Povežite se s nama

Kultura

Sve što ste željeli znati o Burgu Paka možete naučiti iz nove monografije Marine Šimek

Objavljeno:

- dana

U maloj dvorani Kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu 22. ožujka je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof predstavljena knjiga Marine Šimek „Burg Paka“.

Riječ je o monografiji koja obuhvaća istraživanja Burga Paka provođena u zadnjih dvadesetak godina.

Knjigu je predstavio Drago Miletić, nagrađivani konzervator, diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog, stručnjak koji se bavio istraživanjima i zaštitom mnogih naših srednjovjekovnih objekata, osobito burgova. Autor je, između ostalih, i kapitalnog djela Plemićki gradovi kontinentalne Hrvatske te zapažene knjige Medvedgrad na oltaru domovine.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač izrazio je zadovoljstvo što na području Grada postoje ovakve utvrde.

– Veseli me što možemo sudjelovati u stvaranju kvalitetnih sadržaja o ovakvoj vrijednoj kulturnoj i povijesnoj baštini koja svakim danom privlači sve veći broj posjetitelja i doprinosi ukupnom turističkom razvoju Novog Marofa te njegovom pozicioniranju na turističkoj karti Varaždinske županije, ali i Hrvatske – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Voditeljica ureda gradske Turističke zajednice Renata Horvatić naglasila je kako je Burg Paka od iznimnog značaja za čitav njihov kraj.

– Ovakve monografije uvijek su dobre podloge za razvoj novih turističkih priča i proizvoda, a otkako je Paka proglašena kulturnim dobrom izaziva velik interes. Već dugi niz godina nastojimo promovirati ovu utvrdu kao važan dio turističke ponude našeg grada i uklopiti ju u svoje manifestacije pa mi je drago što je ona prepoznata i što živi tijekom cijele godine – rekla je Horvatić.

Ivana Kušek Perši, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof naglasila je kako je ovo tek drugo po redu predstavljanje monografije zbog čega im je izuzetno drago što je to bilo upravo u njihovom Kulturnom centru.

– Pučko otvoreno učilište veliku važnost pridaje kulturi i kulturnoj baštini zbog čega nam je važno svako predstavljanje knjige, a posebno ove koja se tiče dostupnog sadržaja i kulturne i povijesne baštine našeg kraja. Drago nam je što smo bili domaćini jednom od prvih predstavljanja ove monografije koja je važna za kulturnu promociju našeg grada – rekla je Kušek Perši.

Srednjovjekovna bezimena utvrda nazvana je Paka prema području na kojem je podignuta. Nalazi se u brdovitim predjelima zapadnog Kalnika jugoistočno od Novog Marofa. Nakon otkrića 2001. godine Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin proveo je devet sezona istraživanja, konzervacije arhitekture i prezentacije lokaliteta.

Burg je podignut polovicom 13. stoljeća, a oko 200 godina kasnije nakon velikog požara on više nije u funkciji te započinje njegovo propadanje. Sa željom da se pruži što potpunija slika nekada moćnog obrambenog objekta, u knjizi se multidisciplinarnim pristupom osvjetljavaju različite teme; okoliš, flora i fauna, toponimija, povijesni podaci, istraživanja, pokretni nalazi, osobitosti arhitekture, oprema, život i prehrana posade. Poseban dodatak monografiji je Katalog burgova istovremenih s Pakom koji donosi najvažnije podatke o 19 sličnih utvrda kontinentalne Hrvatske.

Paka je istraživana u sklopu Projekta PAKA od 2001. do 2008. godine, a 2009. godine provedeni su radovi vezani uz prezentaciju lokaliteta. Prema kraju u kojem je izgrađena, utvrda je početkom istraživanja nazvana Paka. U radu se analiziraju geomorfološke osobitosti krajolika i karakteristike otkrivene arhitekture te se predstavljaju neki od pronađenih sitnih predmeta. Paka je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske prva arheološki istražena, konzervirana i prezentirana kasnosrednjovjekovna utvrda, izuzev Medvedgrada koji ima jedan posve drugi značaj.

Tiskanje knjige pomogli su Grad Novi Marof, gradska Turistička zajednica, Varaždinska županija, FINA, Turistička zajednica Varaždinske županije te tvrtke Kolar d.o.o i SPP d.o.o.

Uz brojne građane i goste, predstavljanju monografije prisustvovali su i autorica Marina Šimek sa suradnicima i ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja.

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje