Povežite se s nama

Međimurje

U Termama Sv. Martin znanstveni skup mikrobiologa, ali i radni sastanak o groznici Zapadnog Nila

Objavljeno:

- dana

Od 19. do 22. rujna u LifeClass Termama Sv. Martin održava se međunarodni znanstveni skup “Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance”, CESAR 2018.

Zahvaljujući organizaciji Hrvatskog mikrobiološkog društva, Toplice Sveti Martin su tijekom tri dana održavanja skupa središte vrhunskih mikrobiologa srednje Europe. Prvi CESAR održao se 2003. godine, a nastao je zajedničkom inicijativom i suradnjom austrijskog, hrvatskog, češkog, slovačkog, mađarskog i slovenskog mikrobiološkog društva. Znanstveni skup otvorio je prof. dr. sc. Roberto Antolović, predsjednik Hrvatskog mikrobiološkog društva, dok su otvorenju prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. sc. Predrag Kočila, ujedno član organizacijskog odbora CESAR-a.

Održan radni sastanak o groznici Zapadnog Nila

U okviru simpozija, predstavnici zdravstvenih ustanova Međimurske županije, župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, te načelnica Općine Pribislavec, ujedno predsjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika Višnja Ivačić, održali su sastanak o aktualnoj temi bolesti Zapadnog Nila.

– S obzirom na širenje virusa Zapadnog Nila i sinergiju stručnjaka koji se nalaze na simpoziju CESAR 2018., sazvali smo sastanak s ciljem da sakupimo relevantne informacije o trenutnom stanju u Međimurju, o poduzetim aktivnostima i budućim koracima – rekao je Kočila. Na konkretne brojke i situaciju u Međimurju osvrnula se voditeljica djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, dr. med. Višnja Smilović:

– Od 2012. godine otkad se bolest Zapadnog Nila bilježi u Hrvatskoj, na području Međimurja imali smo tri slučaja oboljenja. U 2018. godini u Međimurskoj županiji zasad je oboljela i hospitalizirana samo jedna osoba.

Dijana Škorić, profesorica na biološkom odsjeku PMF-a i članica Hrvatskog mikrobiološkog društva, istaknula je da su komarci prijenosnici mnogih bolesti te da građani moraju primijeniti osobne zaštitne mjere da bi se smanjio rizik od zaraze:

– Potrebno je izbjegavati boravak na otvorenom tijekom najjače aktivnosti komaraca, a s posebnim oprezom treba boraviti na lokacijama uz rijeke, kanale i na sličnim mjestima na kojima se skuplja veći broj ovih prijenosnika bolesti. Daljnje širenje zaraze možemo spriječiti jedino edukacijom i uništavanjem prijenosnika pravovremeno provedenim mjerama.

Župan Matija Posavec rekao je da županijske i lokalne vlasti aktivno sudjeluju u rješavanju problema u suradnji sa stručnim službama:

– U okviru Kolegija gradonačelnika i načelnika u listopadu predložit ćemo mjere i osigurati određena sredstva za tretiranje komaraca da bi se spriječile buduće potencijalne opasnosti. Naše zdravstvene službe primjer su preventivnih aktivnosti, koje će se početi provoditi u još većem i kvalitetnijem obliku.

Dva okrugla stola na hrvatskom jeziku za sve zainteresirane

Posljednja dva dana skupa održat će se dva okrugla stola pod vodstvom eminentnih stručnjaka i znanstvenika iz područja mikrobiologije. Prvi okrugli stol pod nazivom “Društveno korisno učenje u mikrobiologiji: Prezentacija projekta Hrvatskog mikrobiološkog društva ‘U društvu mikroba'”, održan je danas. Predstavljeno je društveno korisno učenje u području mikrobiologije i šire, kao novi koncept učenja u visokoškolskom obrazovanju koji se primjenjuje u rješavanju konkretnih problema u društvu. Sutra, u petak, 21. rujna od 10:15 do 13:15 održat će se drugi okrugli stol s aktualnom tematikom pod nazivom „Multidisciplinarni pristup kontroli rezistencije na antibiotike – od kurative prema preventivi“.

Na ovogodišnjem CESAR-u sudjeluje 16 gostujućih predavača koji će održati predavanja o relevantnim temama u području mikrobiologije. Svi sudionici imaju priliku upoznati prirodne ljepote i kulturu Međimurja. Djelić naših folklornih običaja i glazbu prezentirali su članovi KUD-a Mihovljan i Ženska vokalna skupina „Stridonne“ na samom otvaranju.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje