Povežite se s nama

Međimurje

Stotine radnika na rubu egzistencije, ne mogu naplatiti svoja potraživanja

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSKI KRIMINAL

Posljedica vala stečajeva koji je od 2000. godine hametice pokosio devet velikih čakovečkih tvrtki najviše na svojoj koži osjećaju bivši radnici stečajnih dužnika.

Njih više od 1.100, okupljenih u lani osnovanu Udrugu “Međimurski brendovi“, potpuno su obespravljeni i nemoćni te ne mogu podmirivati ni osnovne životne troškove.

Vapaj u Saboru

O njihovoj je golgoti za saborskom govornicom prošlog tjedna progovorio čakovečki gradonačelnik i SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač. Tom je prigodom, iskoristivši stanku sjednice, pročitao pismo spomenute udruge, čiji su članovi žrtve pravno potpuno neefikasnog sustava za zaštitu radnika kao stečajnih vjerovnika. Naime, isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod koji dobe u stečajnom postupku. Jedan od primjera koji možda najbolje ilustriraju pravnu neefikasnost je stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja d.d., otvoren još 2000. godine. Riječ je o sudskom sporu između spomenute tvrtke i zagrebačke Ingre koji traje već oko dvadeset godina, a svim radnicima, čija tražbina premašuje 45 milijuna kuna, dosad je isplaćeno po 4.000 kuna.

Potencijalni poslodavci im bez sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“ 

– Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućuju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno. Nitko od tih aktera ne odgovara za štetu koju prouzroči prekasnim pokretanjem stečajnog postupka. Ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke. Posljedično, stečajna masa nikad nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima svih tražbina koje su im priznate. Kao stečajni vjerovnici teret smo poreznim obveznicima, koji, između ostalog, moraju financirati djelovanje Agencije za zaštitu radničkih potraživanja. Isplate Agencije u pravilu su jedini prihod koji bivši radnici stečajnog dužnika dobe u stečajnom postupku. Nakon otkaza ugovora o radu zbog pokretanja stečajnog postupka, radnici postaju i trajno ostaju socijalni problem – citirao je Kovač navode iz pisma koje potpisuje Antun Mikac, predsjednik Udruge “Međimurski brendovi”.

Dodao je da su bivše zaposlenice MTČ-a ostvarile mirovine od svega 1.500 kuna, i to nakon 30 godina radnog staža. Taj novac nije dostatan za život pojedinca, a kamoli višečlanih obitelji, upozoravaju radnici koji su također stečajni vjerovnici Međimurje visokogradnje, Međimurske trikotaže Čakovec, MTČ-ove Tvornice rublja, Međimurje Betona, MTČ-ove Tvornica čarapa, čakovečkog Hrasta i drugih. Zamjeraju radnici i potencijalnim poslodavcima, koji im bez imalo sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“, te Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu, koje je u proteklom razdoblju odbacilo veliki broj sindikalnih kaznenih prijava.

– Činilo je to iako su radnici podnosili kaznene prijave prvenstveno kako bi pravodobno prekinuli gospodarski kriminal i prevenirali stečaj – istaknuo je Kovač, dodavši da radnici pozivaju DORH da provjeri što je radilo ODO Čakovec i koliko je kaznenih prijava odbacilo.

Država zakazala

Ustvrdio je i da država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer oni ne žele biti socijalni problem.
– Propustila je reagirati na očitu pljačku i dozvolila namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Naši radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati – izjavio je zastupnik Kovač, pozdravivši pritom predstavnike Udruge koji su sjednicu Sabora i izlaganje čakovečkoga gradonačelnika pratili s galerije.

Osigurajte se prije kraha rizičnih poslodavaca

Županijska komora Čakovec i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) organizirali su u prostorijama Komore besplatnu radionicu “Vodič kroz postupak osiguranja potraživanja u slučaju blokade računa ili stečaja poslodavca”. Program radionice obuhvaćao je zakonski okvir djelovanja AORPS-a, osnovne pokazatelje o isplati naknada u slučaju stečaja ili blokade, prava zaštite radnika osigurana zakonom, procedure podnošenja zahtjeva za osiguranje potraživanja, isplate i prijenos potraživanja te druge teme. Naglašeno je da u zakonom osigurana prava radnika u slučaju stečaja poslodavca spadaju naknade za tri neisplaćene plaće, za neisplaćena bolovanja na teret poslodavca, za neisplaćeni neiskorišteni godišnji odmor, za otpremnine te za pravomoćno dosuđene naknade štete zbog ozljede na radu. 

Dosad nisu dobili ni lipe!

U nekadašnjem ponosu Međimurja, tvrtki MTČ tvornica rublja d.d. Čakovec s 425 radnika, tražbina bivših zaposlenika iznosi 19,8 milijuna kuna, a dosad su dobili 7 milijuna. Čakovečka tvrtka Međimurje Beton zapošljavala je 135 radnika, no iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 5,8 milijuna kuna, dosad nisu dobili ni lipe! I stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja bio je poguban za njezinih 973 radnika. Iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 45,5 milijuna kuna, svi radnici su dosad na svoje, uglavnom ovršene račune dobili samo po četiri tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju 28 novopozitivnih osoba, više nema potrebe za tercijarnim respiratornim centrom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 162 osobe, od čega je evidentirano 27 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 47 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 356. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 35.634 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 82 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 9 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 7 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

S obzirom na kontinuirani trend smanjenja broja oboljelih pacijenata i potrebe za hospitalizacijom, više ne postoji potreba za mobilizacijom tercijarnog respiratornog centra jer su bolnički kapaciteti u ovome trenutku dovoljni za zbrinjavanje pozitivnih pacijenata na COVID-19. Podsjetimo, u cilju održivosti zdravstvenog sustava u Međimurju, uspostavljene su dvije jedinice za zbrinjavanje pacijenata, tercijarni respiratorni centar i palijativni covid centar.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected]. Detaljnije upute se nalaze na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Pozivni centar je na broju 040/386-835, svakodnevno od 8 – 20 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 372-372.

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Tradicija i vrijedna vještina naših baka: snimljen edukativni video pletenja cekara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

LAG Međimurski doli i bregi

Krajem 2020. godine, LAG Međimurski doli i bregi je pokrenuo niz zanimljivih aktivnosti promocije pletenja cekara kao nematerijalne kulturne baštine Međimurja, a u sklopu projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“.

Planirano je nekoliko edukativnih radionica pletenja cekara i ostalih uporabnih predmeta, a za koje vlada veliki interes, osobito mlađih generacija, što je i glavni motiv provedbe ovakvog projekta.

Osim radionica na kojima će se najkonkretnije prenositi vještina pletenja, s ciljem promocije nematerijalnog kulturnog dobra izrađena je i promotivna brošura te je snimljen promotivni video s edukativnom notom.

Video je nastao u suradnji s cekerašicama iz Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine te KUU-a „Seljačka sloga“ Nedelišće, s kojima su organizirana pojedina tradicijska događanja kako bi se što vjernije zabilježio cijeli proces dobivanja cekara i prikazalo kako je to nekada bilo.

Tako je za potrebe snimanja i fotografiranja organizirano branje stare sorte kukuruza i luščara, zatim prebiranje i farbanje komušine te na kraju pletenje i demonstracija gotovih predmeta od komušine.

Stručnu podršku projektnim aktivnostima cijelo vrijeme daje i Muzej Međimurja Čakovec.

Cilj provedbe radionica i popratnih promotivnih materijala je zaštita i prijenos vještine nematerijalne kulturne baštine na mlađe naraštaje na cijelom području LAG-a „Međimurski doli i bregi“; kreiranje unikatnih predmeta i suvenira te promocija područja LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“, Tip operacije 19.3.2 „Provedba aktivnosti projekta suradnje“, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Nastavite čitati