Povežite se s nama

Međimurje

Sveti Juraj na Bregu: općina u kojoj se prije svega grade i razvijaju brojni sadržaji!

Objavljeno:

- dana

U jednoj od najpitoresknijih međimurskih općina, Svetome Jurju na Bregu, živi više od pet tisuća ljudi. Samu jedinicu lokalne samouprave karakterizira eklektičnost u pogledu geografskih, gospodarskih, prometnih i drugih značajki.

Naselje Brezje, na jugoistoku općine, nalazi se na samo nekoliko kilometara od županijskoga središta, Čakovca, a predstavlja tampon-zonu postupnoga prijelaza iz srednjeg u gornje Međimurje. I samo ime općine je unikatno: naime, radi se o jedinoj međimurskoj jedinici koja ne nosi ime istovjetno sjedištu.

Potkraj protekle godine, 28. prosinca, povodom uspješnoga završetka održana je i svečana sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća, na kojoj se predsjednik toga tijela Anđelko Kovačić zahvalio vijećnicama i vijećnicima na suradnji i konstruktivnim raspravama koje su se odvijale na dobrobit svih stanovnika. Općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović osvrnuo se pak na 2019. godinu, koju je okarakterizirao iznimno dinamičnom, s puno projekata.

– Početkom prošle godine povećane su jednokratne naknade za novorođenčad, dok smo ih u 2020. podigli na iznos od 3000 kuna. Sufinanciramo 50 posto ekonomske cijene boravka 180-ak djece u jaslicama i vrtićima, odnosno 75 posto za drugo i svako iduće dijete za istovremeni boravak u nekoj od ustanova. Za najmlađe su osigurani asistenti u vrtićima te osnovnoj školi te je organizirana predškola.

U suradnji sa Županijom sufinanciramo prijevoz učenika, a od prošle godine sva djeca za koju roditelji primaju dječji doplatak oslobođena su plaćanja troškova prehrane. Općina sufinancira i produženi boravak u školi, stipendiramo studente te pomažemo socijalno ugroženim obiteljima, umirovljenicima i osobama s posebnim potrebama. Planira se energetska obnova Dječjeg vrtića Žibeki u Brezju, dok je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prijavljen projekt sufinanciranja dogradnje Doma mladeži u Lopatincu (prostori bivšega Dječjeg vrtića Ringišpil), za što su odobrena sredstva u iznosu od 1,3 milijuna kuna. Radovi na vrtiću, koji će se zvati “Jurovska pčelica”, ukupno su vrijedni 6,8 milijuna kuna te će biti završeni do 15. veljače. S vrtićem smo prethodno imali problema zbog porasta troškova u građevinarstvu: naime, novac za dogradnju smo osigurali još prije dvije godine putem mjere 7.4.1., ali su troškovi u međuvremenu, od prijave projekta do pozitivnog rješenja, porasli za 35 posto, odnosno za gotovo dva milijuna kuna!

Na javnim su radovima zaposlene četiri osobe te je izrađen projekt dogradnje Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića koja će se proširiti s još četiri učionice, što će omogućiti prelazak na jednosmjensku nastavu. Za taj projekt, vrijedan dva milijuna kuna, Županija će izdvojiti 1,2 milijuna kuna, dok će se za ostatak morati pobrinuti Općina – objašnjava Nagrajsalović.

Uređuju se društveni domovi i javna rasvjeta

Dodaje da se obveze prema udrugama s područja Općine redovito ispunjavaju. Diljem općine uređuju se društveni domovi. Lani je postavljeno više od 250 komada novih rasvjetnih tijela te ona svijetle dva sata duže nego prije, do 1 sata iza ponoći. U Poduzetničkoj zoni Brezje prodane su dvije nove parcele, a započeli su i radovi na SRC-u Zasadbreg te SRC-u Rogoznica. Vrijeme je i za obnovu dječjih igrališta te postojećih igrala.

– Što se tiče pristupa širokopojasnom internetu (projekt PRŠI), potkraj 2018. nositeljem projekta umjesto dotadašnjeg, Međimurske županije, postao je Grad Mursko Središće. Projekt se odnosi na područje Grada Mursko Središće i općine Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova te našu jedinicu samouprave. Odrađene su izmjene te je Grad dobio odobrenje HAKOM-a. Lani su se prijavili na Javni poziv za dostavu prijava za postupak predodabira prihvatljivih prijavitelja te je odabran Hrvatski telekom. Time bi se korisnicima trebao osigurati širokopojasni Internet brzine od najmanje 40 Mbit/s, odnosno 5 Mbit/s za korisnike u bijelim područjima (bez pristupa brzom optičkom internetu). Pritom bi se zbog teže dostupnosti dio korisnika trebao spajati bežično.

Situacija s kanalizacijom je slična: dijelovi općine koji su teže dostupni morat će se spajati na male samostalne pročistače, što ćemo odraditi u III. fazi izgradnje kanalizacije. U I. fazi izgrađeno je približno 60 posto mreže, a u II. će se korisnike za koje to bude moguće spojiti na čakovečki pročistač. Specifičnost terena čine i klizišta, za čiju ćemo stabilizaciju tijekom triju godina, od prošle do 2021., utrošiti više od pola milijuna kuna. Klizište na groblju tako je stabilizirano: zemljani su radovi izvedeni te će se uskoro izvesti i površinski radovi. Uz pomoć Ministarstva graditeljstva, htjeli bismo nabaviti traktor za potrebe održavanja cesta i druge namjene – nabraja načelnik.

Uređenje i smještaj Zavičajne zbirke

Za dnevni boravak osoba starijih od 65 godina u Dragoslavcu ove je godine predviđen iznos od četvrt milijuna kuna, a isti će se iznos utrošiti i na uređenje te smještaj Zavičajne zbirke koja se nalazi u zgradi općinske uprave.

– Od Poljoprivredne zadruge Čakovec za 440.000 kuna otkupili smo zgradu za koju ćemo tek osmisliti sadržaj. Na području Općine razvijaju se postojeći sadržaji i proširuju kapaciteti, kako smještajni, tako i drugi. Tako poznati „Međimurski dvori“ planiraju otvoriti kompleks kampa s izletištem, a šire se i kapaciteti Vinarije DvanajščakKozol. Županijska uprava za ceste asfaltirala je prometnicu prema Murskome Središću što olakšava dostupnost Adrenalinskoga centra Accredo. Vilu „Gran Vista“ u Dragoslavcu lani je European Holiday Home Association proglasila najljepšom kućom za odmor u Europi, a smještaj nudi i Seoski turizam obitelji Turk iz Vučetinca. U iduće dvije godine uložit ćemo pola milijuna kuna u Jurovski centar kulturnoga turizma. Za područje socijalne skrbi protekle smo godine utrošili više od dvaju milijuna kuna – kaže prvi čovjek Općine.

Tomislav Bralić i Klapa Intrade na ovogodišnjim Danima Općine

U Općini djeluju brojne udruge i društva. Široj su publici dobro poznati tamošnje Kulturno-umjetničko društvo Sveti Juraj na Bregu, iznimno aktivna Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg te Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu. Aktivne su i udruge žena, dobrovoljna vatrogasna društva te sportske udruge: Streljački klub “Zelenbor” (organizator Prvenstva Hrvatske u streljaštvu), nogometni klubovi, Nogometna škola Sveti Juraj na Bregu, stolnoteniski klubovi u Zasadbregu i Lopatincu, Šahovski klub Goran te USR “Sport za sve”.

Forestland je nedavno opet kandidiran za najbolji domaći festival!

Udruge organiziraju, a Općina pomaže u organizaciji, niz manifestacija: uz već spomenuto Prvenstvo Hrvatske u streljaštvu za juniore i juniorke, to su i Dani humora u Malome Mihaljevcu, Međimurski trail (Planinarsko društvo Bundek), Dani Frkanovca, kros utrka “Frkanovec-srce gornjega Međimurja”, Otvorena vesela škola nogometa u Malome Mihaljevcu, festival elektronske glazbe Forestland (Brezje, nedavno kandidiran za najbolji domaći festival drugu godinu zaredom), Varaždinske barokne večeri u Župnoj crkvi sv. Jurja te Božićni sajam.

Nagrajsalović najavljuje:

– Općina Šenkovec zainteresirana je za zajedničko uređenje festivalskoga prostora na kojem se održava Forestland, budući da se u nastavku nalazi njihova retencija. Ove godine će mještane u sklopu proslave Dana Općine oko Jurjeva zabavljati Tomislav Bralić i Klapa Intrade pa pozivam mještane općine i sve žitelje Međimurja da nam se u travnju pridruže u što većem broju kako bismo proslavili zajedno!

U nastavku donosimo još nekoliko fotografija Vrtića koji će se uskoro otvoriti.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje