Povežite se s nama

Kultura

Svemoguće staklo je napokon opet u modi

Objavljeno:

- dana

Polaznici radionice pokazali što znaju

Polaznici radionica prezentirali su svoj višemjesečni rad sa staklom. To ih je potaklo i na osnivanje udruge “Pazi staklo”.

Nakon niza godina u kojima je živjelo u sjeni, staklo se u svim oblicima i bojama vratilo u Varaždin. Izložba otvorena u podrumu Gradske tržnice pokazatelj je toga, a zaslužno za to je jedanaest polaznika radionice fuzije i stakla. Upravo su nas oni podsjetili na njega i ukazali na brojne mogućnosti koje posjeduje. 

Suradnja

Riječ je o radionicama koje su se u Varaždinu odvijale u sklopu programa SeeNet koji je rezultat suradnje Italije i zemalja jugoistočne Europe, s ciljem unapređenja dijaloga među državama posebice na području valorizacije kulturnog turizma. Interes je bio izuzetno velik, naglasio je Petar Čavlović. Ovi polaznici uspjeli su biti izabrani od sedamdesetak prijavljenih za pohađanje radionica vitraja i radionice fuzije i stakla koje su vodili poznati umjetnici Lila Herceg i Mihael Štebih. 
 
Radionica je bila pun pogodak, složili su se s tim i polaznici. – Raditi sa staklom je prilično zahtjevno. Uvijek postoji opasnost da staklo pukne te treba biti jako strpljiv i oprezan. Dosta zahtjevna je i fuzija, no jako je lijepo to raditi. Fascinantno je što sve od stakla možemo učiniti, a što je zanemareno – rekao je Rajko Novak, jedan od polaznika. Naime, iako rad sa staklom postoji oduvijek i pripisuje se starim zanatima, njegova važnost u našim se krajevima izgubila.
 
Vitraji su bili sastavni dio svega, no danas se rijetko tko time bavi. – Varaždin je bio poznat po staklarstvu. Sjećam se koliko je stakla bilo u starim kućama. Danas to jednostavno više ne postoji – doznali smo iz razgovora. No osim mode, koja je možda odredila položaj stakla, tu je i financijski trošak koji nije zanemariv. Jedan vitraj manjeg formata iziskuje troškove do čak tisuću eura, a tu je još i uloženi trud. 
 
Unatoč tome, u Varaždinu se krenulo s njegovom popularizacijom. – Napravili smo korak prema kreiranju nove turističke ponude – naglasila je Branka Tropp, direktorica TZ-a. Naime, uskoro bi na trgu Tradicijskih obrta mogao osvanuti štand na kojem bi se nalazili predmeti i umjetnine od stakla.
 
No radionice su staklo oživjele i na još načina. “Pazi staklo” nova je udruga koju su polaznici radionica utemeljili. Na taj će način “igru sa staklom” i dalje pokušavati održati na životu i dati mu mjesto koje nesumnjivo zaslužuje.

Pozitivni komentari 

Izložba radova otvorena je protekli petak u podrumu Gradske tržnice. Interes je bio velik, a komentari samo pozitivni. – Prekrasno mi je to. Oduševljavaju me vitraji i drago mi je da imam prilike u Varaždinu vidjeti takvu izložbu – rekao je jedan od posjetitelja izložbe. No to nije bila jedina prilika za razgledati izložbu. Izložba će biti otvorena za razgled i ovaj vikend, 18., 19. i 20. svibnja, od 10 do 13 sati ujutro te popodne od 17 do 19 sati. U sklopu nje razgledati se može desetak vitraja te fuzije nastale na radionicama.

Izvor:
Foto:

Kultura

U ponedjeljak u Galeriji HDLU otvorenje Godišnje skupne izložbe članova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje skupne izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin pod nazivom „HDLU recent“.

– Čast nam je pozvati Vas u Galeriju HDLU nakon skoro točno šest godina od prve izložbe koja je otvorena 10. prosinca 2015. – poručili su iz HDLU-a Varaždin.

Ova izložba dodatno je posvećena građanima Varaždina povodom Dana grada.

Sudjeluju 22 autora s 40-ak radova, a oni su: Ljiljana Belavić Kliček, Branko Bobić, Dražen Eisenbeisser, Vladimir Gašparić Gapa, Sandra Horvat, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Klarić, Željko Lesar, Krunoslav Martinović, Valentina Meštrić, Jurica Mihinjač , Ivan Mladenović, Rajko Novak, Nenad Opačić, Dražen Pavlović, Davor Petak, Mateja Rusak, Damir Širola, Živko Toplak, Sunčanica Tuk i  Nedjeljko Krčar.

S obzirom na okolnosti, organizatori mole sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje