Povežite se s nama

Crna kronika

Sve teži napadi na policiju u Međimurju: krenuo na policajca s dva noža i letvom

krađe

Objavljeno:

- dana

U manje od mjesec dana na području PU međimurske dogodila su se dva teška napada na policijske službenike koji su na terenu obavljali svoju dužnosti.

Prvi se dogodio u Piškorovcu, gdje je 10. lipnja 17-godišnjak kamenom pogodio interventnog policajca, koji je pritom zaradio potres mozga s iščašenjem i nategnućem vratne kralježnice. Još ranije, 13. svibnja u Orehovici je 33-godišnjak krenuo prema policajcu, koji je trebao privesti druge osobe, držeći u rukama dva noža i drvenu letvu. Napadač je na policajca bacio nož, ali ga srećom nije pogodio. Kada mu se policajac počeo približavati, 33-godišnjak je bacio na njega i drugi nož koji je proletio iznad policajčeve glave. Potom je nasilnik još pokušao policijskog službenika udariti letvom, ali je policajac uspio blokirati udarce pri čemu je ozlijeđen.

Ovakvi slučajevi nisu rijetkost, ali brine njihova učestalost u posljednje vrijeme.

Nasilnici uglavnom pod utjecajem alkohola

– I u prošlosti je bilo okrutnih napada, međutim ima zabrinjavajućih trendova. Napadi su na policajce svakodnevni, događaju se većinom prigodom primjene policijskih ovlasti, ali i u redovnim intervencijama. Najčešći su napadi prigodom postupanja u slučajevima nasilja u obitelji, gdje su počinitelji većinom pod utjecajem alkohola i s dostupnim oružjem – noževima i slično, ali i ilegalnim vatrenim oružjem. Napadi se često događaju i prigodom narušavanja javnog reda i mira, buke i galame na javnim mjestima, sportskim i drugim javnim okupljanjima, kontrole prometa kada su napadači bahati i alkoholizirani vozači, kao i prigodom nadzora državne granice, pri fizičkim napadima ili napadima vozilima – rekao je za Glas Slavonije, Edin Sarajlić, glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske (SPH).

Verbalni su napadi još češći, a koliko su institucije nezainteresirane za rješavanje ovog problema dokazuje bizarna činjenica da su kazne za takve prekršitelje u Zakonu predviđene još uvijek u – njemačkim markama.

Sramotna kazna

– Za to se najčešće izriču minorne kazne od stotinjak kuna ili kazne poput „pisane isprike“, primjerice u Međimurju. U Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira sramotna je kazna za omalovažavanje i napad na policijskog službenika od 100 njemačkih maraka, a kazne prema Kaznenom zakonu u proteklih 15-ak godina, zahvaljujući i našim naporima, povećane su, tako da je ubojstvo službene osobe teško ubojstvo koje se kažnjava kaznom od najmanje 10 godina zatvora ili dugotrajnim zatvorom. Također, ako tko tjelesno ozlijedi službenika, kaznit će se kaznom do tri godine, a ako tko teško ozlijedi službenika, slijedi kazna zatvora od jedne do osam godina. Uglavnom su, prema kaznenom zakonu, kaznena djela na štetu policijskih službenika kvalificirana i strože se kažnjavaju – navodi Sarajlić.

Crna kronika

Policija kod Ludbrega zaustavila biciklista s 2,06 promila, zadržan je na triježnjenju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ilustracija

U srijedu, 7. lipnja, oko 18 sati i 35 minuta u Ludbreškoj ulici u mjestu Globočec Ludbreški u kontroli prometa zaustavljen je biciklist, javila je PU varaždinska.

Biciklom je upravljao 52-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,06 promila.

Kako je postojala opravdana bojazan da će nastaviti s činjenjem prekršaja, isti je priveden u PP Ludbreg do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Nastavite čitati

Crna kronika

Ivanečka policija pretragom našla oko 400 kilograma duhana kod 60-godišnjaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec pretražili su temeljem naredbe Općinskog suda u Varaždinu, kuću, gospodarske zgrade i osobno vozilo kojima se koristi 60-godišnjak.

Tom su prilikom pronašli 41 vreću sa sadržajem sitno rezanog duhana, ukupne težine od oko 400 kilograma, javila je PU varaždinska.

Pronađeni je duhan privremeno oduzet te će se protiv 60-godišnjaka podnijeti kaznena prijava za kazneno djelo Nedozvoljene trgovine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje