Povežite se s nama

Međimurje

Sveti Martin je svojim plaštem ogrnuo i siromašne Međimurce

Objavljeno:

- dana

JUBILEJ

U nizu značajnih obljetnica koje se obilježavaju u Međimurskoj županiji, jedna od većih, koja će zasigurno ostati zapamćena, je 1700. obljetnica rođenja sv. Martina.

Taj veliki jubilej u Međimurskoj županiji obilježen je u utorak, 11. listopada, u općini koja nosi njegovo ime, Sv. Martinu na Muri, dok se prigodne svečanosti odvijaju tijekom godine diljem Hrvatske, ali i Europe. Naime, upravo se sv. Martin pamti kao svetac koji je plaštem ogrnuo siromaha, a time simbolički i cijelu Europu. Stoga ga se s radošću prisjećaju u svim krajevima, no posebno u Hrvatskoj, gdje je pokrenut i Kulturni centar “Sv. Martin”.

Uz ovaj događaj u kongresnoj dvorani otvorena je i tematska izložba slika

Da bi svatko od nas trebao slijediti primjer sv. Martina, djelima milosrđa i ljubavi te činjenjem dobra, u svom je blagoslovu i propovijedi tijekom svete mise rekao monsinjor Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, u okviru svečanosti u župnoj crkvi u Svetome Martinu na Muri. Misi je prethodilo otkrivanje i blagoslov „Stope svetog Martina biskupa“ ispred crkve, u nazočnosti velikog broja vjernika, gostiju, ali i posebnih uzvanika. Bili su tu zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Franjo Makovec sa zamjenicom Petrom Novinščak, predsjednik Općinskog vijeća Dražen Crnčec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te Ines Sabotić, predsjednica Kulturnog centra „Sveti Martin Hrvatska“. Spomenimo da su „Stopu svetog Martina biskupa“ postavili Europska mreža kulturnih centara „Sveti Martin“ i Kulturni centar „Sveti Martin Hrvatska“ u suradnji sa Župom i Općinom Sveti Martin na Muri, te Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Projekt je realiziran u okvirima Europskoga kulturnog itinerara „Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost“, koji je ocijenjen Kulturnim itinerarom Vijeća Europe. Uz ovaj događaj u kongresnoj dvorani otvorena je izložba slika na temu „Sveti Martin biskup“ Likovne Republike i radova Učeničke zadruge OŠ Sveti Martin na Muri, koja se može razgledati idućih dana u radno vrijeme općinske uprave.

Martin “oživio“

Misno slavlje i cijelu svečanost pjevanjem i sviranjem uljepšali su Župni zbor mladih, Vokalna skupina Osnovne škole Sveti Martin na Muri, Matija Turk, Anđelka Klemenčić, HKUU Sveti Martin te Karlo Bogdan, koji je upriličio svetog Martina biskupa.

Općina ispresijecana rimskim cestama

Uoči jubileja, u župnoj crkvi sv. Martina biskupa održan je Dan europske baštine. 
Naime, župna crkva sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri uvrštena je u Dane obilježavanja europske baštine u Hrvatskoj. Na programu u župnoj crkvi župnik Ivan Herceg sve je pozdravio i kratko iznio podatke o župnoj crkvi. Župni mješoviti zbor otpjevao je svoju pjesmu Martinska, a izlaganja su održali dr. sc. Marijana Korunek, zaposlenica Ministarstva kulture – Konzervatorski odjel u Varaždinu, arhitekt Tibor Horvat, koji je projektirao većinu projekata na obnovi župne crkve, Stjepan Jerković, restaurator koji je obnavljao kameni dio, posebno onaj u svetištu, Petra Novinščak, dipl. arheologinja, zamjenica načelnika Općine Sveti Martin na Muri, koja je govorila o arheološkim nalazištima na području Općine, i Branka Marciuš, dipl. arheologinja, koja je izlagala o nalazištima rimskih cesta na području Općine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Uspjeh Tomislava Gregura: titula ravnatelj-savjetnik došla je u prave ruke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Arhiva RT

Tomislav Gregur, profesor povijesti i geografije, preuzeo je vodstvo Srednje škole Prelog 2003. godine imajući na umu da uloga ravnatelja obuhvaća širok spektar odgojno-obrazovnog djelovanja koje se ostvaruje vođenjem, podrškom i poticanjem te usmjeravanjem svih djelatnika uključenih u odgojno-obrazovni proces kako bi se dosegli željeni ciljevi i ostvarila vizija same ustanove.

Godine 2005. godine u školu uvodi obrazovni program opće gimnazije te tako doprinosi razvoju suvremenog, interdisciplinarnog i istraživačkog pristupa nastavnom procesu.

Kako bi se ustanova uspješno razvijala u svim segmentima te dosegla razvojnu komponentu, od presudnog su značaja kompetencije ravnatelja jer samo stručan i kompetentan ravnatelj ima mogućnost zajedno sa svojim djelatnicima ostvariti temeljne zadaće u području obrazovanja.

Proces osuvremenjivanja ustanove nastavlja uključivanjem u provedbu eksperimentalnog programa Škola za život, projekt e-škole, ali i Erasmus + projekte čija je funkcionalna uspješnost rezultirala dobivanjem Povelje Erasmus+ za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Zalažući se za promociju strukovnih zanimanja i razvoj novih strukovnih kurikuluma, potiče razvoj Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo.

Kontinuirana suradnja s lokalnom zajednicom i gospodarstvenicima te organizacija svih oblika suradnje s učenicima i roditeljima uz odgovornost i poštovanje dokazuju njegovu predanost i socijalnu inteligenciju koja omogućuje širok spektar djelovanja u postizanju kvalitetnih međuljudskih i suradničkih odnosa.

Zajednički postavljena vizija da Srednja škola Prelog postane moderna odgojno-obrazovna ustanova označava koheziju svih dionika, a njezino ostvarivanje i postizanje kvalitete, znak su uspostavljene sinergije, timskog rada i zajedništva unutar ustanove pri čemu presudnu ulogu ima upravo ravnatelj kao poticatelj, motivator i podrška.

Spremnost na kontinuirani profesionalni razvoj, analizu i vrednovanje odgojno-obrazovnog rada škole te samovrednovanje potvrđuju da je titula ravnatelj-savjetnik zasluženo došla u prave ruke.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I mališani iz Dječjeg vrtića Belica podržali udrugu “Zasadi drvo, ne budi panj!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Belica nedavno je dobio titulu eko vrtića.

Akcijom sadnje stabala ispred Vrtića – dvaju pitomih kestena i trešnje – podržali su udrugu i akciju “Zasadi stablo, ne budi panj!”

– Trudimo se ponašati kao ekolozi u pravom smislu te riječi: odvajamo otpad, brinemo se o potrošnji struje, vode i papira, prikupljamo plastične čepove za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma i rado se uključujemo u razne eko akcije poput prikupljanja starog papira i donacija za azil – kažu iz Vrtića na čelu s ravnateljicom Snežanom Bence i dodaju da istražuju sve o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama svoga kraja.

– Od otpadne ambalaže izrađujemo igračke i dekorativne predmete, a iskušali smo se i u pripremi starinskih domaćih jela kao što su kalamper v kahlji, pogača i pita od jabuke, prirodni sok od jabuke, domaći kruh, medenjaci… Na taj način promičemo i gastronomsku tradiciju svoga kraja! – dodaju iz beličkog Vrtića.

Mališani i njihove tete također redovito skupljaju smeće u obližnjem parku, čime, osim što doprinose čistoći okoliša, razvijaju i svoju ekološku svijest te svijest odraslih u svojoj okolini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje