Povežite se s nama

Život i društvo

Svečana procesija u Varaždinu povodom đakonskog ređenja Josipa Biškupa i Timoteja Inkreta

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Svečanim euharistijskim slavljem u varaždinskoj katedrali s obredom đakonskog ređenja na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice u subotu, 7. listopada, predsjedao je varaždinski biskup Bože Radoš.

Za đakone su zaređeni Josip Biškup iz Župe sv. Vida mč. u Varaždinu i Timotej Inkret iz župe sv. Jurja mč. u Maruševcu.

Prije mise, molitvenu pripravu za misu ređenja predvodio je predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije vlč. Ivica Cujzek. Potom je uslijedila svečana procesija, objavila je Varaždinska biskupija.

Na početku misnog slavlja mons. Radoš rekao je kako su se danas svečanoj procesiji priključili Josip i Timotej. „Crkva se danas raduje s vama i na početku pozdravljam sve one koji su vas došli pratiti svojom molitvom“, kazao je biskup i pozdravio umirovljenog biskupa Mrzljaka, roditelje ređenika, njihove župne zajednice, župnike, Bogoslovno sjemenište, rektore, odgojitelje, duhovnike, bogoslove, svećenike te vjerni puk. Želeći protumačiti službu đakonata, u homiliji je biskup Radoš iscrpno „lomio“ Božju riječ koju su izabrali izabranici, a koja je upućena preko proroka Jeremije, Djela apostolskih te iz evanđelja.

Na misnom slavlju koncelebrirali su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, generalni vikar mons. Antun Perčić, vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, prefekti u Bogosloviji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić, duhovnici vlč. Ivan Grbešić, vlč. Mato Pavlović i vlč. Andrija Miličević, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković te dvadesetak drugih svećenika. U slavlju je sudjelovala cijela zajednica Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a pjevanje je predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije te zbor Via iz Župe sv. Vida.

Život i društvo

Kućice za ptice je najbolje postavljati u prvoj polovici ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnje vrijeme, kad su zbog intenzivnoga uređivanja parkova, voćnjaka, šuma i ostalih staništa prirodne duplje postale prava rijetkost, kućice za ptice mogu znatno doprinijeti zaštiti i povećanju broja ptica dupljašica kao što su velika sjenica, plavetna sjenica, crnoglava sjenica, jelova sjenica, čvorak, brgljez, djetlići, žune, golub dupljaš i neke vrste sova i ćukova.

Dupljašice su veoma važne za normalno funkcioniranje šumskih ekosustava. To su uglavnom vrste koje se pretežno hrane ličinkama i odraslim kukcima (djetlići, sjenice) ili glodavcima (sove) te imaju važnu ulogu u reguliranju brojnosti vrsta koje se smatraju štetnicima.

Kućica za gniježđenje ptica dupljašica zamjena je za prirodnu duplju, napomenuli su iz ustanove Zagorje Priroda. U prirodi duplje nastaju na nekoliko načina, najčešće truljenjem unutrašnjosti drveta na mjestu gdje je polomljena grana, ili duplju izrađuju primarne ptice dupljašice – djetlići i žune. Oni tijekom života naprave mnogo duplji za gniježđenje, noćenje i zaštitu od loših vremenskih uvjeta. Kada primarne dupljašice prestanu koristiti te duplje, počinju ih koristiti sekundarne ptice dupljašice (sjenice, brgljezi, čvorci poljski vrapci, vijoglavi, bjelovrate muharice, ćukovi itd.).

Kućica se može postaviti na stablo ili zid. Kućica ne bi trebala biti izložena direktnom suncu i biti na dohvat kućnim ljubimcima te ju je potrebno učvrstiti kako ju vjetar ne bi ljuljao. Kućice je najbolje postavljati u prvoj polovici ožujka.

Kod izrade bitno je znati dobre dimenzije. Visina osnovne daske za kućicu je 37 cm, širina je 15 cm, visina bočne stranice je 19 cm, dubina je 19.3 cm, dužina krova je 23 cm dok je rupa za ulaz 3 cm. Ovakva veličina kućice i rupe odgovora sjenicama, brgljezu, muharicama, mrkoj crvenrepki i palčiću. Kućice za ptice možete i kupiti te postaviti.

Više o izradi kućica za ptice možete naći na letku Kućica za ptice udruge BIOM, koji se nalazi na njihovoj internetskoj stranici.

Nastavite čitati

Život i društvo

Akcija ranog otkrivanja raka prostate za muškarce s područja Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Sračinec poziva muškarce starije od 40 godina s područja Općine Sračinec da se odazovu akciji ranog otkrivanja raka prostate.

U sklopu akcije provoditi će se vađenje krvi i po dobivenim nalazima osobe će se upućivati na ultrazvuk prostate. Vađenje krvi provoditi će Karmela Majcen, bacc.med.tech. u prostorijama Općine Sračinec dana 26. ožujka 2024. (utorak) u vremenu od 8 do 10 sati i dana 27. ožujka (srijeda) u vremenu od 16 do 18 sati.

Za dodatne informacije možete se obratiti voditeljici cjelokupne akcije, Karmeli Majcen, bacc.med.tech. na broj mobitela 098/936-8857.

Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka kod muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje