Povežite se s nama

Život i društvo

Suradnja Grada Ivanca i Hrvatskih voda: i u 2020. će se čistiti potoci, uređivati kanali…

Objavljeno:

- dana

Dobra suradnja Grada Ivanca i Hrvatskih voda na čišćenju i održavanju problematičnih vodotoka i kanala realizirana lanjske i proteklih godina, nastavlja se i ove godine, navode iz Grada Ivanca.

Potvrđuje to i podatak da su Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava za mali sliv Plitvica – Bednja prihvatile znatan broj prijedloga radova na vodotocima za ovu godinu, koje im je još početkom listopada lani uputio Grad Ivanec.

Slijedom toga, Hrvatske vode u svoj su program rada za 2020. uvrstile desetak vodotoka i to onih za koje je tijekom zajedničkog obilaska terena i uvidom u probleme koje izazivaju utvrđeno da ih je potrebno uvrstiti na listu prioriteta.

Tako će se ove godine raditi na nastavku čišćenja i tehničkog uređenja potoka Bistrice u Prigorcu i potoka Ivanečke Željeznice, kao i potoka Brežnjak u Margečanu, uključujući i kanal kod igrališta.

Nadalje, radit će se i na uređenju kanala Salinovec (oko 300 metara), zatim korita i obala potoka Vukovec u MO-u Kaniža (uzvodno od državne ceste) te Vinskog potoka u Stažnjevcu.

U program su uvršteni i radovi na potocima Tužno – Škriljevec, Seljanec (oko 700 metara, uzvodno od ceste Seljanec – Bela) te na rijeci Bednji (kod bajera).

Također, programom je obuhvaćena i košnja potočnih obala.

Iako zbog ograničenih novčanih sredstava Hrvatske vode u program radova za 2020. nisu mogle uvrstiti sve one kanale i potoke koje je za čišćenje predložio Grad, dogovoreno je da će se – ako tijekom godine dođe do rebalansa financijskog plana – neki od njih naknadno uvrstiti u program radova.

Inače, iako vodotoci nisu u nadležnosti Grada Ivanca, on i unatoč tome često priskače u pomoć Hrvatskim vodama na način da zajedno uređuju pojedine problematične potoke i kanale, prvenstveno one koji poplavljuju i nanose štete stambenim i gospodarskim objektima građana, javnoj infrastrukturi i na poljoprivrednim površinama.

Dosadašnja praksa je pokazala da se na takav način tijekom godine na vodotocima uspijeva odraditi mnogo više od službeno zacrtanih i planiranih radova.

Život i društvo

Lepoglava: kreće isplata prigodnog božićnog novčanog dara umirovljenicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava će i ove godine umirovljenicima lošijeg imovinskog statusa, uoči nadolazećih
božićnih blagdana, isplatiti prigodan novčani dar.

Temeljem odluke gradonačelnika Marijana Škvarića svim umirovljenicima s prebivalištem na području Grada Lepoglave, čija mirovina je manja ili jednaka iznosu od 1800 kuna, bit će isplaćena božićnica u iznosu od 200 kuna.

– U okviru programa brige za građane starije životne dobi i ove ćemo godine umirovljenicima
slabijeg imovinskog statusa isplatiti prigodan gradski novčani dar odnosno božićnicu. Želja nam je građanima u potrebi nadolazeće blagdane, unatoč svim nedaćama, učiniti nešto ljepšima. Ovo je samo jedna od mjera, poput uskrsnica koje smo već ranije ove godine isplatili umirovljenicima lošijeg imovinskog statusa, koje provodimo s ciljem pomoći našim građanima u potrebi. Svima njima pomažemo tijekom cijele godine, a ovo je prigoda da im uljepšamo božićne blagdane – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Isplata božićnica počet će 1. prosinca 2021. i trajati do 23. prosinca 2021. godine.

Umirovljenici koji zadovoljavaju kriterij za isplatu gradske božićnice trebaju u navedenom periodu doći u Jedinstveni upravni odjel Grada Lepoglave (Antuna Mihanovića 12) i podići božićnicu. To mogu učiniti svakog radnog dana unutar radnog vremena Jedinstvenog upravnog odjela. Pri tom su dužni predočiti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak mirovine.

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, za ulazak u prostorije gradske uprave potrebna je valjana COVID potvrda.

Božićnicu u ime umirovljenika može podići i neka druga osoba koja je, uz posjedovanje COVID
potvrde, također dužna predočiti osobnu iskaznicu umirovljenika kojem se isplaćuje božićnica te odrezak njegove zadnje mirovine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jednoglasno prihvaćen proračun Općine Cestica za 2022. godinu u iznosu od 38.698.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 4. sjednici Općinskog vijeća Općine Cestica održanoj u petak, 26. studenoga, općinski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog Proračuna Općine Cestica za 2022. godinu kao i projekcije za 2023. i 2024. godinu.

Proračun iznosi 38.698.000 kuna.

Najviše sredstava je osigurano za investicije, komunalnu infrastrukturu, kao i za modernizaciju nerazvrstanih cesta, aglomeraciju, dogradnju i nadogradnju dječjeg vrtića i obrazovanje. Kroz Proračun se vidi da Općina vodi računa o mladim obiteljima pa je tako sufinanciranje smještaja djece u vrtićima, produženi boravak djece u školi, stipendije i ulaganje u obrazovanje osigurano u iznosu od 2.500.000 kuna.

Općina vodi računa o udrugama, one su važan čimbenik u zajednici, ali i za socijalno potrebite, osigurana je isplata božićnica za umirovljenike koji primaju mirovine niže od 2500 kuna, a najavljena je i tradicionalna podjelu poklona povodom sv. Nikole za djecu, kao i prethodnih godina.

Proračun za 2022. godinu je gospodarski, razvojan i socijalno osjetljiv.

Načelnik Mirko Korotaj zahvalio je svim vijećnicima na prihvaćanju Proračuna te naglasio: “Iako je ova godina za općinske financije bila izazovna, mi nismo stali s naporom i radovima, smatram da je za 2022. godinu vijećnicima predstavljen realan Proračun i želim da se svi još više uključe u razvoj zajednice. Finalizirali smo mnoge projekte, planirane investicije, te optimistično nastavljamo aktivnosti.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje