Povežite se s nama

U fokusu

Novih 10 milijuna uloženo u ljubeški Kircek: otvara se više od 20 radnih mjesta

Objavljeno:

- dana

Velika ulaganja u Kircek

Ambiciozno osmišljen i isplaniran EU projekt tvrtke Kircek pod nazivom “Proširenjem i diversifikacijom proizvodnih kapaciteta do konkurentnijeg poslovanja poduzeća Kircek d.o.o.”, čije je provođenje započelo 22. travnja prošle godine, nakon točno godinu dana uspješno je priveden kraju.

Projekt je odobren u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. s ciljem povećanja količine i kvalitete proizvoda te raznovrsnije usluge”, što će dovesti do veće konkurentnosti tvrtke. Za provođenje i nadziranje projekta zadužena je AZRA.

O efektima projekta te daljnjim očekivanim rezultatima govorit će se na završnoj konferenciji u sjedištu tvrtke u srijedu, 19. travnja.
Tim povodom razgovarali smo sadirektorom Dragutinom Gotićem, koji naglašava da je iznimno zadovoljan time što su projektiranje tehnološke linije i toplovoda izvodile domaće tvrtke, a na javnome natječaju posao je također dobila domaća tvrtka te je oprema za automatizaciju proizvodnje plod domaćeg znanja i rada. – Ovime smo završili samo jedan ciklus ulaganja u poboljšanje uvjeta rada i uvođenja novih tehnologija koje će nam omogućiti veću produktivnost, a time i veću dodanu vrijednost proizvoda – ističe Gotić.

Ukupna vrijednost projekta, prema potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, iznosi 10.101.481,23 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 3.650.966,49 kuna, a korisnik projekta, tvrtka Kircek d.o.o., financira preostalih 6.450.514,74 kuna za provedbu projekta.

Rast i razvoj

– U sklopu projekta montirani su novi strojevi i oprema. Izvedena je dogradnja sušare za sušenje drveta, čime se osiguralo povećanje kapaciteta sušenja te je povećan proizvodni kapacitet tvrtke. Također se dogradila radionica za pregled, sortiranje i pakiranje proizvoda te tako povećao opseg proizvodnje, kao i količina proizvedenih proizvoda. Tehnološka infrastruktura tvrtke unaprijeđena je spajanjem sušare i novih pogona s postojećom kotlovnicom te dobavom, montažom i puštanjem u pogon postrojenja za sušenje drveta, strojeva za širinsko i za dužinsko spajanje ploča te opreme za obradu masivnih ploča – rekao je Dragutin Gotić.

Zbog učinkovitoga korištenja nove opreme i strojeva osigurano je i usavršavanje zaposlenika

U Kirceku je u svrhu unapređenja razine znanja zaposlenih, a vezano uz učinkovito korištenje nove opreme i strojeva, osigurano  i usavršavanje zaposlenika. Spomenute aktivnosti bile su nužne kako bi se mogla zadovoljiti potreba za kvalitetom i količinama robe na tržištu, odnosno kako bi Kircek d.o.o. namirio dnevno rastuće potrebe postojećih i budućih naručitelja, od kojih prevladavaju inozemni.

Dosadašnja provedba planiranih aktivnosti omogućila je daljnji rast i razvoj tvrtke Kircek stvaranjem dvadeset i jednoga novoga radnog mjesta. Ujedno se očekuje povećanje količine ukupnih prihoda od prodaje za 20 posto u odnosu na prethodnu, 2016. godinu. Značajan rast očekuje se u kategoriji prihoda od izvoza za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Do kraja 2019. godine u sklopu provedbe EU projekta planiramo zaposliti još šest radnika. Sve navedene aktivnosti pridonijele su razvoju ukupnog poslovanja tvrtke te osigurale konkurentnost i ostvarivanje potencijala u internacionalizaciji poslovanja – zaključuje Dragutin Gotić.

Kircek i tradicija

Tvrtka Kircek obiteljska je tvrtka sa 60-ogodišnjom tradicijom te je danas jedan od vodećih proizvođača masivnih drvenih ploča u Hrvatskoj s 99-postotnim izvozom. 
Ulaganje u nove tehnologije i ljudske resurse te razvoj konkurentnosti jamči daljnji održivi razvoj tvrtke, poručuju iz tvrtke Kircek.

VRIJEDNOST PROJEKTA

3.650.966 kuna Europski fond za regionalni razvoj
6.450.514 kuna Kircek
UKUPNO 10.101.481 kuna

20 %  povećanje ukupnih prihoda u odnosu na 2016. godinu
25 %  veći prihod od izvoza u odnosu na 2016. godinu
99 % svojih masivnih drvenih ploča Kircek izvozi 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje