Povežite se s nama

U fokusu

Susjedi pozvali: Gospon Kovačić, preselite se k nama, ali si zemite gas-masku!

Objavljeno:

- dana

JAVNA RASPRAVA O UNIVERZALU

Zašto se iz Univerzalove građevine za gospodarenje otpadom u Cehovskoj ulici u Varaždinu širi nesnosna buka, posebice petkom oko 22 sata, širi li se smrad zbog razvrstavanja komunalnog otpada te koje vrste opasnog otpada skladište svega 50-ak metara od prvih kuća?

Ta pitanja postavili su građani čelnim ljudima tvrtke Univerzal u petak na javnoj raspravi u Županijskoj palači. Javna rasprava je održana u postupku ishođenja okolišne dozvole za postojeću Univerzalovu građevinu za gospodarenje otpadom.

– Nama koji živimo u blizini te građevine najveći problem predstavlja činjenica što Univerzal ima, napominjem, valjane dozvole za zbrinjavanje i skladištenje opasnog otpada, a udaljeni su 50-ak metara od naših kuća. Svi smo zabrinuti za svoje zdravlje. Drugi problem je konstantna buka – rekla je Aurelija Šemiga, predsjednica udruge Eko Breza.

Kovačić: Sve radimo po zakonu, a stalno nam šalju inspekcije!

Napomenula je da u Hrvatskoj ne postoji zakonska odredba kojom bi bilo propisano na kojoj udaljenosti se može zbrinjavati opasni otpad, pa će donošenje takve odredbe tražiti od Ministarstva zaštite okoliša. – Kad je u pitanju buka, tražimo od Univerzala da postave bukobran i riješe taj problem – napomenula je Aurelija Šemiga.

Upravo je ona zajedno s gradskim vijećnikom Robertom Podolnjakom, koji također živi na području 7. MO-a, postavila najviše pitanja čelnim ljudima Univerzala i predstavnicima Hrvatskog centra za čistiju proizvodnju koji su izradili Stručnu podlogu, dokument na temelju kojeg se izdaje okolišna dozvola.

– Sve poslove obavljamo sukladno zakonskim propisima i pravilnicima. No skoro se 24 sata dnevno bavimo različitim inspekcijama – rekao je Marijan Kovačić, suvlasnik Univerzala.

Demistifikacija opasnog otpada

Istaknuo je da je nužno demistificirati koje vrste opasnog otpada oni skladište u svojem postrojenju.

– Riječ je, primjerice, o motornom ulju, akumulatorima, ostacima boja i lakova ili, laički rečeno, kantama od farbi. Takav opasni otpad nalazi se u svakom domaćinstvu – rekao je Kovačić.

Gradski vijećnik Robert Podolnjak je upitao na što se onda odnosi podatak o “taloženju opasnog otpada u iznosu od 38.515 tona”, što je navedeno na 23. stranici Stručne podloge.

Nastao je muk koji su građani popratili negodovanjem, nakon čega su predstavnici Hrvatskog centra za čistiju proizvodnju i Univerzala odgovorili da se radi o odvajanju ulja od neopasnog otpada kroz pregrade. U sažetku Stručne podloge je navedeno da će se nakon taloženja “komponente spuštati u spremnike namijenjene za skladištenje i prema vrstama predavati ovlaštenom zbrinjavatelju i/ili oporabitelju.”

Univerzalovi susjedi upitali su nisu li skladištili i živu.

Marijan Kovačić je to potvrdio, ali je napomenuo da je taj opasni otpad na temelju odluke inspekcije već predan u Zagreb, a s tim gdje je zbrinut, oni nisu upoznati.

Podolnjak: Najbolje rješenje je da se Univerzal preseli

Podolnjak je naveo da imaju dozvole i za skladištenje drugih vrsta opasnih otpada, a na pitanje koliko dugo smiju skladištiti pojedine vrste opasnog otpada, iz Univerzala su odgovorili da je rok godina dana.

– Najbolje rješenje bi bilo da se građevina Univerzala izmjesti na drugu lokaciju – ustvrdio je Podolnjak, što je popraćeno pljeskom.

Kovačić je, međutim, rekao da u bližoj budućnosti nije u planu preseljenje njihove građevine.

– Gospon Kovačić, preselite se na mesec dana k nama da vidite kakva je buka i smrad. Sa sobom si zemite gas-masku – poručili su građani Kovačiću.

Suvlasnik Univerzala je pak građane pozvao da mu se jave čim osjete smrad, za koji krive njegovu tvrtku, no on je ustvrdio da se neugodni mirisi šire iz domaćinstava koja svašta spaljuju, a i iz Cenacola.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje