Povežite se s nama

U fokusu

Svaka čast: varaždinski FOI u tri godine u projektima vrijednima 50 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

JUBILARNI, 10. DAN SURADNJE

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu je zasigurno vodeći u regiji po broju međunarodnih i nacionalnih projekata, a dolazna i odlazna mobilnost studenata i nastavnika raste iz godine u godinu. FOI je od 2015. do 2017. ukupno sudjelovao u 48 projekata, od čega je 27 međunarodnih i 21 nacionalni projekt. Ukupni budžet projekata iznosio je 50 milijuna eura, od čega je budžet FOI-ja 2,5 milijuna eura.

Istaknula je to izv. prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju FOI-ja, u četvrtak na otvorenju jubilarnog, 10. Dana međunarodne suradnje. Program je počeo pozdravnim govorom dekana Fakulteta prof. dr. sc. Nevena Vrčeka. Više o ideji Dana međunarodne suradnje te o počecima međunarodne suradnje na FOI-ju govorila je prof. dr. sc. Blaženka Divjak, začetnica ovog projekta.

Uspješan Centar za međunarodne projekte

Prodekanica Begičević Ređep je istaknula da je ovogodišnji Dan međunarodne suradnje zapravo rezime onoga što se napravilo u posljednjih deset godina, a da su pozvana predavanja profesorica s dva vrlo uspješna sveučilišta, kako u internacionalizaciji tako i u EU projektima, odličan primjer kako treba strateški djelovati u smjeru internacionalizacije, povećanja mobilnosti i iskorištenja EU fondova.

– FOI ima vrlo uspješan Centar za međunarodne projekte, kao i Ured za međunarodnu suradnju, koji su, uz uspješne znanstvenike Fakulteta, vrlo važni u prijavama projekata, kao i u osiguranju podrške u upravljanju projektima – napomenula je prodekanica Begičević Ređep.

Pozvano predavanje „Internationalization Strategy of Kozminski University“ održala je prof. dr. sc. Anna Czarczyńska s Kozminski University u Varšavi, najboljeg poljskog privatnog sveučilišta sa snažnom međunarodnom reputacijom i visokim kotiranjem na međunarodnim rang listama. Istaknula je kako su ključ međunarodnog uspjeha povezivanje i umrežavanje, te entuzijazam pojedinaca. Prof. dr. sc. Lourdes Guàrdia s Open University of Catalonia u Barceloni, prvog on-line sveučilišta u svijetu, koje trenutno broji oko 55.000 studenata i smatra se jednom od najprestižnijih institucija za obrazovanje na daljinu u svijetu, istaknula je da su vrlo uspješni u prijavljivanju europskih projekata te trenutno imaju čak 11 znanstveno-istraživačkih projekata iz programa Horizon2020.

Više od 150 sudionika

Uslijedila je panel diskusija pod nazivom “How did we benefit from EU programmes?“ u voditeljstvu prodekanice Begičević Ređep na kojoj su sudjelovali i Marko Žabojec, načelnik Sektora za planiranje i strateško praćenje ESI fondova pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, prof. dr. sc. Matjaž Colnarič, Erasmus+ koordinator na Fakultetu elektrotehnike, računalstva i informatike Sveučilišta u Mariboru te prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja.

U poslijepodnevnom dijelu, koji je bio namijenjen ponajprije studentima, međunarodna iskustva predstavili su studenti FOI-ja koji su bili (ili još uvijek jesu) na studijskom boravku ili stručnoj praksi u Njemačkoj, Španjolskoj i SAD-u. Studenti iz Brusselsa, koji se trenutno nalaze na FOI-ju na Erasmus studijskom boravku, također su predstavili svoja iskustva.

Na Danu međunarodne suradnje bilo je više 150 sudionika.
 

Prednosti i mane EU fondova

Tijekom panel diskusije “How did we benefit from EU programmes?“ panelisti su iznijeli svoja iskustva i viđenje europskih fondova. Zaključeno je kako fondovi omogućuju umrežavanje i suradnju diljem Europe, te kako posebno ima prostora za napredak u manje razvijenim zemljama EU. No postoji i problem velikog utroška radnih sati za projektne prijave, a neki projekti na kraju nisu financirani. Otvoreno je i pitanje operativnih programa i neuvrštavanja obrazovne infrastrukture u prioritete. Naime, prodekanica FOI-a Nina Begičević Ređep je naglasila da taj potez onemogućava realizaciju projekata obrazovne infrastrukture u Hrvatskoj, također i FOI-jevog Sveučilišnog kampusa Varaždin – faze II (nove zgrade FOI-ja), što je izuzetno štetno za Hrvatsku. Naglasila je i da je iskorištenost sredstava EU fondova u 3,5 godine od strane Hrvatske samo 19 posto.
 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT / FOI

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda od potresa za područja Lepoglave, V. Toplica i Bednje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je jučer, 20. siječnja, proglasio prirodnu nepogodu od potresa na području gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice te na području Općine Bednja.

Uzastopni potresi su krajem 2020. i početkom 2021. godine na navedenom području uzrokovali materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i općinskih povjerenstava, šteta iznosi 18,9 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog godišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te je dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa.

Nastavite čitati

U fokusu

Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna.

Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku.

Izgradnja ovog centra velika je i značajna investicija koja se odvija na području grada Varaždinskih Toplica i koja je u interesu građana Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

Nastavite čitati