Povežite se s nama

U fokusu

Novih 10 milijuna uloženo u ljubeški Kircek: otvara se više od 20 radnih mjesta

Objavljeno:

- dana

Velika ulaganja u Kircek

Ambiciozno osmišljen i isplaniran EU projekt tvrtke Kircek pod nazivom “Proširenjem i diversifikacijom proizvodnih kapaciteta do konkurentnijeg poslovanja poduzeća Kircek d.o.o.”, čije je provođenje započelo 22. travnja prošle godine, nakon točno godinu dana uspješno je priveden kraju.

Projekt je odobren u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. s ciljem povećanja količine i kvalitete proizvoda te raznovrsnije usluge”, što će dovesti do veće konkurentnosti tvrtke. Za provođenje i nadziranje projekta zadužena je AZRA.

O efektima projekta te daljnjim očekivanim rezultatima govorit će se na završnoj konferenciji u sjedištu tvrtke u srijedu, 19. travnja.
Tim povodom razgovarali smo sadirektorom Dragutinom Gotićem, koji naglašava da je iznimno zadovoljan time što su projektiranje tehnološke linije i toplovoda izvodile domaće tvrtke, a na javnome natječaju posao je također dobila domaća tvrtka te je oprema za automatizaciju proizvodnje plod domaćeg znanja i rada. – Ovime smo završili samo jedan ciklus ulaganja u poboljšanje uvjeta rada i uvođenja novih tehnologija koje će nam omogućiti veću produktivnost, a time i veću dodanu vrijednost proizvoda – ističe Gotić.

Ukupna vrijednost projekta, prema potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, iznosi 10.101.481,23 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 3.650.966,49 kuna, a korisnik projekta, tvrtka Kircek d.o.o., financira preostalih 6.450.514,74 kuna za provedbu projekta.

Rast i razvoj

– U sklopu projekta montirani su novi strojevi i oprema. Izvedena je dogradnja sušare za sušenje drveta, čime se osiguralo povećanje kapaciteta sušenja te je povećan proizvodni kapacitet tvrtke. Također se dogradila radionica za pregled, sortiranje i pakiranje proizvoda te tako povećao opseg proizvodnje, kao i količina proizvedenih proizvoda. Tehnološka infrastruktura tvrtke unaprijeđena je spajanjem sušare i novih pogona s postojećom kotlovnicom te dobavom, montažom i puštanjem u pogon postrojenja za sušenje drveta, strojeva za širinsko i za dužinsko spajanje ploča te opreme za obradu masivnih ploča – rekao je Dragutin Gotić.

Zbog učinkovitoga korištenja nove opreme i strojeva osigurano je i usavršavanje zaposlenika

U Kirceku je u svrhu unapređenja razine znanja zaposlenih, a vezano uz učinkovito korištenje nove opreme i strojeva, osigurano  i usavršavanje zaposlenika. Spomenute aktivnosti bile su nužne kako bi se mogla zadovoljiti potreba za kvalitetom i količinama robe na tržištu, odnosno kako bi Kircek d.o.o. namirio dnevno rastuće potrebe postojećih i budućih naručitelja, od kojih prevladavaju inozemni.

Dosadašnja provedba planiranih aktivnosti omogućila je daljnji rast i razvoj tvrtke Kircek stvaranjem dvadeset i jednoga novoga radnog mjesta. Ujedno se očekuje povećanje količine ukupnih prihoda od prodaje za 20 posto u odnosu na prethodnu, 2016. godinu. Značajan rast očekuje se u kategoriji prihoda od izvoza za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Do kraja 2019. godine u sklopu provedbe EU projekta planiramo zaposliti još šest radnika. Sve navedene aktivnosti pridonijele su razvoju ukupnog poslovanja tvrtke te osigurale konkurentnost i ostvarivanje potencijala u internacionalizaciji poslovanja – zaključuje Dragutin Gotić.

Kircek i tradicija

Tvrtka Kircek obiteljska je tvrtka sa 60-ogodišnjom tradicijom te je danas jedan od vodećih proizvođača masivnih drvenih ploča u Hrvatskoj s 99-postotnim izvozom. 
Ulaganje u nove tehnologije i ljudske resurse te razvoj konkurentnosti jamči daljnji održivi razvoj tvrtke, poručuju iz tvrtke Kircek.

VRIJEDNOST PROJEKTA

3.650.966 kuna Europski fond za regionalni razvoj
6.450.514 kuna Kircek
UKUPNO 10.101.481 kuna

20 %  povećanje ukupnih prihoda u odnosu na 2016. godinu
25 %  veći prihod od izvoza u odnosu na 2016. godinu
99 % svojih masivnih drvenih ploča Kircek izvozi 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o rastu plaća državnim dužnosnicima: Rad mora biti valoriziran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je na sjednici usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, vlade i sabora plaća narasti za oko 70 posto.

Premijer Plenković pritom je napomenuo kako se osnovica godinama nije mijenjala.

-U međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru i državnim i javnim službama, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća – rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi N1.

Usvojenom odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, vlade i sabora narasti za oko 70 posto.

-Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala zaredom, u uvjetima investicijskog kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti – rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Dodao je kako se od 2002. postupno smanjivao omjer službeničke i dužnosničke osnovice.

-Od 2002. do 2009. godine službenička i dužnosnička osnovica su iste, rasle su s 561,74 na 718,74 eura. Godine 2009. su obje smanjene, i to dužnosnička više od službeničke, koja je ostala ista sve do 2016., dok dužnosnička nastavlja padati za čak 28,2 posto. Od 2016. službenička osnovica raste, dok dužnosnička stagnira. Usklađivanjem bi sada dužnosnička osnovica iznosila koliko i službenička – rekao je Habijan i naglasio kako su narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika i državnih službenika i namještenika.

U privatnom sektoru benefiti kakve imaju državni dužnosnici ne postoje.

-Nemamo plaćene prekovremene ni dnevnice u tuzemstvu. Ispada da živimo od povlastica. Ako govorimo o materijalnim pravima, definiranima zakonom, u privatnom sektoru ih nemaju. To je potpuno normalno i u redu jer im je status drugačiji. Vrijeme je da populistički pristup ovakvim temama više nije dobar. Rad mora biti valoriziran – rekao je Habijan.

Mjeru “6+6”, koja omogućava dužnosnicima pod aferama primanje plaće, ne vidi kao spornu te ne smatra da bi njeno ukidanje bilo antikoruptivnog karaktera.

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljeni novi podaci. Provjerite koliko ste blizu ili daleko od službene prosječne plaće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. Novi su to podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2 135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura. Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3 109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1 097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1 122 eura, a medijalna bruto plaća 1 520 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje