Povežite se s nama

U fokusu

Štromar, župan koji nije uspio izgraditi ni šupu, postaje ministar graditeljstva?

Objavljeno:

- dana

Nagađanja

Hoće li bivši varaždinski župan Predrag Štromar postati novi ministar graditeljstva?

Upravo se o tome nagađalo nakon što je premijer Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, ponudio suradnju HNS-u da bi spasio svoju Vladu nakon razlaza s Mostom.

Tu ponudu je iznio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na sjednici Predsjedništva te stranke, koja je trajala satima.

Zanimljivo je da je Štromar u utorak prvo za portal E-varaždin izjavio da su to “laži”, a potom je za portal Index izjavio da o tome “još nisu razgovarali”.

Bit će doista zanimljivo postane li bivši župan ministar graditeljstva.

Naime, u osam godina mandata u Varaždinskoj županiji nije uspio izgraditi ništa, ni bolnice, ni škole, kao ni barem započeti bilo kakvu kapitalnu investiciju.

Upravo mu je HDZ-ov Alen Runac, protukanidat za dužnost župana, u tek završenoj kampanji govorio da nije uspio izgraditi ni šupu.

Jednako neuspješan je Štromar bio u vrijeme Milanovićeve Vlade, kad je HNS imao svoje ministre, te u vrijeme dvije HDZ-ove Vlade.

Baš je Plenkovićevu Vladu prozvao “Titanik Vladom”, a prosvjedovao je u Zagrebu tvrdivši da diskriminira sve jedinice lokalne samouprave izuzev onih u kojima je na vlasti HDZ.

Čini se da su medijski napisi o koaliciji HNS-a s HDZ-om uoči drugog kruga izbora Štromaru došli kao naručeni, jer je upravo te “netočne informacije” okrivio za svoj izborni poraz.

Hoće li na kraju za osam “sušnih godina” na čelu Županije biti nagrađen ministarskom foteljom?

Nije isključeno.

Jer treba imati na umu i to da Štromara u Županijskoj skupštini može spasiti jedino HDZ, s čijim vijećnicima bez problema već krajem ove godine može srušiti proračun Radimira Čačića i tako mu se brzo osvetiti za bolan poraz.

Čini se da od svega neće biti ništa: na sjednici Predsjedništva HNS-a donesena je odluka da ta stranka neće koalirati s HDZ-om, a Ivan Vrdoljak je oko 22 sata obznanio da je podnio ostavku.

Izvor:
Foto: Arhiva Rt

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje