Povežite se s nama

Život i društvo

Strah: hoće li im zemlja progutati staju?

Objavljeno:

- dana

S topljenjem snijega iz Bednje, Lepoglave i Donje Voće stižu vijesti o klizanju tla koje ugro

U samo nekoliko dana na području općine Bednje evidentirano je šest novih većih klizišta, a s obzirom na predstojeće kiše i daljnje topljenje snijega, općinske vlasti opravdano strahuju da je to tek početak i da će ih biti i puno više. Jedno od klizišta gdje se mora odmah intervenirati svakako je ono u zaselku Pavlinići u Jamnom, gdje prijeti opasnost od daljnjeg urušavanja ceste

Kad smo u subotu 2. ožujka izašli iz kuća, nismo vjerovali vlastitim očima! U voćnjaku ispod kuća i gospodarskih zgrada tlo je naprosto puklo i potonulo za pola metra, i to u duljini od preko 50 metara. Idućih dana potonulo je još toliko, pa sad u tlu zjapi „rez“ dublji od metra! Cijeli svoj život proveo sam u selu, ali ne pamtim da je ovdje ikad prije bilo takvih klizišta – kazao je Stjepan Kmetec iz zaselka Brežani kod Cvetlina, jednog od cijelog niza bednjanskih sela u kojima su prošlih dana „proradila“ nova klizišta i time zadala velike brige mještanima i glavobolje općinskim čelnicima.

Sreća u nesreći

Koja silina: stablo oraha visoko osam metara završilo 20-ak metara nizbrdo

Jer još ni izdaleka nisu sanirane posljedice više desetaka klizišta (više od 30!) što su se na području Bednje od 2007. pojavljivala kao gljive poslije kiše, a s topljenjem snijega već sa svih strana stižu vijesti o novom klizanju tla koje ugrožava gospodarske objekte i razara mjesne prometnice.
Stoga i ne čudi što je klizište u Brežanima zabrinulo mještane. Lako za voćnjak, kažu, ali zlo je što je micanjem tla teško ugrožena i gospodarska zgrada obitelji Stjepana Čižića, koja je već polako počela „silaziti“ nizbrdo.
 To se najbolje vidi po opasno naherenom telefonskom stupu koji samo što se nije srušio. Tlo i dalje klizi i ako se hitno ne zaustavi, srušit će nam staju. Obavijestili smo općinske službe u Bednji, jer kome drugome da se obratimo – kaže kći vlasnika, Natalija Čižić.
Pomoć od matične Općine Bednje zatražio je i Mihalj Čižić iz istoimenog zaselka u Mjesnom odboru Jamno. Sreća je u nesreći što se golemo klizište dugo više od stotinu metara i široko preko 50 metara u noćnim satima aktiviralo na livadi na koju u sezonu pušta ovce na ispašu, pa mu trenutačno ne prijeti kući i gospodarskim objektima.
– Kad se velika masa zemlje odronila, potrgala je vodovodnu cijev, pa sada iz nje šiklja voda i dodatno razmače ionako vlažnu zemlju. Sreća je da nitko nije stradao! O tomu kakva je snaga klizišta, najbolje govori podatak da je veliko stablo oraha, čije je deblo bilo visoko osam metara, završilo dvadesetak metara nizbrdo – opisuje Mihalj dok se s predsjednikom Općinskog vijeća Josipom Podsečkim dogovara o „vatrogasnim“ mjerama kojima matična općina može priskočiti u pomoć.

Kad se velika masa zemlje odronila, potrgala je vodovodnu cijev, pa sada iz nje šiklja voda. Sreća je da nitko nije stradao!” Mihalj Čižić

Nemaju ni kune

Ne pamtim da je ikad prije bilo ovakvih klizišta, kaže Stjepan Kmetec iz Brežana

Drugo i ne može jer, kaže načelnik Mirko Bistrović, u općinskom proračunu za sanaciju klizišta nemaju više ni kune.
– Naprosto nemamo, jer smo od 2007. godine proglasili čak šest elementarnih nepogoda, a zbog nedovoljnih potpora njihovu smo sanaciju bili prisiljeni financirati iz skromnog općinskog proračuna. Jer ljudima smo morali raskrčiti ceste i omogućiti im do dođu do svojih kuća. Morali smo im spasiti i kuće i štale kojima je prijetilo rušenje zbog posljedica klizanja tla. Od tih neplaniranih troškova nismo se oporavili do danas. Naša Općinska komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda već je počela obilaziti teren i evidentirati najkritičnija klizišta, na kojima će biti potrebno hitno intervenirati. Morat ćemo proglasiti novu elementarnu nepogodu i zatražiti potporu za sanaciju najkritičnijih lokacija – poručio je Bistrović.

Najkritičnija mjesta

U samo nekoliko dana na području općine Bednje evidentirano je šest novih većih klizišta, a s obzirom na predstojeće kiše i dalje topljenje snijega, općinske vlasti opravdano strahuju da je to tek početak i da će ih biti i puno više.
Jedno od klizišta gdje se mora odmah intervenirati svakako je ono u zaselku Pavlinići u Jamnom, gdje je nizbrdo otišao dio puta, pa stanovnici autima više ne mogu do svojih kuća, a prijeti i opasnost od daljeg urušavanja ceste.
– Imam 81 godinu, ali u našem selu ovako nešto dosad nisam doživio! Ovaj put jedini je kojim ljudi mogu doći do svojih kuća, a budući da ga je pola „nestalo“, mještani svojim vozilima ne mogu doma, već ih moraju ostavljati na ulazu u selo. A morti vi znate bumo li sami morali platiti popravak ili ipak bu to napravila Općina? – htio je znati vitalan Petar Gašparić, našalivši se da ni sam sebi ne vjeruje da (već!) ima toliko godina.
I dok bednjanski općinski oci zabrinuto prate najave o novim kišnim (i snježnim) oborinama koje prijete novim klizištima, poručuju da će tijekom ovog tjedna najkritičnija mjesta obići sa stručnjacima, kako bi se što prije moglo prići obavljanju hitnih sanacijskih zahvata.

2007. godina bila je katastrofalna: u općini Bednja su u samo 12 mjeseci morali proglasiti čak 4 elementarne nepogode.

Klizište zatrpalo cestu

Velika je sreća što nitko nije stradao u golemom odronu koji je u noći s prošlog četvrtka na petak doslovce zatrpao županijsku cestu kod Višnjice. – To je prava katastrofa! Na cestu se odronilo cijelo brdo, a razmočena, žitka zemlja još uvijek kliže na cestu. Uklanjanje zemlje trajat će danima – ocijenio je ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije Tomislav Osonjački. Budući da je nemoguć promet cestom iz Višnjice u pravcu Ivanca ili obrnuto, svi vozači pozvani su da koriste obilazne pravce kroz Zlogonje i Donju Voću. Klizišta su ugrozila i ceste u Kameničkom Podgorju i na području općine Donja Voća.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje