Povežite se s nama

U fokusu

Tko je rješavao bale, a tko se priključio na zadnji vlak?

Objavljeno:

- dana

Na današnjoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća opet je nezaobilazna tema bila balirani otpad u Brezju.

HDZ-ova vijećnica Oreški pitala je gradonačelnika Bosilja zašto nije tražio 100 posto financiranja od Fonda, nego samo 40 posto, te je ustvrdila da je to učinio tek župan Anđelko Stričak 9. studenoga.

Gradonačelnik Neven Bosilj je među ostalim rekao da je ta teza smiješna.

– Prije nego što je donijeta odluka Vlade RH 16. studenog, u ožujku je otišao dopis ministru Davoru Filipoviću kojeg je potpisao Marin Bosilj, načelnik općine Sveti Ilija, a potpisali su ga i načelnici općina Petrijanec, Trnovec Bartolovečki, Vinica te ostali koji imaju otpad na Brezju. Tražilo se 100 posto financiranja, i to iz razloga koje je Vlada sad prihvatila. U travnju nam je bilo odgovoreno da nema zakonske mogućnosti za tako nešto. Moram reći da su se saborski zastupnici Predrag Štromar i Damir Habijan trudili da se to pitanje riješi, a župan Stričak se priključio na zadnji vlak da se to riješi te spominjati njega u pozitivnom rješavanju bala je stvarno deplasirano. Farsa u kojoj je župan Stričak poslao dopis dva dana prije sjednice Vlade RH kada je sve bilo riješeno i dogovoreno je smiješno – istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

Podsjetimo i da je Grad potpisao ugovor s izvođačem radova, tvrtkama CE-ZA-R i HIS, a sad slijedi potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša, koji bi trebao osigurati oko 29,1 milijun eura, što u potpunosti pokriva trošak zbrinjavanja bala.

Također, na današnjoj sjednici je Bosilj rekao je da su i dalje aktualni sporovi vezani uz ugovor za bale iz 2008. i koncesiju iz 2013. te da stoga Fond traži osiguranje od tih rizika. Iz tog se razloga od Grada traži bankarska garancija na ukupni iznos ugovora od 29,1 milijun eura te zadužnica na 43,7 milijuna eura.

– Dobili smo 11 verzija ugovora između Grada Varaždina i Fonda, a veći dio ugovora se temelji na tome da se Fond i Država ograđuju od bilo kakvih negativnih stvari koje se mogu dogoditi kod zbrinjavanja bala temeljem sporova – rekao je Boslij i dodao da su to repovi ˝mahalojki˝ prethodne gradske vlasti.

Čehok je pak rekao oni koji su izgradili MBO imaju pravo na obeštećenje, kao i oni koji imaju koncesiju.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje