Povežite se s nama

U fokusu

Svečano obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja: polaznici i predavači primili prigodne diplome

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu svečano je obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja.

UNESCO-va je to inicijativa pokrenuta još 1999. godine,a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, dekan FOI-a prof.dr.sc. Neven Vrček, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek te veliki broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja naše Županije.

Župan Radimir Čačić naznačio je kako smo svjedoci da iz dana u dan svijet ide naprijed, dolazi mnoštvo informacija i novih saznanja te se otvaraju nova područja.

– Neupitna je činjenica da je znanje ključna pretpostavka uspješnog gospodarstva danas, a naročito sutra. Postoji jedna odlična izjava predsjednika Uprave Motorole od prije desetak godina da oni ne zapošljavaju inžinjere s četverogodišnjom diplomom, nego sa 40 godišnjom diplomom, što znači da se danas ne može ostati na znanju kojeg smo stekli tijekom bazičnog školovanja bez obzira kako ono bilo kvalitetno.

Ono na što smo ponosni je skoro deset posto od ukupnog iznosa koliko dobivamo decentraliziranih sredstava iz državnog budžeta postižemo vlastitim aktivnostima u cjeloživotnom obrazovanju, a nadamo se da će se to povećati. Ključno je da navike i sposobnost formiranja stalne znatiželje i stalne potrebe za učenjem stječemo u mladosti. Važno je povezati te sustave, mi smo imali tri ozbiljna programa, s Fakultetom organizacije i informatike smo provodili program izobrazbe, u području javne nabave, dok je Centar izvrsnosti proveo dvije edukacije – rekao je župan Čačić te zaključio kako se u redovnom školovanju nemaju prilike steći takve vrste znanja.

Dekan FOI-a prof.dr.sc. Neven Vrček izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem fakulteta u projektima koji se provode na području cjeloživotnog obrazovanja.

-FOI mnogo svojih resursa i znanja ulaže u to da bismo zaista podigli standard edukacije u našoj županiji. S Varaždinskom županijom imamo zaista dobru suradnju jer je to Županija koja potiče razvoj obrazovanja kao prioritetnu djelatnost i to je jako pohvalno – rekao je dekan FOI-a.

Partner Varaždinskoj županiji u provođenju programa cjeloživotnog učenja tijekom ovog proljeća bio je Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

U suradnji s tom znanstvenom institucijom ranijih su godina uspješno provedena dva programa edukacije: Program „e-učenje“ i program „Obrazovanje za poduzetništvo“.

Ove godine uspješno je proveden program izobrazbe u području javne nabave koji je zbog velikog broja polaznika – čak njih 50, bio proveden u dva ciklusa. Također, Centar izvrsnosti za komunikaciju bio je nositelj dva programa edukacije.

Tako su edukaciju pod nazivom Identifikacija i rad s darovitim učenicima polazili ravnatelji osnovnih i srednjih škola te voditelji Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Druga edukacija pod nazivom Darovitost, identifikacija i pružanja potpore darovitim učenicima unutar i izvan škole (Centri izvrsnosti) u trajanju 17 sati održana je za stručne suradnike po školama i nju je uspješno završilo 34 polaznika. Održana je i edukacije Primjena Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka – GDPR.

Na današnjoj svečanosti polaznicima i predavačima podijeljene su i prigodne diplome.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje