Povežite se s nama

Život i društvo

Torbe su konačno lakše!

Objavljeno:

- dana

Nakon šest godina djeca su se uspjela izboriti za školske ormariće

Uspjeli su! Trebalo im je šest godina, ali djeca su u škole uspjela dovesti ormariće. U utorak je nakon godina provedbe projekta “Koliko su teške naše torbe” on konačno završen.

Članovi Dječjih foruma varaždinskih škola svečano su presjekli vrpce pred novopostavljenim ormarićima u Petoj osnovnoj školi Varaždin gdje je bitka i počela.

Mjerili težinu

Patike, ravnala, bojice, atlasi… sve što im ne treba za učenje kod kuće, sada može stajati u ormariću.
Forumaši su s ovim projektom počeli sad već daleke 2008. godine kada su mjerili koliko su teške njihove torbe.
Tada su izmjerili čak tisuću torbi, a rezultati su bili zabrinjavajući. Utvrdili su da svaki učenik dnevno u školu mora nositi sedminu do petinu svoje težine!

Atlasi, ravnala, patike i sve što ne treba kod kuće sada stoji u ormarićima

Nakon tog istraživanja, ozbiljno su krenuli. Počeli su pisati pisma svim mogućim institucijama – pisali su varaždinskom Gradskom vijeću, gradonačelniku, ministru obrazovanja, dječjoj pravobraniteljici, a držali su i dva govora u Saboru. Upravo u hrvatskom parlamentu o tom je problemu pričala dječja gradonačelnica Paula Šimunčić koja je ormariće u svojoj školi dočekala kao gimnazijalka.
– Školski udžbenici od ove godine su lakši što je i naša zasluga, a jako sam sretna zbog ovih ormarića. Stalno smo dobivali samo obećanja, ali ovo je potvrda. Naše torbe bile su preteške i to je utjecalo na naše zdravlje, liječnici su potvrdili da je dolazilo do iskrivljenja kralježnice – istaknula je Paula.
Treba se boriti
Na ormariće, koji bi trebali uskoro osvanuti i u drugim varaždinskim osnovnim školama ponosna je i voditeljica Dječjeg foruma na Petoj osnovnoj školi Dubravka Novak.
– Drago mi je da se poslala poruka da je aktivizam bitan i da se vrijedi boriti za svoja dječja i građanska prava mada se na to mora čekati i godinama – istaknula je.

 

BITKA: PISALI I MINISTRIMA

Varaždinski forumaši od ranih dana upoznali su se s funkcioniranjem hrvatske države. Da bi dobili ormariće i spasili si kralježnicu od težine knjiga koje im je država propisala, trebalo im je šest godina. Tri puta pisali su ministru obrazovanja. Dva puta pisali su Agenciji za odgoj i obrazovanje. Isto toliko puta i Pravobraniteljici za djecu, a dva puta su svoje probleme prezentirali u Saboru. Pisali su i nevladinom UNICEF-u, izdavačkim kućama i medijima.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje