Povežite se s nama

Međimurje

Studoši prvi put pjevali i plesali u svojem tramvaju

Objavljeno:

- dana

JUBILEJ

Ove se godine svojski proslavlja 80 godina otkako je u Zagrebu formirano prvo Zavičajno društvo Međimuraca, koje okuplja mnoge gospodarstvenike, znanstvenike, kulturnjake, političare, akademike, i ne samo njih.

Svi oni su na svim poljima aktivni u promociji svoga rodnoga kraja, baš kao i 40 tisuća Međimuraca iz nekoliko generacija koji žive u glavnom gradu Republike Hrvatske. Među njima je i veliki broj studenata iz najsjevernije županije, kojima dolazak jeseni uvijek označava početak nove akademske godine te im donosi nove izazove i obveze, ali isto tako i ponovni susret s dobrim društvom. Tom je prigodom Udruga studenata Međimurja u Zagrebu organizirala već tradicionalnu Međimursku feštu, ovoga puta jubilarnu, 10. po redu. Kao i proteklih nekoliko godina, fešta je održana u zagrebačkom klubu „Roko“, koji je tijekom noći ispunilo više od 500 studenata iz Međimurja, ali i drugih krajeva Lijepe naše.

Prije 80 godina je u Zagrebu formirano prvo Zavičajno društvo Međimuraca

Za nezaboravnu večer pobrinuli su se članovi benda „Prvi april“, s kojima je zabava potrajala do ranih jutarnjih sati. Podršku studentima svojim su dolaskom pružili župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Gradskog ureda Grada Zagreba za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić te predsjednik Zavičajnog društva „Međimurje“ Zagreb Danijel Režek s predsjednikom Izvršnog odbora Društva Matijom Kikeljom. Kao što je to bilo i dosad, Udruga je uz potporu Međimurske županije organizirala autobus iz Čakovca, a novost je ove godine bio i poseban tramvaj koji je od zagrebačke Dubrave preko cijeloga grada prevozio studente do Doma „Stjepan Radić“.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje