Povežite se s nama

U fokusu

Sve može u Varaždinu: Thompson, Bajaga… Balašević?

Objavljeno:

- dana

Malo uz Špancir. Neobično je to s Bajagom. Njegove pjesme nit’ mi se sviđaju nit’ mi se ne sviđaju.

Mislim da je to manje–više sofisticirana kuruza i da se momak Momčilo u pravom trenutku uzdigao na zadnjem valu slavnoga Novog vala, ali i da njegove pjesme s onima Azre, Pankrta ili Idola imaju isto takve veze kao što Severinine imaju s umjetnošću Elle Fitzgerald i Arethe Franklin.

Ne branim Bajagu, jer ne znam je li Bajaga stvarno neki strašni četnik. Ako jest, pa i ako nije – evo ga, tog vraga – doš’o i proš’o!
Ali dobro je da u našem gradu svi mogu nastupati: i Thompson i Bajaga i Balašević. Treba to cijeniti.

Ali zašto se, dragi branitelji, domoljubi i sva moja hrvatska braćo i sestre, toliko uzrujavate i iscrpljujete oko Bajage? Pa nije Bajaga problem. (A nije ni Thompson, ako to već nije jasno.) Problem je onaj treći gospodin. Problem je onaj koji puni arene od Splita do Zagreba i od Osijeka do Pule, od Rijeke do Čakovca i od Dubrovnika do Varaždina. I zove se Đorđe Balašević.

Divan je to čovjek. Ima divne pjesme, nostalgične, a i šaljiv je. No on je pjev’o: Vremena su nezgodna / za momka kao ja / koji gleda svoja posla / nisam lutak da me naviju / imam samo Jugoslaviju // Sve druge baklje bez mene plamte / e, komandante. (Šifra: komandant = maršal.)

Što reći o čovjeku koji „ima samo Jugoslaviju“?
I još: U ime svih nas iz pedeset i neke / za zakletvu Titu ja spev’o sam stih. / Ne spominjem prošlost ni bitke daleke, / jer rođen sam tek posle njih. // Al’ život pred nama još bitaka skriva // i preti nam, preti, k’o duboki vir. // Ja znam da nas čeka još sto ofanziva, / jer moramo čuvati mir. / Računajte na nas.

Da, računali su na njih i JNA i Miloševićev nacikomunistički plan. Uz kopanje očiju u Borovu Selu.
Potom valjda znate sve. A toliki hodaju na njegove koncerte. Ja ne.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati