Povežite se s nama

Crna kronika

“Suđenje mi je uništilo život. Razveo sam se i izgubio posao”

Objavljeno:

- dana

DUG PROCES

Petorka iz varaždinskog i međimurskoga kraja optužena za zločinačko udruživanje u svrhu preprodaje droga uskoro će, nakon 14 godina od kaznenih djela koja im se stavljaju na teret, dočekati presudu.

Naime, Romana Dobranić, Ivicu Možanića zvanog Jole, Željka Vusića – Žeca, Damir Škvorca – Ludu i Nikicu Pataftu tereti se da su se tijekom već sad davne 2001. i 2002. udružili kako bi prodali veće količine sintetskih opojnih droga MDMA i MDE – popularnog ecstasyja.
Prošlog tjedna na varaždinskom Županijskom sudu isponova je počelo suđenje petorki od kojih se nitko ne smatra krivim za djela koja im se stavljaju na teret.

Na benzinskoj

Optužnica prvooptuženog Dobranića tereti da je “djelujući u okviru zajedničkog dogovora i plana grupe radi ilegalne prodaje ecstasyja od trećeokrivljenog Vusića kupio 100 tableta droge posredstvom drugookrivljenog Možanića i petookrivljenog Patafte, te je dalje preprodavao” dok se ostalih četvero tereti da su se udruživali radi kupovanja i preprodaje prikrivenim istražiteljima koji su se predstavili kao kupci većih količina ecstasyja.

 

U 14 godina koliko su u pravosuđu, optuženi su nekoliko puta davali iskaz

Optužba navodi da su nakon dogovora prikriveni istražitelji kupili od Možanića i Dobranića 490 tableta ecstasyja na tadašnjoj varaždinskoj benzinskoj crpki Fritz Petrol te da su posao kasnije proširili. Istražiteljima je kasnije trebalo isporučiti 10.000 komada ecstasyja što je policija platila 20.600 eura na benzinskoj u Sesvetama.

Nisu se poznavali

Optuženi su prošlog tjedna kao i u obranama koje su davali kroz proteklih 14 godina tvrdili da se međusobno ni nisu poznavali do trena kad ih je policija uhitila.- Meni je ovaj sudski proces uništio život. Zbog ovog procesa sam se i razveo, a dobio sam i otkaz u Austriji zbog toga što nisam mogao donijeti potvrdu da se protiv mene ne vodi nikakav kazneni postupak. Sumnjam da je sve ovo namješteno. Mene je varaždinska policija intenzivno proganjala – rekao je sudu trećeoptuženi Vusić.

 

Trećeooptuženi Vusić misli da mu je sve podmetnula varaždinska policija

Dodao je i kako je u istražnom postupku utvrđeno da su na plastičnoj vrećici u kojoj je bio ecstasy, koju je on navodno dao prvookrivljenom Možaniću, bili nađeni otisci “nekog malodobnog Slovenca”.
Da nikoga od suoptuženih nije poznavao do uhićenja rekao je i četverookrivljeni Damir Škvorc.
Nakon provedene glavne rasprave sudski proces nastavit će se 20. veljače iznošenjem završnih govora.

Nisu preprodavali drogu, ali su znali za šverc ljudi?

– Prikriveni istražitelj koji mi se javio tražio je od mene da nađem nekoga tko će prebacivati ljude ilegalno preko granice. Dogovorili smo sastanak u Lagusu i tamo sam zbog toga doveo i Romana Dobranića. Tamo je bio i prikriveni istražitelj broj 2. Prvi istražitelj izgledao je kao čovjek koji ima novaca, a drugi kao njegov tjelohranitelj porijeklom iz Kosova – rekao je drugooptuženi Možanić. Prebacivanje ilegalaca preko granice spominjao je i trećeooptuženi Vusić. – Možanić je jednom prilikom bio u mojoj kući kad mu je ukraden auto. Upoznao me s petooptuženim Pataftom za kojeg je bilo poznato da se bavi ilegalnim prebacivanjem ljudi preko granice. Kontaktirao sam ga da prebaci jednog prijatelja s Kosova u Sloveniju, ali od posla nije bilo ništa – izjavio je Vusić.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

S prostora nogometnog igrališta u Beretincu ukradene biljke japanske šljive

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U vremenu od 4. do 24. travnja u Varaždinskoj ulici u Beretincu, na prostoru uz nogometno igralište, nepoznati je počinitelj iskopao i otuđio više komada biljke japanske šljive.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 300 eura, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Ivanca nastavio mlatiti svog brata i nakon što je ovaj pao u cestovni kanal te ga teško ozlijedio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. travnja 2024., provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina starog 62 godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 62-godišnjak 17. travnja 2024., na cesti u mjestu kraj Ivanca, šakama više puta udario svojeg brata (rođenog 1951.) u glavu i tijelo te ga oborio u cestovni kanal gdje mu je zadao više udaraca po licu i nanio mu teške ozljede – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv osumnjičenog 62-godišnjaka odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje