Povežite se s nama

Život i društvo

Torbe su konačno lakše!

Objavljeno:

- dana

Nakon šest godina djeca su se uspjela izboriti za školske ormariće

Uspjeli su! Trebalo im je šest godina, ali djeca su u škole uspjela dovesti ormariće. U utorak je nakon godina provedbe projekta “Koliko su teške naše torbe” on konačno završen.

Članovi Dječjih foruma varaždinskih škola svečano su presjekli vrpce pred novopostavljenim ormarićima u Petoj osnovnoj školi Varaždin gdje je bitka i počela.

Mjerili težinu

Patike, ravnala, bojice, atlasi… sve što im ne treba za učenje kod kuće, sada može stajati u ormariću.
Forumaši su s ovim projektom počeli sad već daleke 2008. godine kada su mjerili koliko su teške njihove torbe.
Tada su izmjerili čak tisuću torbi, a rezultati su bili zabrinjavajući. Utvrdili su da svaki učenik dnevno u školu mora nositi sedminu do petinu svoje težine!

Atlasi, ravnala, patike i sve što ne treba kod kuće sada stoji u ormarićima

Nakon tog istraživanja, ozbiljno su krenuli. Počeli su pisati pisma svim mogućim institucijama – pisali su varaždinskom Gradskom vijeću, gradonačelniku, ministru obrazovanja, dječjoj pravobraniteljici, a držali su i dva govora u Saboru. Upravo u hrvatskom parlamentu o tom je problemu pričala dječja gradonačelnica Paula Šimunčić koja je ormariće u svojoj školi dočekala kao gimnazijalka.
– Školski udžbenici od ove godine su lakši što je i naša zasluga, a jako sam sretna zbog ovih ormarića. Stalno smo dobivali samo obećanja, ali ovo je potvrda. Naše torbe bile su preteške i to je utjecalo na naše zdravlje, liječnici su potvrdili da je dolazilo do iskrivljenja kralježnice – istaknula je Paula.
Treba se boriti
Na ormariće, koji bi trebali uskoro osvanuti i u drugim varaždinskim osnovnim školama ponosna je i voditeljica Dječjeg foruma na Petoj osnovnoj školi Dubravka Novak.
– Drago mi je da se poslala poruka da je aktivizam bitan i da se vrijedi boriti za svoja dječja i građanska prava mada se na to mora čekati i godinama – istaknula je.

 

BITKA: PISALI I MINISTRIMA

Varaždinski forumaši od ranih dana upoznali su se s funkcioniranjem hrvatske države. Da bi dobili ormariće i spasili si kralježnicu od težine knjiga koje im je država propisala, trebalo im je šest godina. Tri puta pisali su ministru obrazovanja. Dva puta pisali su Agenciji za odgoj i obrazovanje. Isto toliko puta i Pravobraniteljici za djecu, a dva puta su svoje probleme prezentirali u Saboru. Pisali su i nevladinom UNICEF-u, izdavačkim kućama i medijima.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!