Povežite se s nama

Kultura

Sve što ste željeli znati o Burgu Paka možete naučiti iz nove monografije Marine Šimek

Objavljeno:

- dana

U maloj dvorani Kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu 22. ožujka je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof predstavljena knjiga Marine Šimek „Burg Paka“.

Riječ je o monografiji koja obuhvaća istraživanja Burga Paka provođena u zadnjih dvadesetak godina.

Knjigu je predstavio Drago Miletić, nagrađivani konzervator, diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog, stručnjak koji se bavio istraživanjima i zaštitom mnogih naših srednjovjekovnih objekata, osobito burgova. Autor je, između ostalih, i kapitalnog djela Plemićki gradovi kontinentalne Hrvatske te zapažene knjige Medvedgrad na oltaru domovine.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač izrazio je zadovoljstvo što na području Grada postoje ovakve utvrde.

– Veseli me što možemo sudjelovati u stvaranju kvalitetnih sadržaja o ovakvoj vrijednoj kulturnoj i povijesnoj baštini koja svakim danom privlači sve veći broj posjetitelja i doprinosi ukupnom turističkom razvoju Novog Marofa te njegovom pozicioniranju na turističkoj karti Varaždinske županije, ali i Hrvatske – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Voditeljica ureda gradske Turističke zajednice Renata Horvatić naglasila je kako je Burg Paka od iznimnog značaja za čitav njihov kraj.

– Ovakve monografije uvijek su dobre podloge za razvoj novih turističkih priča i proizvoda, a otkako je Paka proglašena kulturnim dobrom izaziva velik interes. Već dugi niz godina nastojimo promovirati ovu utvrdu kao važan dio turističke ponude našeg grada i uklopiti ju u svoje manifestacije pa mi je drago što je ona prepoznata i što živi tijekom cijele godine – rekla je Horvatić.

Ivana Kušek Perši, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof naglasila je kako je ovo tek drugo po redu predstavljanje monografije zbog čega im je izuzetno drago što je to bilo upravo u njihovom Kulturnom centru.

– Pučko otvoreno učilište veliku važnost pridaje kulturi i kulturnoj baštini zbog čega nam je važno svako predstavljanje knjige, a posebno ove koja se tiče dostupnog sadržaja i kulturne i povijesne baštine našeg kraja. Drago nam je što smo bili domaćini jednom od prvih predstavljanja ove monografije koja je važna za kulturnu promociju našeg grada – rekla je Kušek Perši.

Srednjovjekovna bezimena utvrda nazvana je Paka prema području na kojem je podignuta. Nalazi se u brdovitim predjelima zapadnog Kalnika jugoistočno od Novog Marofa. Nakon otkrića 2001. godine Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin proveo je devet sezona istraživanja, konzervacije arhitekture i prezentacije lokaliteta.

Burg je podignut polovicom 13. stoljeća, a oko 200 godina kasnije nakon velikog požara on više nije u funkciji te započinje njegovo propadanje. Sa željom da se pruži što potpunija slika nekada moćnog obrambenog objekta, u knjizi se multidisciplinarnim pristupom osvjetljavaju različite teme; okoliš, flora i fauna, toponimija, povijesni podaci, istraživanja, pokretni nalazi, osobitosti arhitekture, oprema, život i prehrana posade. Poseban dodatak monografiji je Katalog burgova istovremenih s Pakom koji donosi najvažnije podatke o 19 sličnih utvrda kontinentalne Hrvatske.

Paka je istraživana u sklopu Projekta PAKA od 2001. do 2008. godine, a 2009. godine provedeni su radovi vezani uz prezentaciju lokaliteta. Prema kraju u kojem je izgrađena, utvrda je početkom istraživanja nazvana Paka. U radu se analiziraju geomorfološke osobitosti krajolika i karakteristike otkrivene arhitekture te se predstavljaju neki od pronađenih sitnih predmeta. Paka je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske prva arheološki istražena, konzervirana i prezentirana kasnosrednjovjekovna utvrda, izuzev Medvedgrada koji ima jedan posve drugi značaj.

Tiskanje knjige pomogli su Grad Novi Marof, gradska Turistička zajednica, Varaždinska županija, FINA, Turistička zajednica Varaždinske županije te tvrtke Kolar d.o.o i SPP d.o.o.

Uz brojne građane i goste, predstavljanju monografije prisustvovali su i autorica Marina Šimek sa suradnicima i ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja.

Kultura

Centar tradicijske kulture Varaždin vratio se s festivala u Poljskoj i donio prestižnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Centra tradicijske kulture Varaždin vratili su se sa desetodnevnog gostovanja u Poljskoj, odnosno sa festivala Tʏᴅᴢɪᴇń Kᴜʟᴛᴜʀʏ Bᴇꜱᴋɪᴅᴢᴋɪᴇᴊ (Beskidski kulturni tjedan) koji je već 59 godina neizostavan dio kulturnih događanja cijele Poljske.

Najveći je to folklorni festival u samoj Poljskoj i srednjoj Europi, koji svake godine okuplja više desetaka gostujućih grupa iz cijelog svijeta. U 10 dana održali su čak 9 koncerata te nastupili u 6 gradova jugozapadne Poljske: Żywiec, Wisła, Istebna, Oświecim, Szczyrk te Maków Podhalański.

Gostovanje na festivalu članovi CTK Varaždin upotpunili su posjetom grada Krakowa i Bielsko-Białe, a posjetili su i memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te dodali folklornoj priči još jednu edukativnu notu. U sklopu festivala već tradicionalno se održava i međunarodno folklorno natjecanje.

Ove godine u gradu Żywiecu održali su se 31. Internacionalni folklorni susreti na kojima se u nekoliko kategorija natjecalo čak 14 folklornih grupa iz raznih zemalja – a članovi CTK Varaždin vratili su se kući punih ruku.

Folklorni ansambl Centra tradicijske kulture Varaždin na natjecanju se predstavio sa bogatim repertoarom te je za izvedbu koreografije dr.Ivana Ivančana “Žensko kolo iz Ražanca” osvojio prestižnu nagradu za najbolju izvedbu koreografije ženskog autohtonog plesa.

Grad Varaždin svojim je generalnim pokroviteljstvom omogućio putovanje Centra tradicijske kulture Varaždin na ovaj eminentan festival te je dobio još jedno značajno priznanje za njihovu dugogodišnju kvalitetu rada.

Nastavite čitati

Kultura

Grad Varaždin pokrovitelj projekta Hrvatske operne akademije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin pokrovitelj je projekta Hrvatske operne akademije u sklopu kojeg će 17. i 18. kolovoza ove godine u 20 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu biti izvedena opera „Le nozze di Figaro / Figarov pir“.

Hrvatska operna akademija je jedinstveni hrvatski program operne obuke koji pruža praktičnu i profesionalnu poduku mladim umjetnicima u gradu baroka i glazbe, gradu s bogatom višestoljetnom glazbenom tradicijom. Utjecaj koji glazba ima na razvoj društva kroz povijest je neizmjeran, a prava kultura bez glazbe ne može se ni zamisliti.

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji, glazba se pokazala kao umjetnički izričaj koji je izuzetno obogatio kulturu i utjecao na razvoj kulture kao takve na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske. Stoga ne čudi da je upravo Varaždin domaćin ovog hvalevrijednog projekta. Nastala na inicijativu talentiranih varaždinskih opernih pjevača Davida Oštreka i Lane Kos, Hrvatska operna akademija polaznicima pruža mogućnost sudjelovanja u usmjerenom ljetnom studiju za umjetničko i profesionalno napredovanje koji je prilagođen pjevačima u različitim fazama njihovog profesionalnog, vokalnog i dramskog razvoja.

Projekt je realiziran pokroviteljstvom Grada Varaždina i uz suorganizatore Glazbenu školu u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin.

Prve dane akademije sudionici su proveli u Glazbenoj školi u Varaždinu gdje su uz pomoć iskusnih mentora imali priliku sudjelovati na satovima pjevanja kod eminentnih opernih pjevača, Tamare Ivaniš, Jake Mihelača, Ene Pongrac i Davida Oštreka. Iako je ovo tek prva godina za ovaj perspektivan projekt, sudionici Hrvatske operne akademije dobit će priliku nastupiti u poznatoj operi W. A. Mozarta Le nozze di Figaro na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Izvedbe su na rasporedu u srijedu 17. kolovoza i u četvrtak 18. kolovoza s početkom u 20.00 sati. Redatelj opere talentirani je mladi redatelj iz Austrije Taro Morikawa, dok će operom dirigirati Darijan Ivezić, ugledni dirigent s münchenskom adresom. Izvođači opere sve su redom talentirani mladi glazbenici koje očekuje perspektivna karijera u opernim kućama diljem svijeta, Carles Pachon, Kristin Anna Gudmundsdottir, Kento Uchiyama, Hana Ilčić , Youngin Lee, Melissa Montano, Marco Cantoni, Matteo Rasić, Peter Grdadolnik, Tanya Malykh, Dorian Stipčić, Isabelle Nahrstedt.

Više o operi pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje