Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: “Da ste gradili klasičnim modelom, danas bismo imali Kirurgiju”

Objavljeno:

- dana

HDZ O GOSPODARSTVU, JPP-U I NOVOJ KOALICIJI

– Župan Sabati je početkom 2009. godine sklopio s resornim ministarstvom Sporazum o dogradnji kirurgije klasičnim modelom od kojeg je aktualni župan Štromar odustao. Da se on proveo, danas bismo imali Kirurgiju – rekao je Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije.

Čelnik županijskog HDZ-a na današnjoj konferenciji za novinare te stranke istaknuo je da više nitko u Hrvatskoj ne gradi po modelu JPP-a. Osim Varaždinske županije.

Iz EU fondova moguće dobiti 85 % novca

– I nikoga to ne zabrinjava. Već šest godina govori se o natječaju, a sad ponovno ide sve ispočetka, a da se nitko ne zapita zašto taj natječaj traje šest godina – rekao je Stričak koji je na to upozorio i na zadnjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije, o čemu smo izvjestili u aktualnom broju Regionalnog tjednika.

Stričak se osvrnuo i na projekt (do)gradnje škola i ustvrdio kako ni od toga neće biti ništa.

Model JPP-a je preskup, na rubu zakona i od njega se treba odustati – poručio je Stričak županu Štromaru

– Jučer u Pribislavcu ministar Mornar izjavljuje da će rebalansom proračuna osigurati šest milijuna kuna za izgradnju škole, a kod nas za škole koje bi se trebale graditi nisu izradili ni potrebnu projektnu dokumentaciju, o čemu je Klub vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini upozoravao još prošle godine u lipnju. Aktualna županijska vlast spremna je potrošiti oko 397 milijuna kuna za izgrdnju dvije i dogradnju još dviju osnovnih škola, iako je preko fondova EU moguće dobiti 85 posto bespovratnih sredstava. Za navedeni iznos može se izgraditi 40 zgrada, odnosno 1.120 stanova – rekao je Stričak i poručio županu da je model JPP preskup, na rubu zakona i da se od njega treba odustati.

Dopredsjednik županijskog HDZ-a Josip Križanić ponovno je naglasio kako gospodarski rast bilježe sredine koje vodi članovi HDZ-a, a da Varaždinska županija ni jednim svojim potezom, ni jednom svojom strukturnom i gospodarskom reformom nije doprinijela rastu BDP-a, s kojima se sada hvali.

Križanić: “Deplasirano što u zonu dolaze na kraju mandata”

Čelnici županijskog HDZ-a osvrnuli su se na jučerašnje potpisivanje koalicijskog sporazuma o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore između SDP-a, HNS-a, HSU-a, Laburista, Autohtone – hrvatske seljačke stranke i Zagorske stranke koje je održano u Slobodnoj zoni u Trnovcu. – Potpisivanje sporazuma održano je u jednoj od tri zona čiji je razvoj snažno podupirala HDZ-ova Vlada. Poznato je da je otkup zemljišta stopiran upravo u vrijeme Račanove Vlade – podsjetio je Križanić te je dolazak u Slobodnu zonu sada, pri kraju mandata, ocijenio deplasiranim. Stričak je pak poručio da se nemaju čega bojati jer popularnost HDZ-a posljednjih godina u Varaždinskoj županiji raste. – Siguran sam da su birači svjesni da je to jedan spin i da dobro znaju u kojim sredinama se bilježi rast gospodarstva – rekao je Stričak.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje