Povežite se s nama

U fokusu

Traži se privatni partner: raspisan natječaj za gradnju škola u Ključu, Svetom Iliji, Ivancu i Martijancu

Objavljeno:

- dana

JAVNO-PRIVATNO PARTNESTVO

Natječaj za izbor privatnog partnera za izgradnju, odnosno dogradnju četiri škole u Varaždinskoj županiji putem javno-privatnog partnerstva jučer je raspisao Centar za praćenje poslovanja i energetskog sektora i investicija.

Župan Predrag Štromar podsjetio je da je Županija projekt JPP-a pokrenula s ciljem stvaranja uvjeta za održavanje jednosmjenske nastave, a time i uvjeta za kvalitetnije obrazovanje.

Po modelu JPP-a planira se izgradnja nove školske zgrade s dvoranom Područne škole Ključ na području Novog Marofa i nova zgrada Osnovne škole Vladimir Nazor u Svetom Iliji.

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu i OŠ Martijanec bit će pak rekonstruirane i dograđene.

Strogi uvjeti: privatni partner mora tri godine biti bez gubitaka

Procijenjena kapitalna vrijednost projekta je 107 milijuna kuna bez PDV-a, a obveza privatnog partnera će biti financiranje, projektiranje, rekonstrukcija, izgradnja, dogradnja, održavanje, opremanje i upravljanje školskim objektima.

Nakon što objekti budu dovršeni, a rok je dvije godine, privatnom partneru će tijekom 25 godina najamninu plaćati resorno ministarstvo (55 posto), Županija (35 posto) te gradovi i općine (10 posto).

Župan Štromar pozvao je hrvatske tvrtke da se jave na natječaj samostalno ili u zajednici.

– Na natječaju se traže sposobni ponuditelji, koji su u protekle tri godine poslovali s dobitkom, a iza sebe imaju uspješno završene projekte. Iako dosta tvrtki posluje s teškoćama, u Hrvatskoj ima onih koji ispunjavaju ove uvjete i zato vjerujem da će biti ponuđača – rekao je Štromar na današnjoj kavi s novinarima.

Izbor u lipnju sljedeće godine?

Izbor privatnog partnera odvija se u dva kruga. U prvom tvrtke trebaju iskazati interes, dok u drugom krugu trebaju poslati obvezujuće ponude.

Riječ je o složenoj proceduri, pa se očekuje da će privatni partner, bude li interesa, biti izabran u lipnju sljedeće godine.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!