Povežite se s nama

Život i društvo

Svečano na Sveučilištu Sjever: promovirana su 344 stručna prvostupnika/prvostupnice!

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin proteklog su tjedna, u petak, 21. veljače, te u subotu, 22. veljače, održane svečane promocije stručnih prvostupnika/ prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) šest Odjela Sveučilišta Sjever.

Na ovom izuzetno svečanom događaju kako za same promovente, njihove obitelji i poznanike, tako i za čitavo Sveučilište Sjever promovirana su ukupno 344 stručna prvostupnika/prvostupnice.

Na Odjelu za elektrotehniku promovirano je 14 stručnih prvostupnika/prvostupnica inženjera/ka elektrotehnike, a za najboljeg studenta generacije nagradu je dobio Filip Kralj.
Na Odjelu za strojarstvo promovirano je ukupno 28 stručnih prvostupnika/prvostupnica inženjera/ka strojarstva, a nagradu za najboljeg studenta generacije primio je promovent Leo Lovrenčić.

Na Odjelu za multimediju promovirano je ukupno 47 stručnih prvostupnika/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjera/inženjerki multimedijske i grafičke tehnologije, a nagradu je za najbolju u grupi primila Tina Žerjav.

Na Odjelu za logistiku i održivu mobilnost promovirano je ukupno 50 studenta, odnosno stručnih prvostupnika/prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) inženjer/inženjerka tehničke i gospodarske logistike od kojih je nagradu za najbolju u promoviranoj grupi primila Nives Domjan.

Na Odjelu za graditeljstvo promovirano je ukupno 40 stručnih prvostupnika/prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) inženjer/inženjerka građevinarstva te je nagradu za najbolju primila promoventica Tea Horžić.

Subota, 22. veljače, bila je rezervirana za svečane promocije Odjela za sestrinstvo; u četiri grupe promovenata, točnije ukupno 165 novih stručnih prvostupnika/prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) sestrinstva. U četiri promovirane grupe nagrade za najbolje studentice promoviranih grupa primile su redom Janja Kolenko, Kristina Leščanec Viktorovski, Ena Novak i Ivana Goričanec.

Svečane diplome i nagrade za najbolje studente promoventima su uručili pročelnici Odjela Sveučilišta Sjever.

– Sveučilište Sjever najmlađe je, osmo javno sveučilište u Hrvatskoj sa preko 80 % studijskih programa u STEM području. Završni studenti visoko su zapošljivi i traženi na tržištu rada, stoga ne čudi činjenica kako je i velika većina ovih promovenata već zaposlena, ali i visok postotak njih već nastavlja svoje obrazovanje na diplomskim studijima na Sveučilištu Sjever, na vertikali završenih preddiplomskih studija, upravo ovih na kojima su stekli svoje prvostupničke diplome – ističu iz Sveučilišta Sjever te zaključuju:

– Još jednom od srca čestitke svim promoventima koji su svečanim činom dodjele diploma na Sveučilištu Sjever pred svojim nastavnicima, obiteljima, prijateljima i poznanicima stekli stručna zvanja! – poručuju.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje