Povežite se s nama

Crna kronika

Sumnjaju da je više od 1,4 milijuna kuna izvučenih s Bazena Natalija Žetko podijelila s kolegicom (38)!

Objavljeno:

- dana

ŽDO: RJEŠENJE O ISTRAZI

Od 1,6 milijuna kuna izvučenih iz Javne ustanove Gradski bazeni putem 200-tinjak fiktivnih studenskih ugovora, sumnja se da su gotovo milijun kuna međusobno podijelile bivša ravnateljica Natalija Žetko i djelatnica Bazena rođena 1975. godine!

Međutim, sumnja se da su podijelile i gotovo pola milijuna kuna od novca koji su za razne usluge Bazenima platili građani, ali ta sredstva nisu bila evidentirana kroz registar kasu.

Istraga dvije godine nakon kaznenih prijava

Upravo je to navedeno u rješenju Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu o provođenju istrage protiv šest osoba zbog zlouprabe položaja i ovlasti, utaje poreza i krivotvorenja službene isprave.

Ne navode imena, no iz rješenja se može zaključiti da je prvookrivljena Natalija Žetko, a drugookrivljeni njezin bivši zamjenik Željko Čengić, dok je trećeokrivljena djelatnica Bazena rođena 1975. godine za koju se sumnja da je sa Žetko podijelila novac izvučen s Bazena.

Pod istragom je još troje djelatnika Bazena rođenih 1964., 1986. i 1971. godine.

PU varaždinska je kaznenu prijavu u slučaju Bazeni podnijela još u studenome 2011. godine, ali protiv Žetko samo zbog zlouprabe položaja i ovlasti, a protiv troje zaposlenika za pomaganje u izvršenju tog djela.

Nova kaznena djela i novi okrivljenik

Odvjetništvo je istragu proširilo i na četvrtog zaposlenika, a uz sumnju u nova kaznena djela – utaje poreza i krivotvorenja službene isprave.

– Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenica kao ravnateljica ustanove od 2006. do 2011. godine, uz sudjelovanje ostalih okrivljenih zaposlenika ustanove, pribavila dvjestotinjak ugovora za rad sa studentima kojima je temeljem ugovora o djelu redovitih studenta ustanova preko Student servisa isplaćivala novac za rad koji oni nisu obavili, pri čemu je trećeokrivljenica upisivala u ugovore da je posao po ugovoru uredno obavljen, što nije bilo istina – navedeno je u rješenju o istrazi.

Na taj način je s računa Bazena isplaćeno 1,6 milijuna kuna student-servisu, od čega je studentima proslijeđeno više od 1,3 milijuna kuna za posao koji nisu obavili.

Studentima 10 posto nagrade, ostatak novca davali 38-godišnjakinji

No studenti su od toga zadržavali samo 10 posto svoje nagrade, dok su ostatak predavali trećeokrivljenici, petokrivljeniku i šestookrivljeniku.

Šestookrivljeni je dobivenim novcem platio više od 230.000 kuna obveza javne ustave, na što nije obračunat ni plaćen porez na dohodak.

– Ostatak u iznosu većem od 980.000 kuna prvookrivljenica i trećeokrivljenica međusobno su podijelile – navedeno je u rješenju.

Time su Bazene oštetili ukupno za više od 1,4 milijuna kuna.

Umjesto u kasu, stavile u svoj džep

No sumnja se da je Natalija Žetko tri godine, od 2007. do 2009. godine, od 38-godišnjakinje (trećeokrivljene) tražila da naloži recepcionarima da usluge koje pružaju Bazeni naplaćuju putem paragon blokova, bez evidentiranja kroz registar kasu.

– Recepcionari su tako naplatili više od 700.000 kuna, a iznos od gotovo 140.000 kuna evidentirali su kroz registar kasu kao prihod ustanove i isplatili za potrebe poslovanja ustanove i trgovačkog društva čiji je ustanova osnivač, pri čemu taj novac nije evidentiran kao prihod društva, pa nije obračunat ni plaćen porez na dobit – piše u rješenju.

Navodi se da je više od 98.000 kuna predano petookrivljeniku koji je tim novcem plaćao obveze ustanove na koji također nije obračunat ni plaćen porez na dohodak, pa je time Natalija Žetko proračunu uskratila sredstva u iznosu od najmanje 32.900 kuna.

Ostatak novca su kao i u slučaju studentskih ugovora, Žetko i 38-godišnja djelatnica su ostatak novca također podijelile.

– Novac u iznosu većem od 480.000 kuna međusobno su podijelile prvookrivljenica i trećeokrivljenica – sumnjaju u Županijskom državnom odvjetništvu.

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Crna kronika

Vozačica (28) u Sračincu izazvala sudar triju auta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučer, 1. prosinca, oko 17 sati u Sračincu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Osobnim vozilom je iz smjera Petrijanca u smjeru Varaždina upravljala 28-godišnjakinja. Brzinu vozila nije prilagodila stanju i uvjetima prometovanja uslijed čega je prednjim djelom vozila udarila u zadnji dio u koloni zaustavljenog vozila, kojim je u istom smjeru upravljala 66-godišnjakinja, javila je PU varaždinska.

Uslijed udara vozilo ispred je odbačeno u naprijed, te je udarilo u zaustavljeno u kolni vozilo ispred sebe, a kojim je prije toga upravljao 55-godišnjak.

U prometnoj nesreći ozljede je zadobila 54-godišnja putnica u vozilu. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici. Ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod V. Toplica policija pronašla trojicu dehidriranih migranata iz Afrike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska policija u srijedu, 1. prosinca oko 17.30 sati zaprimila je dojavu nepoznate osobe koja je na lošem engleskom jeziku dojavila da se nalazi na nepoznatom području s dva prijatelja i da trebaju pomoć jer su ozlijeđeni.

Policijski službenici su odmah poduzeli sve radnje u cilju pronalaska osoba, a što su i uspjeli. 

– Dolaskom na mjesto dojave u mjesto Škarnik kod Varaždinskih Toplica, policijski službenici su uočili tri osobe, za koje je kasnije utvrđeno da se radi o državljanima Gambije koji su nezakonito prešli državnu granicu, a koji su bili ozlijeđeni od kretanja po neprohodnom terenu te dehidrirani. Zbog lošeg psihofizičkog stanja na mjestu događaja im pružena liječnička pomoć te su ih djelatnici Zavoda za hitnu medicinu prevezli u varaždinsku Opću bolnicu – ističe varaždinska policija.

Policijska uprava varaždinska provodi  kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ulaska i boravka osoba u Republici Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje