Povežite se s nama

Međimurje

Stotine radnika na rubu egzistencije, ne mogu naplatiti svoja potraživanja

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSKI KRIMINAL

Posljedica vala stečajeva koji je od 2000. godine hametice pokosio devet velikih čakovečkih tvrtki najviše na svojoj koži osjećaju bivši radnici stečajnih dužnika.

Njih više od 1.100, okupljenih u lani osnovanu Udrugu “Međimurski brendovi“, potpuno su obespravljeni i nemoćni te ne mogu podmirivati ni osnovne životne troškove.

Vapaj u Saboru

O njihovoj je golgoti za saborskom govornicom prošlog tjedna progovorio čakovečki gradonačelnik i SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač. Tom je prigodom, iskoristivši stanku sjednice, pročitao pismo spomenute udruge, čiji su članovi žrtve pravno potpuno neefikasnog sustava za zaštitu radnika kao stečajnih vjerovnika. Naime, isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod koji dobe u stečajnom postupku. Jedan od primjera koji možda najbolje ilustriraju pravnu neefikasnost je stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja d.d., otvoren još 2000. godine. Riječ je o sudskom sporu između spomenute tvrtke i zagrebačke Ingre koji traje već oko dvadeset godina, a svim radnicima, čija tražbina premašuje 45 milijuna kuna, dosad je isplaćeno po 4.000 kuna.

Potencijalni poslodavci im bez sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“ 

– Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućuju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno. Nitko od tih aktera ne odgovara za štetu koju prouzroči prekasnim pokretanjem stečajnog postupka. Ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke. Posljedično, stečajna masa nikad nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima svih tražbina koje su im priznate. Kao stečajni vjerovnici teret smo poreznim obveznicima, koji, između ostalog, moraju financirati djelovanje Agencije za zaštitu radničkih potraživanja. Isplate Agencije u pravilu su jedini prihod koji bivši radnici stečajnog dužnika dobe u stečajnom postupku. Nakon otkaza ugovora o radu zbog pokretanja stečajnog postupka, radnici postaju i trajno ostaju socijalni problem – citirao je Kovač navode iz pisma koje potpisuje Antun Mikac, predsjednik Udruge “Međimurski brendovi”.

Dodao je da su bivše zaposlenice MTČ-a ostvarile mirovine od svega 1.500 kuna, i to nakon 30 godina radnog staža. Taj novac nije dostatan za život pojedinca, a kamoli višečlanih obitelji, upozoravaju radnici koji su također stečajni vjerovnici Međimurje visokogradnje, Međimurske trikotaže Čakovec, MTČ-ove Tvornice rublja, Međimurje Betona, MTČ-ove Tvornica čarapa, čakovečkog Hrasta i drugih. Zamjeraju radnici i potencijalnim poslodavcima, koji im bez imalo sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“, te Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu, koje je u proteklom razdoblju odbacilo veliki broj sindikalnih kaznenih prijava.

– Činilo je to iako su radnici podnosili kaznene prijave prvenstveno kako bi pravodobno prekinuli gospodarski kriminal i prevenirali stečaj – istaknuo je Kovač, dodavši da radnici pozivaju DORH da provjeri što je radilo ODO Čakovec i koliko je kaznenih prijava odbacilo.

Država zakazala

Ustvrdio je i da država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer oni ne žele biti socijalni problem.
– Propustila je reagirati na očitu pljačku i dozvolila namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Naši radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati – izjavio je zastupnik Kovač, pozdravivši pritom predstavnike Udruge koji su sjednicu Sabora i izlaganje čakovečkoga gradonačelnika pratili s galerije.

Osigurajte se prije kraha rizičnih poslodavaca

Županijska komora Čakovec i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) organizirali su u prostorijama Komore besplatnu radionicu “Vodič kroz postupak osiguranja potraživanja u slučaju blokade računa ili stečaja poslodavca”. Program radionice obuhvaćao je zakonski okvir djelovanja AORPS-a, osnovne pokazatelje o isplati naknada u slučaju stečaja ili blokade, prava zaštite radnika osigurana zakonom, procedure podnošenja zahtjeva za osiguranje potraživanja, isplate i prijenos potraživanja te druge teme. Naglašeno je da u zakonom osigurana prava radnika u slučaju stečaja poslodavca spadaju naknade za tri neisplaćene plaće, za neisplaćena bolovanja na teret poslodavca, za neisplaćeni neiskorišteni godišnji odmor, za otpremnine te za pravomoćno dosuđene naknade štete zbog ozljede na radu. 

Dosad nisu dobili ni lipe!

U nekadašnjem ponosu Međimurja, tvrtki MTČ tvornica rublja d.d. Čakovec s 425 radnika, tražbina bivših zaposlenika iznosi 19,8 milijuna kuna, a dosad su dobili 7 milijuna. Čakovečka tvrtka Međimurje Beton zapošljavala je 135 radnika, no iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 5,8 milijuna kuna, dosad nisu dobili ni lipe! I stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja bio je poguban za njezinih 973 radnika. Iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 45,5 milijuna kuna, svi radnici su dosad na svoje, uglavnom ovršene račune dobili samo po četiri tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mihovljan slavi svoje dane, održane svečana sjednica VMO-a i humanitarna utrka za ‘Međimurske slatkiše’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijeće mjesnog odbora Mihovljan, u suradnji sa svojim udrugama, od subote 24. rujna pa do 9. listopada organizira bogati program “Z brega na breg” u okviru obilježavanja Dana Mihovljana.

Uz izložbu umjetničkih radova mještana, streljački turnir, pokaznu vježbu DVD-a i predstavljanje rada udruga kao uvertiru u dane mjesta, u petak, 30. rujna, u društvenom domu održana je svečana sjednica.

Mihovljan slavi svoj 819. rođendan

Predsjednik Mjesnog odbora Mihovljan Ivica Novak pritom je naglasio kako je Mihovljan star toliko koliko su stara arhivska vrela u Međimurju, ali i kako je Mihovljan za povijest Međimurja i Čakovca izuzetno važan, jer je niz stoljeća bio sjedište velike rimokatoličke župe koja je obuhvaćala Buzovec, Čakovec, G. Pustakovec, G. Vidovec, Ivanovec, Mačkovec, Martane, Mihovljan, Novo Selo Rok, Pribislavec, Putjane, Savsku Ves i Šenkovec.

– Mihovljan se prv put u pisanim izvorima spominje početkom 13. stoljeća, točnije 1203. godine, kada je kralj Emerik izdao privilegij za nekadašnju čakovečku župu sv. Mihajel u Mihovljanu. Ista je ukinuta, a u spomen na nju 1939. godine podignuta je današnja kapela sv. Mihovila. Dakle Mihovljan slavi danas svoj 819. rođendan – naglasio je predsjednik MO-a i dodao da se puno radi u mjestu kako bi se Mihovljan vratio na mjesto kojem pripada i koje zaslužuje.

Samim time završena je prva faza rekonstrukcije Prvomajske ulice, a uskoro se očekuje i završetak druge faze.

Potrebe građana prepoznao je i Grad Čakovec te se pristupilo u niz korektivnih aktivnosti i nabavci inventara te opreme na održavanju javnih objekata i to na športskom domu, društvenom domu, kapelama sv. Ane i sv. Mihovila te zgradi stare škole. Pritom je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u govoru istakla kako se godinama daleko premalo ulagalo u obnovu infrastrukture, ali i da će napraviti sve da se u ovom periodu to u Mihovljanu i ispravi, a mnogo toga je već pokrenuto.

– Vjerujem da svi iščekujete skori završetak radova na pješačko-biciklističkoj stazi prema Čakovcu i križanju sa sjevernom obilaznicom, jer dobivamo sigurniji spoj s centrom grada, a uredit ćemo i kompletnu javnu rasvjetu u naselju Brezje. S ulaganjima ćemo nastaviti, poštujući prije svega vaše želje i potrebe, stoga me posebno veseli otvoreni i jasan dijalog s mještankama i mještanima Mihovljana.

Budite ponosni na svoje mjesto i svoje sumještane, ipak je Mihovljan jedno od najstarijih naselja u sastavu grada, u kojem je nekad bilo sjedište župe koja je obuhvaćala i sam Čakovec – rekla je čakovečka gradonačelnica, kojoj je na svečanosti uručena slika kapele sv. Mihovila autora Zlatka Hergotića.

Veći broj stanovnika

Mihovljan je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje je u posljednjih 10 godina povećalo broj stanovnika, po popisu iz 2021. imaju 1391 mještanina, 11 više nego na popisu iz 2011. godine.

– Bez obzira na veličinu nekog grada, ono što je iznimno važno je da se u razvoju, planovima i investicijama ne zanemaruju prigradska naselja. Samim time sva naša naselja u ingerenciji Grada Čakovca podjednako se razvijaju i u njih se ravnomjerno ulaže, a svi zajedno iskoristit ćemo svaku šansu da se javimo na fondove i natječaje koji se otvaraju za daljnji rast.

Potrebna nam je u gradu još jedna osnovna škola i dajemo punu podršku da nam se vrtići i sve obrazovne institucije jačaju te da se rasterećuje postojeća mreža škola gradnjom novih infrastrukturnih uvjeta. Baš kao i nama u Međimurskoj županiji, tako je i Gradu Čakovcu važno obrazovanje i ulaganje u našu djecu – u govoru je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec te svim mještanima čestitao njihov dan.

Spomenimo kako su svečanost svojim nastupima uveličali KUD Mihovljan, ŽVS “Pučpuljike”, Udruga umirovljenika i crkveni zbor Mihovljan, a sjednici su uz velik broj mještana prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednici iz prijašnjih sastava MO-a Mihovljan August Labazan, Franjo Patafta i Josip Jezernik te predsjednici i članovi ostalih mjesnih odbora u sastavu Grada Čakovca.

Humanitarna utrka za “Međimurske slatkiše”

Domaćini su priliku iskoristili kako bi pozvali što veći broj prijatelja Mihovljana da im se pridruže u ostalim programima obilježavanja dana mjesta, pa su tako na rasporedu vatrogasne igre djece i mladeži, kestenijada, druženje i sportska natjecanja UDVDR-a, druženje uz dan starijih osoba, otvorena vrata KUD-a, stolnoteniski i šahovski turnir te nogometne utakmice.

Posebno je istaknuta humanitarna utrka “Z brega na breg” koju je Vijeće MO-a u subotu, 1. listopada, organiziralo u suradnji s Atletskim klubom “Međimurje”. Utrka koja se trčala za udrugu “Međimurski slatkiši” bila je namijenjena svim građanima.

Nastavite čitati

Međimurje

U sklopu Baroknih večeri 2. listopada Camerata Kilkenny u Prelogu, u Nedelišću ‘Skok u barok’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Camerata Kilkenny u subotu je, 1. listopada, nastupila u Viteškoj dvorani u dvorcu Trakošćan

Programi Varaždinskih baroknih večeri održavaju se i izvan Varaždina pa su tako 24. rujna održani u Župnoj crkvi sv. Jurja u Lopatincu (Sv. Juraj na Bregu), dok se u isto vrijeme (19 sati) u nedjelju, 2. listopada, održavaju u Prelogu te Nedelišću.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u Župnoj crkvi sv. Jakoba nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellija, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinija te Georgea Friedricha Händela. Isti program održao se danas u dvorcu Trakošćan.

Barok i izvan Varaždina

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

U Nedelišću će se pak u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva publici predstaviti Tamara Ivaniš (sopran), Igor Paro (teorba) i Augustin Mršić (viola da gamba).

Na programu je “Skok u barok – večer baroknih pjesama”. Detaljniji repertoar u prilogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje