Povežite se s nama

Međimurje

Studoši prvi put pjevali i plesali u svojem tramvaju

Objavljeno:

- dana

JUBILEJ

Ove se godine svojski proslavlja 80 godina otkako je u Zagrebu formirano prvo Zavičajno društvo Međimuraca, koje okuplja mnoge gospodarstvenike, znanstvenike, kulturnjake, političare, akademike, i ne samo njih.

Svi oni su na svim poljima aktivni u promociji svoga rodnoga kraja, baš kao i 40 tisuća Međimuraca iz nekoliko generacija koji žive u glavnom gradu Republike Hrvatske. Među njima je i veliki broj studenata iz najsjevernije županije, kojima dolazak jeseni uvijek označava početak nove akademske godine te im donosi nove izazove i obveze, ali isto tako i ponovni susret s dobrim društvom. Tom je prigodom Udruga studenata Međimurja u Zagrebu organizirala već tradicionalnu Međimursku feštu, ovoga puta jubilarnu, 10. po redu. Kao i proteklih nekoliko godina, fešta je održana u zagrebačkom klubu „Roko“, koji je tijekom noći ispunilo više od 500 studenata iz Međimurja, ali i drugih krajeva Lijepe naše.

Prije 80 godina je u Zagrebu formirano prvo Zavičajno društvo Međimuraca

Za nezaboravnu večer pobrinuli su se članovi benda „Prvi april“, s kojima je zabava potrajala do ranih jutarnjih sati. Podršku studentima svojim su dolaskom pružili župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Gradskog ureda Grada Zagreba za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić te predsjednik Zavičajnog društva „Međimurje“ Zagreb Danijel Režek s predsjednikom Izvršnog odbora Društva Matijom Kikeljom. Kao što je to bilo i dosad, Udruga je uz potporu Međimurske županije organizirala autobus iz Čakovca, a novost je ove godine bio i poseban tramvaj koji je od zagrebačke Dubrave preko cijeloga grada prevozio studente do Doma „Stjepan Radić“.

Izvor:
Foto:

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati