Povežite se s nama

U fokusu

Traži se privatni partner: raspisan natječaj za gradnju škola u Ključu, Svetom Iliji, Ivancu i Martijancu

Objavljeno:

- dana

JAVNO-PRIVATNO PARTNESTVO

Natječaj za izbor privatnog partnera za izgradnju, odnosno dogradnju četiri škole u Varaždinskoj županiji putem javno-privatnog partnerstva jučer je raspisao Centar za praćenje poslovanja i energetskog sektora i investicija.

Župan Predrag Štromar podsjetio je da je Županija projekt JPP-a pokrenula s ciljem stvaranja uvjeta za održavanje jednosmjenske nastave, a time i uvjeta za kvalitetnije obrazovanje.

Po modelu JPP-a planira se izgradnja nove školske zgrade s dvoranom Područne škole Ključ na području Novog Marofa i nova zgrada Osnovne škole Vladimir Nazor u Svetom Iliji.

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu i OŠ Martijanec bit će pak rekonstruirane i dograđene.

Strogi uvjeti: privatni partner mora tri godine biti bez gubitaka

Procijenjena kapitalna vrijednost projekta je 107 milijuna kuna bez PDV-a, a obveza privatnog partnera će biti financiranje, projektiranje, rekonstrukcija, izgradnja, dogradnja, održavanje, opremanje i upravljanje školskim objektima.

Nakon što objekti budu dovršeni, a rok je dvije godine, privatnom partneru će tijekom 25 godina najamninu plaćati resorno ministarstvo (55 posto), Županija (35 posto) te gradovi i općine (10 posto).

Župan Štromar pozvao je hrvatske tvrtke da se jave na natječaj samostalno ili u zajednici.

– Na natječaju se traže sposobni ponuditelji, koji su u protekle tri godine poslovali s dobitkom, a iza sebe imaju uspješno završene projekte. Iako dosta tvrtki posluje s teškoćama, u Hrvatskoj ima onih koji ispunjavaju ove uvjete i zato vjerujem da će biti ponuđača – rekao je Štromar na današnjoj kavi s novinarima.

Izbor u lipnju sljedeće godine?

Izbor privatnog partnera odvija se u dva kruga. U prvom tvrtke trebaju iskazati interes, dok u drugom krugu trebaju poslati obvezujuće ponude.

Riječ je o složenoj proceduri, pa se očekuje da će privatni partner, bude li interesa, biti izabran u lipnju sljedeće godine.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje