Povežite se s nama

Život i društvo

U OB Varaždin započeo novi ciklus preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja

Objavljeno:

- dana

S ciljem što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih nezaraznih bolesti, u Općoj bolnici Varaždin početkom veljače započeo je četvrti ciklus preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja koji OB Varaždin provodi u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom zdravstva.

Koliko je Program prepoznat od strane braniteljske populacije govore i prošlogodišnje brojke kada se od 600 pozvanih branitelja preventivnim sistematskim pregledima odazvalo njih 578, od čega i 21 žena. Jedan od prvih branitelja koji se odazvao pozivu u ovogodišnjem ciklusu je Josip Biškup koji je na ratištu proveo 100 dana.

– Ovaj program korisna je stvar za sve nas hrvatske branitelje, a posebno za mene koji imam određene zdravstvene probleme. Svima nama to je svojevrsna prilika da razmislimo i učinimo nešto za svoje zdravlje. Kada gledamo s financijske strane, neki od branitelja možda si i ne mogu priuštiti ovakvu vrstu pregleda, a tu nam je ona pružena besplatno.

Opća bolnica Varaždin i ove godine osigurala je raspoložive termine i uslugu obavljanja pregleda. Dnevno se tako na preglede poziva šestero branitelja.

– Pregled obuhvaća laboratorijske pretrage (analizu krvi i urina), EKG, RTG prsnih organa, UZV abdomena, te internistički pregled. U sklopu pregleda kod žena je uključen ginekološki pregled, UZV dojke ili mamografija te papa test, dok se kod muškaraca radi UZV prostate – nabrojila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag.med.techn., inače Koordinatorica za organizaciju sistematskog pregleda branitelja u OB Varaždin.

Prema dosad obrađenim podacima, bolesti kod braniteljske populacije ne odudaraju previše od bolesti od kojih boluje opća populacija.

– Na prvom mjestu tu su kardiovaskularne bolesti, poput visokog krvnog tlaka, zatim dijabetes, te bolesti abdominalnih organa – istaknula je Sekovanić, te dodala kako se oni branitelji kod kojih nalaz pokaže na određenu sumnju, upućuju na daljnju obradu.

Iz Opće bolnice Varaždin pozivaju sve hrvatske branitelje da se odazovu na pregled prema rasporedu koji će primiti.

– Obzirom na visoki odaziv na same preglede moram pohvaliti branitelje što su prepoznali važnost očuvanja svog zdravlja, ali i što su prepoznali našu ustanovu u kojoj će kvalitetno i stručno biti zbrinuti. Shvaćajući koliko je braniteljska populacija ranjiva skupina drago mi je što smo se kao bolnica druge kategorije od regionalnog značaja 2017. godine uključili u taj Program čiji su nositelji Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva. Stoga, i ove godine apeliram na sve hrvatske branitelje koji dobiju poziv za preventivne sistematske preglede neka se na njih i odazovu. Otkrivanjem bolesti u ranijoj fazi značajno se pospješuje mogućnost izlječenja– naglasio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Svi zainteresirani branitelji za pregled mogu se osobno javiti voditeljici pododsjeka u varaždinskoj Područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja Snježani Hunjet radnim danom u vremenu od 9,00 do 16,00 sati na adresi Pavlinska 8 (ulaz iz Preradovićeve), ili putem telefona 042/321-131 te na e-mail adrese: [email protected] i [email protected]

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati