Povežite se s nama

Međimurje

Stotine radnika na rubu egzistencije, ne mogu naplatiti svoja potraživanja

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSKI KRIMINAL

Posljedica vala stečajeva koji je od 2000. godine hametice pokosio devet velikih čakovečkih tvrtki najviše na svojoj koži osjećaju bivši radnici stečajnih dužnika.

Njih više od 1.100, okupljenih u lani osnovanu Udrugu “Međimurski brendovi“, potpuno su obespravljeni i nemoćni te ne mogu podmirivati ni osnovne životne troškove.

Vapaj u Saboru

O njihovoj je golgoti za saborskom govornicom prošlog tjedna progovorio čakovečki gradonačelnik i SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač. Tom je prigodom, iskoristivši stanku sjednice, pročitao pismo spomenute udruge, čiji su članovi žrtve pravno potpuno neefikasnog sustava za zaštitu radnika kao stečajnih vjerovnika. Naime, isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod koji dobe u stečajnom postupku. Jedan od primjera koji možda najbolje ilustriraju pravnu neefikasnost je stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja d.d., otvoren još 2000. godine. Riječ je o sudskom sporu između spomenute tvrtke i zagrebačke Ingre koji traje već oko dvadeset godina, a svim radnicima, čija tražbina premašuje 45 milijuna kuna, dosad je isplaćeno po 4.000 kuna.

Potencijalni poslodavci im bez sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“ 

– Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućuju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno. Nitko od tih aktera ne odgovara za štetu koju prouzroči prekasnim pokretanjem stečajnog postupka. Ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke. Posljedično, stečajna masa nikad nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima svih tražbina koje su im priznate. Kao stečajni vjerovnici teret smo poreznim obveznicima, koji, između ostalog, moraju financirati djelovanje Agencije za zaštitu radničkih potraživanja. Isplate Agencije u pravilu su jedini prihod koji bivši radnici stečajnog dužnika dobe u stečajnom postupku. Nakon otkaza ugovora o radu zbog pokretanja stečajnog postupka, radnici postaju i trajno ostaju socijalni problem – citirao je Kovač navode iz pisma koje potpisuje Antun Mikac, predsjednik Udruge “Međimurski brendovi”.

Dodao je da su bivše zaposlenice MTČ-a ostvarile mirovine od svega 1.500 kuna, i to nakon 30 godina radnog staža. Taj novac nije dostatan za život pojedinca, a kamoli višečlanih obitelji, upozoravaju radnici koji su također stečajni vjerovnici Međimurje visokogradnje, Međimurske trikotaže Čakovec, MTČ-ove Tvornice rublja, Međimurje Betona, MTČ-ove Tvornica čarapa, čakovečkog Hrasta i drugih. Zamjeraju radnici i potencijalnim poslodavcima, koji im bez imalo sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“, te Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu, koje je u proteklom razdoblju odbacilo veliki broj sindikalnih kaznenih prijava.

– Činilo je to iako su radnici podnosili kaznene prijave prvenstveno kako bi pravodobno prekinuli gospodarski kriminal i prevenirali stečaj – istaknuo je Kovač, dodavši da radnici pozivaju DORH da provjeri što je radilo ODO Čakovec i koliko je kaznenih prijava odbacilo.

Država zakazala

Ustvrdio je i da država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer oni ne žele biti socijalni problem.
– Propustila je reagirati na očitu pljačku i dozvolila namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Naši radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati – izjavio je zastupnik Kovač, pozdravivši pritom predstavnike Udruge koji su sjednicu Sabora i izlaganje čakovečkoga gradonačelnika pratili s galerije.

Osigurajte se prije kraha rizičnih poslodavaca

Županijska komora Čakovec i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) organizirali su u prostorijama Komore besplatnu radionicu “Vodič kroz postupak osiguranja potraživanja u slučaju blokade računa ili stečaja poslodavca”. Program radionice obuhvaćao je zakonski okvir djelovanja AORPS-a, osnovne pokazatelje o isplati naknada u slučaju stečaja ili blokade, prava zaštite radnika osigurana zakonom, procedure podnošenja zahtjeva za osiguranje potraživanja, isplate i prijenos potraživanja te druge teme. Naglašeno je da u zakonom osigurana prava radnika u slučaju stečaja poslodavca spadaju naknade za tri neisplaćene plaće, za neisplaćena bolovanja na teret poslodavca, za neisplaćeni neiskorišteni godišnji odmor, za otpremnine te za pravomoćno dosuđene naknade štete zbog ozljede na radu. 

Dosad nisu dobili ni lipe!

U nekadašnjem ponosu Međimurja, tvrtki MTČ tvornica rublja d.d. Čakovec s 425 radnika, tražbina bivših zaposlenika iznosi 19,8 milijuna kuna, a dosad su dobili 7 milijuna. Čakovečka tvrtka Međimurje Beton zapošljavala je 135 radnika, no iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 5,8 milijuna kuna, dosad nisu dobili ni lipe! I stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja bio je poguban za njezinih 973 radnika. Iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 45,5 milijuna kuna, svi radnici su dosad na svoje, uglavnom ovršene račune dobili samo po četiri tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Poturnska popevka odzvanjala Matulovim gruntom na zadnjem ovogodišnjem druženju!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: "Međimurska priroda"

Završnicu ovogodišnjeg druženja javnosti na Matulovu gruntu u Frkanovcu u nedjelju, 12. rujna, oplemenilo je gostovanje Kulturno-umjetničkog društva Podturen.

Sa sobom su donijeli sjajno raspoloženje, pjesmu i prezentacije starih vještina. Njihove marljive ruke pokazale su kako se brzo i jednostavno može napraviti ukras od krep-papira. Prigodno, najviše su se izrađivali ukrasi u obliku cvijeća. Prpošni članovi Kulturno-umjetničkog društva Podturen pokazali i su tradicionalan način obrade lana u pređu, a sve to su začinili spontanim izvedbama međimurskih popevki.

Leptir se mota…

Peto jubilarno druženje na frkanovečkom sve poznatijem gruntištu donijelo je i edukaciju za najmlađe. Organizirana je prirodoslovna radionica “Leptir se mota oko plota‟ za djecu uzrasta od 7 do 12 godina. Osnovnoškolci su istraživali leptire na obližnjoj livadi. Na radionici su sudjelovali i ovogodišnji dobitnici nagrade u kategoriji za najbolju čuvaricu i čuvara prirode, Gita Radiković i Niko Kozar.

Svi posjetitelji koji su na Matulov grunt pristizali pješke, biciklom ili automobilom upoznali su i razgledali edukacijsko-istraživački centar kojim su ih provele djelatnice Javne ustanove “Međimurska priroda” koja upravlja Gruntom. Nova otvorena druženja za javnost u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda” planiraju se za iduću, 2022. godinu.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje ove subote broji 13 novozaraženih koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 111 uzoraka, od čega je evidentirano 11 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 9,9 % od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 122. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67 584 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema otpuštenih pacijenta, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje