Povežite se s nama

Život i društvo

Toplički mališani u kuharskoj radionici spravljali prave delicije

Objavljeno:

- dana

Oni to mogu

U sklopu pilot- projekta „Oni to mogu“ Varaždinske županije i Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja u topličkoj školi održana je kuharska radionica.

Radionicu je vodio osnivač Udruge Vedran Habel koji je ujedno i profesor na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu u obrazovanju za odrasle.

Pilot-projekt se provodi u dogovoru s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslavom Huđekom. Cilj je projekta edukacija, osposobljavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u život i rad društva te promocija njihovih sposobnosti i njihovo zapošljavanje. Jedan od ciljeva je i osvijestiti prvenstveno roditelje, a nakon toga i socijalnu sredinu da među nama žive osobe s invaliditetom koje mogu mnogo više nego što društvo od njih očekuje.

Kuharska je radionica pripremanja obroka za sve učenike i djelatnike škole započela u nedjelju u podne, a u njoj su sudjelovali mladi članovi Udruge (Viktor Gligo, Jurica Obad i Marko Ključević) pod vodstvom Vedrana Habela i njegove supruge. U pripremanju obroka, tjestenine s umakom bolognese i palačinki, priključili su se i učenici Posebnog odjela topličke škole (Žana-Mary Ardalić, Josip Pokos i Emma Matulina) uz učiteljicu Mirelu Glavnik i defektologinju Bojanu Polansky. Učenici su najprije bili upoznati s pravilima ponašanja u kuhinji, a nakon toga su aktivno sudjelovali u pripremi obroka za roditelje učenika u nedjelju i u pripremi obroka za sve učenike i učitelje škole u ponedjeljak. Radionica je trajala do 16 sati, a nakon toga su svi kuhari i njihovi roditelji uživali u pripremljennom obroku i druženju do 19 sati. Radionicu je bodrio i animatorski pratio Siniša Cmrk koji je svojom duhovitošću i izrazito pozitivnom energijom i ljubavlju uveseljavao sve sudionike.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Obnavlja se kolnik Topličke ulice u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem Županijske uprave za ceste Varaždinske županije u srijedu, 31. svibnja, započeli su radovi na obnovi kolnika županijske ceste u Topličkoj ulici u Gornjem Knegincu, cijelom duljinom od 2,5 kilometra.

Radove izvodi tvrtka Colas iz Varaždina, a prvo se provodi glodanje (frezanje) postojećeg dotrajalog habajućeg sloja asfalta, a nakon toga, prije polaganja novog habajućeg sloja asfalta, slijedi sanacija oštećenja nosivog asfaltnog sloja.

Usporedo sa sanacijom asfalta djelatnici VARKOM-a provode prespajanja na kanalizacijskom sustavu u cilju objedinjavanja postojećih kanalizacijskih mreža, a sve kako bi se izbjeglo kasnije prekapanje novog sloja asfalta.

Zbog navedenih radova idućih dana biti će otežano prometovanje Topličkom ulicom te se mole vozači za razumijevanje i korištenje alternativnih prometnih pravaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nikad bogatiji program manifestacije “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, održat će se 8. po redu manifestacija “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”, autora i organizatora KUD-a Voća, a pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća.

Ova folklorno edukativna manifestacija jedinstvena je u svijetu jer članovi KUD-a Voća uprizoruju život neandertalaca kroz priču čiji će sadržaj ove godine bit znatno drugačiji, a neopisivu stručnu, tj. edukativnu težinu dat će ovome događaju dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor mnogobrojnih radova na temu neandertalaca (arheologija paleolitika, razvoj čovjeka, prapovijesne kamene religije i tehnike itd.). Dr.sc. Ivor Karavanić približit će sa stručnog aspekta značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca.

Službeni program manifestacije počinje u 15 sati ispred spilje Vindije, a u njemu osim uprizorenja i spomenutog edukativnog dijela, u folklornom dijelu sudjeluju muzikaši KUD-a Voća te gosti iz bratske Općine Starše (Slovenije).

U podnožju spilje, KUD Voća organizira tzv. kulturnu točku gdje će biti izloženi umjetnički radovi nastali na voćanskoj umjetničkoj koloniji “Dani braće Stolnik” na temu Vindije, bit će i predstavljeni informativni paneli o značaju ovog lokaliteta autora dr. sc. Kravanića, razni suveniri voćanskog kraja, posjetitelji će moći probati spiljske koktele, pećinske kolačiće, loviti neandelce za jedinstvene selfieje, a Općina Donja Voća organizirala je potpuno besplatnu vožnju kočijom za sve posjetitelje. Najmlađi će moći uživati u jahanju ponija. Vožnja kočijom i jahanje moguće je već od 13 sati.

Atraktivna je i ostala ponuda, KUD-u će se pridružiti brojne voćanske udruge oko ponude domaće hrane i pića, koje će za posjetitelje biti besplatne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje