Povežite se s nama

Život i društvo

Svaki šesti stanovnik Družbinca je vatrogasac

DVD Družbinec skupština

Objavljeno:

- dana

DVD Družbinec održao je u subotu, 16. siječnja, 68. redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine kojoj su, uz načelnika općine Petrijanec Željka Posavca sa suradnicima, prisustvovala društva iz VZO Petrijanec te predstavnici DVD-a Svibovec Podravski, DVD-a Tužno i DVD-a Virje Križovljansko te predsjednik VZO-a Maruševec Zdravko Kukec kao i predstavnici Lovačkog društva Šljuka Petrijanec u čijim je prostorijama, a zbog adaptacije vatrogasnog doma, i održana sjednica.

Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Vedran Kranjčić, izvješće o radu podino je tajnik Tomislav Križnjak, izvješće o financijsko-materijalnom poslovanju pročitala je blagajnica Martina Gazdek, a izvješće verifikacijskog povjerenstva Maja Plemenčić.

Valja istaknuti da društvo broji 89 članova od čega 20 djece te da je prošle godine imalo samo jednu intervenciju i to tehničku, što je rezultat dobre preventive, ali i činjenice da je gotovo svaki šesti stanovnik Družbinca vatrogasac.

Plan rada i financijski plan za narednu godinu podino je zapovjednik društva David Dombaj te napomenuo kako je jedan od najvažnijih planova završetak adaptacije vatrogasnog doma te ponovno useljenje u isti. Nakon što su članovi Skupštine usvojili sva izvješća i planove i to jednoglasnom većinom, podijeljene su diplome novo osposobljenim vatrogasnim dočasnicima te zahvalnice donatorima i članovima koji su u prošloj godini iskazali izniman trud i zalaganje u radu društva.

Na kraju sjednice prisutnima se obratio načelnik Željko Posavec koji je pohvalio rad društva, a ujedno prisutnima prezentirao projekt nadogradnje i adaptacije vatrogasnog doma u Družbincu koji je pred završetkom, ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna, a za koji je dio sredstava osiguralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja a dio sama Općina Petrijanec.

Na odličnom radu, pogotovo u natjecateljskom dijelu i radu s mladima, članovima DVD-a Družbinec čestitala je i predsjednica VZO Petrijanec, a vatrogasce je pohvalio i predsjednik VZO Maruševec koji posljednjih nekoliko godina pomaže natjecateljskim ekipama u njihovim pripremama i vježbama. DVD-u Družbinec daljnji uspjeh u radu poželjeli su i predstavnici DVD-a Svibovec i DVD-a Petrijanec te LD Šljuka Petrijanec.

Kako je već spomenuto, LD Šljuka ustupilo je svoje prostorije DVD-u za održavanje ove sjednice.

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje