Povežite se s nama

Život i društvo

Toplički mališani u kuharskoj radionici spravljali prave delicije

Objavljeno:

- dana

Oni to mogu

U sklopu pilot- projekta „Oni to mogu“ Varaždinske županije i Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja u topličkoj školi održana je kuharska radionica.

Radionicu je vodio osnivač Udruge Vedran Habel koji je ujedno i profesor na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu u obrazovanju za odrasle.

Pilot-projekt se provodi u dogovoru s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslavom Huđekom. Cilj je projekta edukacija, osposobljavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u život i rad društva te promocija njihovih sposobnosti i njihovo zapošljavanje. Jedan od ciljeva je i osvijestiti prvenstveno roditelje, a nakon toga i socijalnu sredinu da među nama žive osobe s invaliditetom koje mogu mnogo više nego što društvo od njih očekuje.

Kuharska je radionica pripremanja obroka za sve učenike i djelatnike škole započela u nedjelju u podne, a u njoj su sudjelovali mladi članovi Udruge (Viktor Gligo, Jurica Obad i Marko Ključević) pod vodstvom Vedrana Habela i njegove supruge. U pripremanju obroka, tjestenine s umakom bolognese i palačinki, priključili su se i učenici Posebnog odjela topličke škole (Žana-Mary Ardalić, Josip Pokos i Emma Matulina) uz učiteljicu Mirelu Glavnik i defektologinju Bojanu Polansky. Učenici su najprije bili upoznati s pravilima ponašanja u kuhinji, a nakon toga su aktivno sudjelovali u pripremi obroka za roditelje učenika u nedjelju i u pripremi obroka za sve učenike i učitelje škole u ponedjeljak. Radionica je trajala do 16 sati, a nakon toga su svi kuhari i njihovi roditelji uživali u pripremljennom obroku i druženju do 19 sati. Radionicu je bodrio i animatorski pratio Siniša Cmrk koji je svojom duhovitošću i izrazito pozitivnom energijom i ljubavlju uveseljavao sve sudionike.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Proslavljen 15. rođendan Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zaštitna radionica Strukovne škole Varaždin proslavila je 15 godina rada.

S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola. Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Danas je u Radionici zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

– Počeli smo s desetak zaposlenih, od čega je bilo šest osoba s invaliditetom, a od tada stalno rastemo. Isprva nije bilo nimalo lako naći poslove, jer smo bili nepoznati. Međutim, danas imamo dovoljno posla, dobro radimo i naši kupci su većinom tvrtke iz Varaždinske županije, no surađujemo i s onima iz Zagreba i drugih krajeva. Većina stalno zaposlenih su bivši učenici naše škole. Najstarija smo strukovna škola u Hrvatskoj koja je obrazovanje djece s teškoćama u razvoju uvrstila u redovni program. Bilo je to još 1968. godine. U te 53 godine obrazovali smo više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Čestitke na 15 godina uspješnog rada uputila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. – Impresivno je što ste postigli. Ova škola još od 1968. godine ima ono što u Hrvatskoj tek razvijamo posljednjih 20-ak godina, a to je inkluzija. U pravom smislu riječi ste još 60-ih godina prošlog stoljeća prepoznali koje sve sposobnosti imaju djeca s teškoćama u razvoju. Već tada ste imali viziju da su obrazovanje, a potom zapošljavanje jedini i najbolji način da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi zajednice – istaknula je Mira Pekeč Knežević.

Dodajmo da je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo da je donijeta odluka o osnivanju strukovnog centra izvrsnosti u sektoru kože i obuće. Riječ je ulaganju od 30 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje