je premalo – zaključuju kritičari.

Ronald Ređep i neuspjeh Regionalnog centra

Nekadašnji reprezentativac i olimpijac Ronald Ređep nije prepoznat kao „radnik“ s mlađim uzrastima.

Hrvatski stolnoteniski savez imenovao ga je prvim čovjekom varaždinskoga Regionalnog centra, osnovanog u sklopu razvitka stolnoteniskog sporta u hrvatskim regijama, a kojem je pripala i ingerencija za Međimurje.

U izvještaju Saveza datiranom s 31. prosinca 2018. godine piše:

– U regiji Varaždinske i Međimurske županije imamo ove godine najlošiju situaciju jer trener Ronald Ređep nije napravio niti jedan trening kamp, odnosno službeno okupljanje mladih igrača – piše u izvješću uz objavu njegove smjene.

Istovremeno su treneri drugih centara organizirali prezentacije stolnog tenisa po školama (Dubrovnik), niz kampova i novih članova (Pula), nekoliko trening kampova (Slavonski Brod), niz kampova s dosta zajedničkih treninga klubova iz regije (Zabok)…

Sport

Tri pobjede i poraz Varaždinki u stolnoteniskoj Superligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stolnotenisačice STK Varaždina proteklog vikenda odigrale su četiri susreta Superlige.

U subotu, 8. svibnja, bile su domaćin ekipama STK Malinske i STK Crikvenice. Zabilježene su dvije vrlo važne pobjede. Protiv Malinske slavile su 3:1, a Crikvenice 3:0. Nakon tih mečeva, Varaždinke su krenule put Istre gdje su gostovale u Vrsaru i Puli.

U prvom meču u Vrsaru nakon svih pet susreta uslijedio je poraz rezultatom 3:2, a bi istim rezultatom slavile protiv Puljanki. Potonjom pobjedom osigurale su 4. mjesto Superlige.

Slijede im još dva superligaška susreta kod Dr. Časla i Aquastila iz Duge Rese.

Nastavite čitati

Sport

1. ŽNL: Kiks vodeće Budućnosti u općinskom derbiju protiv Slobode (T)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: NK Budućnost

U 18. kolu 1. županijske lige od momčadi sa samog vrha dobar posao je napravio Obreš.

Momčadi iz Sv. Ilije slavila je Plitvice u Selniku s 3:0 te s trećeg mjesta skočila na drugu poziciju iskoristivši kiks do ovog kola drugoplasiranog Poleta iz Tuhovca koji je kod kuće poražen od cestičkog Poleta s 1:0.

Obreš se ovom pobjedom približio na samo tri boda zaostatka vodećoj Budućnosti koja je kiksala u općinskom derbiju protiv Sloboda iz Tužna. Sloboda je bila bolja s 2:1.

U preostalim utakmicama varaždinska Sloboda je pobijedila Čevo s 2:1, Drava-Ajax Dinamo u Babincu s 3:0, margečanska Mladost svladala je varaždinsku Mladost s 5:2, dok su Beretinec i Novi Marof odigrali 1:1.

Nastavite čitati