Povežite se s nama

U fokusu

Sve o novim pravilima parkiranja: naplata na novih 78 mjesta, više kazne i jeftiniji parking u garaži

Objavljeno:

- dana

OD PONEDJELJKA, 7. OŽUJKA

U Varaždinu u ponedjeljak, 7. ožujka, na snagu stupa novi režim parkiranja.

Jedan sat parkiranja i dalje stoji pet kuna, ali nova pravila vrijede na parkiralištu na Trgu bana Jelačića kod Varaždinskog placa. Na Banus placu će od 8 do 12 sati pola sata parkiranja biti besplatno, a nakon toga će se sat parkiranja naplaćivati 10 kuna. Od 12 do 20 sati vrijedit će uobičajeni režim: naplaćivat će se pet kuna po satu.

Pažnju treba obratiti i na nova parkirališna mjesta pod naplatom. Riječ je o pet novih lokacija: parkiranje će se naplaćivati u Zagrebačkoj 13 (kod ljekarne i banke), u Prešernovoj ulici (od Kozuma prema Turistu), u Meštrovićevoj ulici (ispred ulaza u Opću bolnicu Varaždin), u Ulici kralja P. Krešimira IV. (kod VTV-a i Prve OŠ), te u Ulici Franje Galinca (od Ulice braće Radića do ulaza u Hitnu).

Tko parkira kod Hitne, može tražiti storniranje višesatne karte (kazne)

Naplata parkiranja na desetak parkirnih mjesta u Galinčevoj ulici uvedena je kako bi se omogućilo da građani koji dolaze u Hitnu službu imaju slobodna mjesta na kojima mogu ostaviti vozilo.

Prema zaključku gradonačelnika Gorana Habuša, građani koji su zatražili hitnu medicinsku pomoć, moći će uputiti zahtjev koncesionaru, tvrtki Crtorad, za storniranje višesatne karte (kazne), pri čemu kao dokaz trebaju priložiti medicinsku dokumentaciju Hitne službe. Dakle, ako u Galinčevu ulicu dolazite zbog toga hitnih zdravstvenih problema, ne morate platiti parkiranje, nego kasnije zatražiti storniranje višesatne karte.

Očekuju vas više kazne i jeftiniji parking u garaži

Jeftiniji parking očekuje vas pak u podzemnoj garaži na Kapucinskom trgu: sat parkiranja će se od 8 do 21 sat naplaćivati tri kune, a od 21 sat do 8 sati jednu kunu po satu. Povoljnije su i mjesečne te godišnje karte za parkiranje od 0 do 24 sata u garaži: za mjesečnu treba izdvojiti 250 kuna, a za godišnju 2.500 kuna.

Kad je u pitanju 856 parkirnih mjesta pod naplatom u gradu, one koji ne kupe kartu, očekuju više kazne. Naplaćivat će se 40 kuna fiksnih troškova plus pet kuna za svaki preostali sat do završetka vremena naplate parkiranja.

Ujedno je skraćen rok u kojem morate kupiti parkirnu kartu: to trebate učiniti u roku od 10 minuta, a po isteku karte, parkiralište treba napustiti u roku od pet minuta ili kupiti novu kartu.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje