Povežite se s nama

Kultura

Sveučilište Sjever partner u projektu Varaždin – europska prijestolnica kulture 2020.

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SPREMNO POMOĆI

Sveučilište Sjever aktivno se uključilo u projekt Varaždin-europska prijestolnica kulture 2020, kojem su podršku dali već brojne institucije i pojedinci.

Rektor najmlađeg hrvatskog sveučilišta Marin Milković izrazio je spremnost Sveučilišta Sjever da se uključi u projekt s obzirom na raznovrstnost svojih programa od tehničkih do društvenih, a time i nastavnog kadra koji će svojim stručnim znanjem pomoći u oblikovanju projekata i programa čija implementacija neće biti samo u vrijeme kandidature već i u dugoročnom razvoju regije u kojoj djeluje Sveučilište Sjever s više od 3500 svojih studenata.

Prepoznatljivost na europskom planu

– Drago nam je da možemo biti dijelom ovog projekta i nadamo se da će se Varaždin i njegovi partneri izboriti za titulu Europske prijedstolnice kulture, jer će ona doprinjeti prepoznatljivosti Hrvatskog sjevera na europskom planu – istaknuo je Milković najavljujući skori sastanak užeg operativnog tima koji će početi s pripremom projekata, a u koji će biti aktivno uključen i Studenski zbor i studenti.

Uskoro će početi priprema projekata u koji će biti uključeni i studenti, najavio je Milković

Voditelj projekta Raymond Rojnik istaknuo je kako je titula europskog grada kulture dokaz kako je potrebno raditi na što boljem povezivanju najprije u lokalnoj zajednici, a nakon toga i na europskom planu, pri čemu obrazovnim institucijama pripada veliko mjesto.

– Sjever Hrvatske, nažalost, nema visoki stupanj obrazovanja, pa je tim više i važno da se to u godinama koje slijede promijeni, a tome Sveučilište Sjever ima itekako veliku ulogu – istaknuo je Rojnik.

I Josipović smatra da Varaždin zaslužuje biti prijestolnica kulture

Podršku Varaždincima dao je i sam predsjednik Ivo Josipović, koji je u sklopu predizborne kampanje u četvrtak boravio u Varaždinskoj županiji. – Varaždin je grad koji baštini zaistu sjajnu kulturu koja je meni bliska radi glazbe, slikarstva i književnosti. Ako ima grada u Hrvatskoj koji s pravom reflektira biti prijestolnica kulture to je zaista Varaždin – poručio je predsjednik Josipović.

Izvor: ARHIVA RT
Foto: ILUSTRACIJA

Kultura

Izložba fotografija Damira Širole ove srijede u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDLU Varaždin

Otvorenje izložbe fotografija Damira Širole pod nazivom „Likovnost detalja” održat će se, uz sve epidemiološke mjere, u srijedu 23. lipnja, u 19 sati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin.

Damir Širola rođen je u Zagrebu 1960. godine, a fotografijom se bavi od ranih dana. Izlagao je na 20-ak skupnih i klupskih izložbi, i pripremio devet samostalnih u Zagrebu i Varaždinu.

Uz autorsku fotografiju, snimio je mnoge kataloge drugih umjetnika, naslovnica i ilustracija nekoliko knjiga i tehničke dokumentacije za potrebe industrije. Od 2013. godine živi u Varaždinu.

U predgovoru koji potpisuje Klara Macolić stoji slijedeće:

Damir Širola zagrebački je umjetnik s varaždinskom adresom, karakterističan po monokromnim portretnim i dokumentarističkim fotografijama snažnih socijalnih komponenti.

Temeljem iskustva stečenih dugogodišnjim radom njegovo vizualno djelovanje doživljava snažan zaokret 2016. godine, kada fotografije sivih tonova zamjenjuje obojenim radovima posvećenim Davidu Lynchu. Sukladno Lynchovom poimanju fotografskog medija, naglašavanjem subjektivnog iskustva, Širola dokumentarističkoj fotografiji daje novu dimenziju.

Dematerijalizacijom materijalnog prezentirani se trenutak udaljava od granice prepoznatljivog. Apstrahiranjem funkcije u službi forme, vrijeme i mjesto fotografiranja postaju irelevantni, a u središte izraza dolazi igra između kadriranja gledišta i zasićenih kolorističkih kontrasta. Fokusirajući se na efemerno, motivi gube svoju svakodnevnu ulogu te su prikazane siluete, providna stakla, cvijeće, zapaljena vatra, ugao nadstrešnice, krma broda i sl. u službi zabilježbe vizualno kvalitetnog trenutka; koji bi bez fotografskog objektiva ostao zaboravljen.

Bit Širolinih fotografija nije u predmetnosti prikazanih motiva, već u prenesenom značenju i likovnosti koju oni tvore. Na taj način pomno birani detalji postaju bezvremenski te ne začuđuje da je u izloženim fotografijama likovna kritika prepoznala dohvaćenu magiju ili svemoguće slike snova.

Nastavite čitati

Kultura

U ponedjeljak produkcija učenika Područnog odjela u Cestici varaždinske Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije dvije godine sa svojim je radom započeo Područni odjel Glazbene škole u Cestici. Tada su upisani prvi učenici za instrumente klavir, violina, rog, truba i klarinet.

Svi oni će svoj prvi nastup pred cestičkom publikom imati u ponedjeljak, 21. lipnja, s početkom u 18 sati u Kulturnom centru u Cestici, a ulaz je besplatan.

– Pozivamo sve zaljubljenike u glazbu na ovaj jedinstveni događaj, dajmo podršku našim mladim glazbenicima! – poručuju iz škole.

Organizatori događaja su Općina Cestica i Glazbena škola u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!