Povežite se s nama

Život i društvo

Svaki šesti stanovnik Družbinca je vatrogasac

DVD Družbinec skupština

Objavljeno:

- dana

DVD Družbinec održao je u subotu, 16. siječnja, 68. redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine kojoj su, uz načelnika općine Petrijanec Željka Posavca sa suradnicima, prisustvovala društva iz VZO Petrijanec te predstavnici DVD-a Svibovec Podravski, DVD-a Tužno i DVD-a Virje Križovljansko te predsjednik VZO-a Maruševec Zdravko Kukec kao i predstavnici Lovačkog društva Šljuka Petrijanec u čijim je prostorijama, a zbog adaptacije vatrogasnog doma, i održana sjednica.

Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Vedran Kranjčić, izvješće o radu podino je tajnik Tomislav Križnjak, izvješće o financijsko-materijalnom poslovanju pročitala je blagajnica Martina Gazdek, a izvješće verifikacijskog povjerenstva Maja Plemenčić.

Valja istaknuti da društvo broji 89 članova od čega 20 djece te da je prošle godine imalo samo jednu intervenciju i to tehničku, što je rezultat dobre preventive, ali i činjenice da je gotovo svaki šesti stanovnik Družbinca vatrogasac.

Plan rada i financijski plan za narednu godinu podino je zapovjednik društva David Dombaj te napomenuo kako je jedan od najvažnijih planova završetak adaptacije vatrogasnog doma te ponovno useljenje u isti. Nakon što su članovi Skupštine usvojili sva izvješća i planove i to jednoglasnom većinom, podijeljene su diplome novo osposobljenim vatrogasnim dočasnicima te zahvalnice donatorima i članovima koji su u prošloj godini iskazali izniman trud i zalaganje u radu društva.

Na kraju sjednice prisutnima se obratio načelnik Željko Posavec koji je pohvalio rad društva, a ujedno prisutnima prezentirao projekt nadogradnje i adaptacije vatrogasnog doma u Družbincu koji je pred završetkom, ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna, a za koji je dio sredstava osiguralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja a dio sama Općina Petrijanec.

Na odličnom radu, pogotovo u natjecateljskom dijelu i radu s mladima, članovima DVD-a Družbinec čestitala je i predsjednica VZO Petrijanec, a vatrogasce je pohvalio i predsjednik VZO Maruševec koji posljednjih nekoliko godina pomaže natjecateljskim ekipama u njihovim pripremama i vježbama. DVD-u Družbinec daljnji uspjeh u radu poželjeli su i predstavnici DVD-a Svibovec i DVD-a Petrijanec te LD Šljuka Petrijanec.

Kako je već spomenuto, LD Šljuka ustupilo je svoje prostorije DVD-u za održavanje ove sjednice.

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje