Povežite se s nama

Kultura

Tek druga izložba majstora naive u cijelom desetljeću

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Slavko Stolnik po treći se put “vratio u Trakošćan. Čini se da je ovaj Dvor predodređen za obilježavanje bitnih momenata jednog od najvećih slikara hrvatske naive.

Jer, upravo je ondje, 1989. godine, bila njegova prva izložba nakon bolnog “pariškog fijaska” , kad umalo da nije zauvijek prestao slikati. Ove se godine, pak, izložbom “Slavko Stolnik iz zbirke Malogorski” obilježava četvrt stoljeća tragične smrti slikara naive.

Enigma

Na izložbi u Dvoru Trakošćan za dvomjesečni je razgled postavljeno tridesetak Stolnikovih slika, od čega se čak njih 16 izlaže po prvi put.Tih je trideset slika samo trećina Stolnikove zbirke, koju u svojoj kolekciji ima kolekcionar Vladimir Malogorski. Upravo je on inicijator ove izložbe, jednako kao što je bio i one iz 2007. godine.

 

“Slavko Stolnik bio i ostao kontroverzna ličnost i enigma naše naive”, M. Špoljar

Povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar na otvorenju izložbe je istaknuo kako je Slavko Stolnik bio i ostao kontroverzna ličnost i enigma naše naive. – Nije pri tome riječ o sumnji, a kamoli o negiranju njegova općeg značenja nego o neobičnoj isprepletenosti životnog i umjetničkog puta, rekao je Marijan Špoljar, autor predgovora u katalogu izložbe te zaključio kako polako blijedi sjećanje na velikog umjetnika. – Zato je dobro da se barem ovako, svakih desetak godina, prisjetimo tog opusa, rekao je.Stolnik je bio najveći kolorist u našoj naivi. Sve što je slikao radio je izravno bojom, bez obrisnih linija, predradnji i provjera. 

– Stolnikov opus izvan je svih stereotipa i onog što zovemo “školama”, kao recimo Hlebinska škola. Ono što je prije svega prepoznatljivo je kolorit, intenziv… Stolnik je izvanserijska ličnost, rekao je.

Slavko Stolnik

Velikan hrvatskog naivnog slikarstva rođen je u Donjoj Voći, od djetinjstva pokazuje interes za slikarstvo, ali zbog neimaštine radi kao rudar i policajac u Zagrebu. 
Uskoro upoznaje Krstu Hegedušića koji primjećuje talent i podučava ga slikanju na staklu. Nakon turbulentnog životnog puta u poznijoj dobi ostvaruje najplodniju fazu svog umjetničkog djelovanja. Osim slikarstva postaje i vrstan kipar, a bavio se i narodnom medicinom.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje