Povežite se s nama

Međimurje

Stotine radnika na rubu egzistencije, ne mogu naplatiti svoja potraživanja

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSKI KRIMINAL

Posljedica vala stečajeva koji je od 2000. godine hametice pokosio devet velikih čakovečkih tvrtki najviše na svojoj koži osjećaju bivši radnici stečajnih dužnika.

Njih više od 1.100, okupljenih u lani osnovanu Udrugu “Međimurski brendovi“, potpuno su obespravljeni i nemoćni te ne mogu podmirivati ni osnovne životne troškove.

Vapaj u Saboru

O njihovoj je golgoti za saborskom govornicom prošlog tjedna progovorio čakovečki gradonačelnik i SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač. Tom je prigodom, iskoristivši stanku sjednice, pročitao pismo spomenute udruge, čiji su članovi žrtve pravno potpuno neefikasnog sustava za zaštitu radnika kao stečajnih vjerovnika. Naime, isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod koji dobe u stečajnom postupku. Jedan od primjera koji možda najbolje ilustriraju pravnu neefikasnost je stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja d.d., otvoren još 2000. godine. Riječ je o sudskom sporu između spomenute tvrtke i zagrebačke Ingre koji traje već oko dvadeset godina, a svim radnicima, čija tražbina premašuje 45 milijuna kuna, dosad je isplaćeno po 4.000 kuna.

Potencijalni poslodavci im bez sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“ 

– Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućuju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno. Nitko od tih aktera ne odgovara za štetu koju prouzroči prekasnim pokretanjem stečajnog postupka. Ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke. Posljedično, stečajna masa nikad nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima svih tražbina koje su im priznate. Kao stečajni vjerovnici teret smo poreznim obveznicima, koji, između ostalog, moraju financirati djelovanje Agencije za zaštitu radničkih potraživanja. Isplate Agencije u pravilu su jedini prihod koji bivši radnici stečajnog dužnika dobe u stečajnom postupku. Nakon otkaza ugovora o radu zbog pokretanja stečajnog postupka, radnici postaju i trajno ostaju socijalni problem – citirao je Kovač navode iz pisma koje potpisuje Antun Mikac, predsjednik Udruge “Međimurski brendovi”.

Dodao je da su bivše zaposlenice MTČ-a ostvarile mirovine od svega 1.500 kuna, i to nakon 30 godina radnog staža. Taj novac nije dostatan za život pojedinca, a kamoli višečlanih obitelji, upozoravaju radnici koji su također stečajni vjerovnici Međimurje visokogradnje, Međimurske trikotaže Čakovec, MTČ-ove Tvornice rublja, Međimurje Betona, MTČ-ove Tvornica čarapa, čakovečkog Hrasta i drugih. Zamjeraju radnici i potencijalnim poslodavcima, koji im bez imalo sustezanja nude eventualno zapošljavanje “na crno“, te Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu, koje je u proteklom razdoblju odbacilo veliki broj sindikalnih kaznenih prijava.

– Činilo je to iako su radnici podnosili kaznene prijave prvenstveno kako bi pravodobno prekinuli gospodarski kriminal i prevenirali stečaj – istaknuo je Kovač, dodavši da radnici pozivaju DORH da provjeri što je radilo ODO Čakovec i koliko je kaznenih prijava odbacilo.

Država zakazala

Ustvrdio je i da država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer oni ne žele biti socijalni problem.
– Propustila je reagirati na očitu pljačku i dozvolila namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Naši radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati – izjavio je zastupnik Kovač, pozdravivši pritom predstavnike Udruge koji su sjednicu Sabora i izlaganje čakovečkoga gradonačelnika pratili s galerije.

Osigurajte se prije kraha rizičnih poslodavaca

Županijska komora Čakovec i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) organizirali su u prostorijama Komore besplatnu radionicu “Vodič kroz postupak osiguranja potraživanja u slučaju blokade računa ili stečaja poslodavca”. Program radionice obuhvaćao je zakonski okvir djelovanja AORPS-a, osnovne pokazatelje o isplati naknada u slučaju stečaja ili blokade, prava zaštite radnika osigurana zakonom, procedure podnošenja zahtjeva za osiguranje potraživanja, isplate i prijenos potraživanja te druge teme. Naglašeno je da u zakonom osigurana prava radnika u slučaju stečaja poslodavca spadaju naknade za tri neisplaćene plaće, za neisplaćena bolovanja na teret poslodavca, za neisplaćeni neiskorišteni godišnji odmor, za otpremnine te za pravomoćno dosuđene naknade štete zbog ozljede na radu. 

Dosad nisu dobili ni lipe!

U nekadašnjem ponosu Međimurja, tvrtki MTČ tvornica rublja d.d. Čakovec s 425 radnika, tražbina bivših zaposlenika iznosi 19,8 milijuna kuna, a dosad su dobili 7 milijuna. Čakovečka tvrtka Međimurje Beton zapošljavala je 135 radnika, no iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 5,8 milijuna kuna, dosad nisu dobili ni lipe! I stečaj tvrtke Međimurje Visokogradnja bio je poguban za njezinih 973 radnika. Iako tražbina bivših zaposlenika iznosi 45,5 milijuna kuna, svi radnici su dosad na svoje, uglavnom ovršene račune dobili samo po četiri tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Miljenko Zorko novi je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Miljenko Zorko novi je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije. Odlučeno je tako na Izbornoj skupštini na kojoj su se članovi Udruge prisjetili svog dugogodišnjeg predsjednika Zvonka Goluba, koji je nedavno preminuo u 87. godini života.

Tijekom svog predsjedanja Udrugom uvelike je utjecao i doprinio razvoju svijesti obilježavanja važnih povijesnih obljetnica u Međimurskoj županiji i na vrijednosti koje predstavljaju. Uz njega, odali su počast i preminulim članovima udruge Mati Hunjadiju, Franji Repincu i Đuri Lesjaku.

Uz novog predsjednika Zorka izabran je i njegov zamjenik Ivica Perhoč, kao i članovi Predsjedništva, Nadzornog odbora i Stegovnog suda. Podršku u njihovim aktivnostima kontinuirano im pruža Međimurska županija.

– Želim zahvaliti članovima Udruge na njihovoj aktivnosti i želim istaknuti da će Županija nastaviti podržavati njihova nastojanja u promicanju antifašizma kao značajne tekovine suvremenog društva – poručio je zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Nastavite čitati

Međimurje

Peto Međunarodno ocjenjivanje vina u Štrigovi početkom svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja u Štrigovi održat će se 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Po peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke koji će se natjecati u dvije grupe, pri čemu će se dodijeliti i titule petero šampiona.

Grupu A čine vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, (šampion
u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe), dok grupu B čine vina svih ostalih
sorata (šampion u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe). Šampion kvalitete
podijelit će se i u kategoriji pjenušavih vina.

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobit će sljedeća
odličja: velika zlatna diploma (za vina koja postignu od 90-100 bodova), zlatna diploma (za
vina koja postignu od 85-89,99 bodova), srebrna diploma (za vina koja postignu od 80-84,99
bodova), brončana diploma (za vina koja postignu od 75-79,99 bodova) te priznanje za sudjelovanje (za vina koja postignu 61-74,99 bodova).

Više informacija o ocjenjivanju vina možete pročitati na stranici www.urbanovo.hr. Svoje prijave proizvođači vina mogu poslati do 26. travnja na e-mail: [email protected]

Uzorci će se prikupljati u utorak, 27. travnja, u kuriji Terbotz od 17 do 20 sati, a mogu se poslati i poštom na adresu Općina Štrigova, Štrigova 31, 40312 Štrigova, Republika Hrvatska do 26. travnja. Kotizacija za svaki prijavni uzorak iznosi 100 kuna ili 15 eura.

Organizator stoji na raspolaganju za sva pitanja na broju 099/505-1636 ili e-mailu [email protected]

Nastavite čitati