Povežite se s nama

Život i društvo

Toplički mališani u kuharskoj radionici spravljali prave delicije

Objavljeno:

- dana

Oni to mogu

U sklopu pilot- projekta „Oni to mogu“ Varaždinske županije i Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja u topličkoj školi održana je kuharska radionica.

Radionicu je vodio osnivač Udruge Vedran Habel koji je ujedno i profesor na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu u obrazovanju za odrasle.

Pilot-projekt se provodi u dogovoru s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslavom Huđekom. Cilj je projekta edukacija, osposobljavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u život i rad društva te promocija njihovih sposobnosti i njihovo zapošljavanje. Jedan od ciljeva je i osvijestiti prvenstveno roditelje, a nakon toga i socijalnu sredinu da među nama žive osobe s invaliditetom koje mogu mnogo više nego što društvo od njih očekuje.

Kuharska je radionica pripremanja obroka za sve učenike i djelatnike škole započela u nedjelju u podne, a u njoj su sudjelovali mladi članovi Udruge (Viktor Gligo, Jurica Obad i Marko Ključević) pod vodstvom Vedrana Habela i njegove supruge. U pripremanju obroka, tjestenine s umakom bolognese i palačinki, priključili su se i učenici Posebnog odjela topličke škole (Žana-Mary Ardalić, Josip Pokos i Emma Matulina) uz učiteljicu Mirelu Glavnik i defektologinju Bojanu Polansky. Učenici su najprije bili upoznati s pravilima ponašanja u kuhinji, a nakon toga su aktivno sudjelovali u pripremi obroka za roditelje učenika u nedjelju i u pripremi obroka za sve učenike i učitelje škole u ponedjeljak. Radionica je trajala do 16 sati, a nakon toga su svi kuhari i njihovi roditelji uživali u pripremljennom obroku i druženju do 19 sati. Radionicu je bodrio i animatorski pratio Siniša Cmrk koji je svojom duhovitošću i izrazito pozitivnom energijom i ljubavlju uveseljavao sve sudionike.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje