Povežite se s nama

Međimurje

Stotine radnika na rubu egzistencije, ne mogu naplatiti svoja potraživanja

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSKI KRIMINAL

Posljedica vala stečajeva koji je od 2000. godine hametice pokosio devet velikih čakovečkih tvrtki najviše na svojoj koži osjećaju bivši radnici stečajnih dužnika.

Njih više od 1.100, okupljenih u lani osnovanu Udrugu “Međimurski brendovi“, potpuno su obespravljeni i nemoćni te ne mogu podmirivati ni osnovne životne troškove.

Vapaj u Saboru

O njihovoj je golgoti za saborskom govornicom prošlog tjedna progovorio čakovečki gradonačelnik i SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač. Tom je prigodom, iskoristivši stanku sjednice, pročitao pismo spomenute udruge, čiji su članovi žrtve pravno potpuno neefikasnog sustava za zaštitu radnika kao stečajnih vjerovnika. Naime, isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod koji dobe u stečajnom postupku. Jedan od primjera koji možda najbolje ilustriraju pravnu neefikasnost je stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja d.d., otvoren još 2000. godine. Riječ je o sudskom sporu između spomenute tvrtke i zagrebačke Ingre koji traje već oko dvadeset godina, a svim radnicima, čija tražbina premašuje 45 milijuna kuna, dosad je isplaćeno po 4.000 kuna.

Potencijalni poslodavci im bez sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“ 

– Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućuju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno. Nitko od tih aktera ne odgovara za štetu koju prouzroči prekasnim pokretanjem stečajnog postupka. Ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke. Posljedično, stečajna masa nikad nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima svih tražbina koje su im priznate. Kao stečajni vjerovnici teret smo poreznim obveznicima, koji, između ostalog, moraju financirati djelovanje Agencije za zaštitu radničkih potraživanja. Isplate Agencije u pravilu su jedini prihod koji bivši radnici stečajnog dužnika dobe u stečajnom postupku. Nakon otkaza ugovora o radu zbog pokretanja stečajnog postupka, radnici postaju i trajno ostaju socijalni problem – citirao je Kovač navode iz pisma koje potpisuje Antun Mikac, predsjednik Udruge “Međimurski brendovi”.

Dodao je da su bivše zaposlenice MTČ-a ostvarile mirovine od svega 1.500 kuna, i to nakon 30 godina radnog staža. Taj novac nije dostatan za život pojedinca, a kamoli višečlanih obitelji, upozoravaju radnici koji su također stečajni vjerovnici Međimurje visokogradnje, Međimurske trikotaže Čakovec, MTČ-ove Tvornice rublja, Međimurje Betona, MTČ-ove Tvornica čarapa, čakovečkog Hrasta i drugih. Zamjeraju radnici i potencijalnim poslodavcima, koji im bez imalo sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“, te Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu, koje je u proteklom razdoblju odbacilo veliki broj sindikalnih kaznenih prijava.

– Činilo je to iako su radnici podnosili kaznene prijave prvenstveno kako bi pravodobno prekinuli gospodarski kriminal i prevenirali stečaj – istaknuo je Kovač, dodavši da radnici pozivaju DORH da provjeri što je radilo ODO Čakovec i koliko je kaznenih prijava odbacilo.

Država zakazala

Ustvrdio je i da država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer oni ne žele biti socijalni problem.
– Propustila je reagirati na očitu pljačku i dozvolila namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Naši radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati – izjavio je zastupnik Kovač, pozdravivši pritom predstavnike Udruge koji su sjednicu Sabora i izlaganje čakovečkoga gradonačelnika pratili s galerije.

Osigurajte se prije kraha rizičnih poslodavaca

Županijska komora Čakovec i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) organizirali su u prostorijama Komore besplatnu radionicu “Vodič kroz postupak osiguranja potraživanja u slučaju blokade računa ili stečaja poslodavca”. Program radionice obuhvaćao je zakonski okvir djelovanja AORPS-a, osnovne pokazatelje o isplati naknada u slučaju stečaja ili blokade, prava zaštite radnika osigurana zakonom, procedure podnošenja zahtjeva za osiguranje potraživanja, isplate i prijenos potraživanja te druge teme. Naglašeno je da u zakonom osigurana prava radnika u slučaju stečaja poslodavca spadaju naknade za tri neisplaćene plaće, za neisplaćena bolovanja na teret poslodavca, za neisplaćeni neiskorišteni godišnji odmor, za otpremnine te za pravomoćno dosuđene naknade štete zbog ozljede na radu. 

Dosad nisu dobili ni lipe!

U nekadašnjem ponosu Međimurja, tvrtki MTČ tvornica rublja d.d. Čakovec s 425 radnika, tražbina bivših zaposlenika iznosi 19,8 milijuna kuna, a dosad su dobili 7 milijuna. Čakovečka tvrtka Međimurje Beton zapošljavala je 135 radnika, no iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 5,8 milijuna kuna, dosad nisu dobili ni lipe! I stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja bio je poguban za njezinih 973 radnika. Iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 45,5 milijuna kuna, svi radnici su dosad na svoje, uglavnom ovršene račune dobili samo po četiri tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje