Povežite se s nama

Međimurje

Sveti Martin je svojim plaštem ogrnuo i siromašne Međimurce

Objavljeno:

- dana

JUBILEJ

U nizu značajnih obljetnica koje se obilježavaju u Međimurskoj županiji, jedna od većih, koja će zasigurno ostati zapamćena, je 1700. obljetnica rođenja sv. Martina.

Taj veliki jubilej u Međimurskoj županiji obilježen je u utorak, 11. listopada, u općini koja nosi njegovo ime, Sv. Martinu na Muri, dok se prigodne svečanosti odvijaju tijekom godine diljem Hrvatske, ali i Europe. Naime, upravo se sv. Martin pamti kao svetac koji je plaštem ogrnuo siromaha, a time simbolički i cijelu Europu. Stoga ga se s radošću prisjećaju u svim krajevima, no posebno u Hrvatskoj, gdje je pokrenut i Kulturni centar “Sv. Martin”.

Uz ovaj događaj u kongresnoj dvorani otvorena je i tematska izložba slika

Da bi svatko od nas trebao slijediti primjer sv. Martina, djelima milosrđa i ljubavi te činjenjem dobra, u svom je blagoslovu i propovijedi tijekom svete mise rekao monsinjor Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, u okviru svečanosti u župnoj crkvi u Svetome Martinu na Muri. Misi je prethodilo otkrivanje i blagoslov „Stope svetog Martina biskupa“ ispred crkve, u nazočnosti velikog broja vjernika, gostiju, ali i posebnih uzvanika. Bili su tu zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Franjo Makovec sa zamjenicom Petrom Novinščak, predsjednik Općinskog vijeća Dražen Crnčec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te Ines Sabotić, predsjednica Kulturnog centra „Sveti Martin Hrvatska“. Spomenimo da su „Stopu svetog Martina biskupa“ postavili Europska mreža kulturnih centara „Sveti Martin“ i Kulturni centar „Sveti Martin Hrvatska“ u suradnji sa Župom i Općinom Sveti Martin na Muri, te Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Projekt je realiziran u okvirima Europskoga kulturnog itinerara „Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost“, koji je ocijenjen Kulturnim itinerarom Vijeća Europe. Uz ovaj događaj u kongresnoj dvorani otvorena je izložba slika na temu „Sveti Martin biskup“ Likovne Republike i radova Učeničke zadruge OŠ Sveti Martin na Muri, koja se može razgledati idućih dana u radno vrijeme općinske uprave.

Martin “oživio“

Misno slavlje i cijelu svečanost pjevanjem i sviranjem uljepšali su Župni zbor mladih, Vokalna skupina Osnovne škole Sveti Martin na Muri, Matija Turk, Anđelka Klemenčić, HKUU Sveti Martin te Karlo Bogdan, koji je upriličio svetog Martina biskupa.

Općina ispresijecana rimskim cestama

Uoči jubileja, u župnoj crkvi sv. Martina biskupa održan je Dan europske baštine. 
Naime, župna crkva sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri uvrštena je u Dane obilježavanja europske baštine u Hrvatskoj. Na programu u župnoj crkvi župnik Ivan Herceg sve je pozdravio i kratko iznio podatke o župnoj crkvi. Župni mješoviti zbor otpjevao je svoju pjesmu Martinska, a izlaganja su održali dr. sc. Marijana Korunek, zaposlenica Ministarstva kulture – Konzervatorski odjel u Varaždinu, arhitekt Tibor Horvat, koji je projektirao većinu projekata na obnovi župne crkve, Stjepan Jerković, restaurator koji je obnavljao kameni dio, posebno onaj u svetištu, Petra Novinščak, dipl. arheologinja, zamjenica načelnika Općine Sveti Martin na Muri, koja je govorila o arheološkim nalazištima na području Općine, i Branka Marciuš, dipl. arheologinja, koja je izlagala o nalazištima rimskih cesta na području Općine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje