Povežite se s nama

Crna kronika

Sve teži napadi na policiju u Međimurju: krenuo na policajca s dva noža i letvom

krađe

Objavljeno:

- dana

U manje od mjesec dana na području PU međimurske dogodila su se dva teška napada na policijske službenike koji su na terenu obavljali svoju dužnosti.

Prvi se dogodio u Piškorovcu, gdje je 10. lipnja 17-godišnjak kamenom pogodio interventnog policajca, koji je pritom zaradio potres mozga s iščašenjem i nategnućem vratne kralježnice. Još ranije, 13. svibnja u Orehovici je 33-godišnjak krenuo prema policajcu, koji je trebao privesti druge osobe, držeći u rukama dva noža i drvenu letvu. Napadač je na policajca bacio nož, ali ga srećom nije pogodio. Kada mu se policajac počeo približavati, 33-godišnjak je bacio na njega i drugi nož koji je proletio iznad policajčeve glave. Potom je nasilnik još pokušao policijskog službenika udariti letvom, ali je policajac uspio blokirati udarce pri čemu je ozlijeđen.

Ovakvi slučajevi nisu rijetkost, ali brine njihova učestalost u posljednje vrijeme.

Nasilnici uglavnom pod utjecajem alkohola

– I u prošlosti je bilo okrutnih napada, međutim ima zabrinjavajućih trendova. Napadi su na policajce svakodnevni, događaju se većinom prigodom primjene policijskih ovlasti, ali i u redovnim intervencijama. Najčešći su napadi prigodom postupanja u slučajevima nasilja u obitelji, gdje su počinitelji većinom pod utjecajem alkohola i s dostupnim oružjem – noževima i slično, ali i ilegalnim vatrenim oružjem. Napadi se često događaju i prigodom narušavanja javnog reda i mira, buke i galame na javnim mjestima, sportskim i drugim javnim okupljanjima, kontrole prometa kada su napadači bahati i alkoholizirani vozači, kao i prigodom nadzora državne granice, pri fizičkim napadima ili napadima vozilima – rekao je za Glas Slavonije, Edin Sarajlić, glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske (SPH).

Verbalni su napadi još češći, a koliko su institucije nezainteresirane za rješavanje ovog problema dokazuje bizarna činjenica da su kazne za takve prekršitelje u Zakonu predviđene još uvijek u – njemačkim markama.

Sramotna kazna

– Za to se najčešće izriču minorne kazne od stotinjak kuna ili kazne poput „pisane isprike“, primjerice u Međimurju. U Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira sramotna je kazna za omalovažavanje i napad na policijskog službenika od 100 njemačkih maraka, a kazne prema Kaznenom zakonu u proteklih 15-ak godina, zahvaljujući i našim naporima, povećane su, tako da je ubojstvo službene osobe teško ubojstvo koje se kažnjava kaznom od najmanje 10 godina zatvora ili dugotrajnim zatvorom. Također, ako tko tjelesno ozlijedi službenika, kaznit će se kaznom do tri godine, a ako tko teško ozlijedi službenika, slijedi kazna zatvora od jedne do osam godina. Uglavnom su, prema kaznenom zakonu, kaznena djela na štetu policijskih službenika kvalificirana i strože se kažnjavaju – navodi Sarajlić.

Crna kronika

Policija zaustavila auto kod Ludbrega te ga poslali na izvanredni tehnički pregled

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U petak, 20. svibnja, u 13 sati u Kalničkoj ulici u Poljancu, prilikom nadzora i kontrole prometa policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaustavili su automobil kojim je upravljao muškarac starosti 31 godina iz Malog Bukovca.

Tijekom kontrole prometa, policijski službenici posumnjali u tehničku ispravnost vozila, te je osobno vozilo upućeno na izvanredni tehnički pregled.

Na tehničkom pregledu vozila u Stanici za tehnički pregled je utvrđeno pet opasnih nedostataka i 19 velikih nedostataka, zbog čega je vozilo isključeno iz prometa, te su sa vozila skinute registarske oznake.

Vozaču su policijski službenici uručili prekršajni nalog. Za takvu vrstu prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 2000 do 5000 kuna.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Varaždinskih Toplica pijani 24-godišnjak bez vozačke autom sletio u potok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su proteklog vikenda u dvije prometne nesreće.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 21. svibnja, oko 12 sati u Svibovcu Topličkom, ozlijeđena je jedna osoba. Osobnim vozilom je pod utjecajem alkohola od 1.65 g/kg i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije, jer mu je vozačka dozvola ukinuta zbog sakupljenih negativnih bodova upravljao 24-godišnjak. Upravljao je iz smjera Ludbrega u smjeru Varaždinskih Toplica. Zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio je nadzor nad vozilom u izletio van kolnika u potok, javila je PU varaždinska. Ozlijeđenom je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj općoj bolnici, a ozljede njegove ozljede za sada nisu okvalificirane.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju, 22. svibnja, oko 00.00 sati u Zbelavi, ozlijeđena je jedna osoba. Osobnim vozilom je pod utjecajem alkohola od 1.22 g/kg upravljao 35-godišnjak. Uključivao se na kolnik Varaždinske ulice, a da nije propustio sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuje, te je došlo do udara prednjeg djela vozila kojim je iz smjera Gornjeg Kneginca upravljao 20-godišnjak. Vozilo je uslijed udara odbačeno u dvorišnu ogradu. Ozljede je zadobio 20-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Njegove ozljede za sad nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje