Povežite se s nama

Novosti

Trnovec Bartolovečki – samozatajna i uspješna zajednica

Objavljeno:

- dana

TRNOVEC PROSLAVIO SVOJ DAN

Bogatim kulturno umjetničkim programom Općina Trnovec Bartolovečki proslavila je svoj dan. Proslava je trajala cijeli vikend.

Već dugi niz godina Općina Trnovec Bartolovečki može se pohvaliti da je jedna od najperspektivnijih općina u Hrvatskoj. Činjenica je to kojom se može podičiti, a istaknuta je i na svečanoj sjednici održanoj u petak. Sjednica koju je obilježio i bogat kulturno umjetnički program održala se povodom Dana Općine Trnovec Bartolovečki.

Izuzetno mi je drago što smo se okupili povodom ovog dana. To je jedna od prilika da iskažemo privrženost zajednici, a vjerujem da su tu svi oni koji našu lokalnu zajednicu imaju u srcu – rekao je u govoru Stjepan Hren, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki. Osim njega to su istakli i svi ostali uvaženi gosti, a među kojima su se nalazili predstavnici Županije, drugih Općina i članovi Općinskog vijeća.

Pozitivan razvoj

Do sada smo imali 28 sjednica na kojima smo donijeli mnogo značajnih odluka koje su imale pozitivnog efekta na razvoj Trnovca Bartolovečkog. I u ovim teškim uvjetima kada pada standard i prihodi vodili smo računa o svima, ulagali u standard naše općine i investirali smo i dalje – istaknuo je i Tihomir Marčec, predsjednik općinskog vijeća. Naime, unatoč teškom razdoblju u kojem cijela država jedva preživljava Općina Trnovec i Bartolovečki i dalje je nastavila sa brojnim investicijama koje mještanima osiguravaju bolje životne uvjete.

Bila je to prilika da se uzvanici prisjete samo nekih od njih. U posljednje vrijeme krenulo se sa realizacijom kanalizacije koja bi do kraja godine u potpunosti trebala biti gotova, uređena su groblja u Bartolovcu i Šemovcu, puno se ulagalo i Slobodnu zonu, zdravstvenu zaštitu mještana te su izgrađene nova ambulanta i ljekarna. To su samo neki od projekata koje je općina realizirala.

Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji zanemarili nisu ni kulturne aktivnosti i vrijednosti trnovečkog kraja. One se njeguju kako bi i dalje bile prepoznate i cijenjene u općini i šire.

Neke od njih bile su predstavljene i u sklopu svečane sjednice. Na štandovima postavljenim i dvorani osnovne škole izložene su posebnosti Trnovca, a simpatično su ih predstavljali mještani u narodnim nošnjama.

Samozatajni i uspješni

Samozatajna smo sredina i ne hvalimo se sa svime što radimo u zajednici i za zajednicu, ali zasigurno smo radili nešto realno što je u interesu mještana. To su sve koraci kojima svakom pojedinom mještanu pokušavamo pružiti onaj minimum koji mu treba kako bi normalno živio – rekao je načelnik Hren u svom govoru.

Neki od oglednih primjera da uistinu tako i djeluju jest uspješno korištenje vlastitih resursa, ustrajnost u javnim radovima kako bi mještanima kojima je teško pomogli da rade i slično. Naime, samo u 2011. godini Općina je zaposlila na javnim radovima 41 nezaposlenu osobu s područja općine na realizaciji komunalne infrastrukture. Time je u njihove obitelji, u današnjim otežanim uvjetima života, osiguran dotok novca te olakšan život. Upravo zbog svih tih razloga Općina Trnovec Bartolovečki je najveća općina Varaždinske županije koja je od 1993. godine, kada je konstituirana, postala respektabilna sila. Podaci koji to potkrjepljuju su i da je Općina Trnovec Bartolovečki na tridesetom mjestu u Hrvatskoj, od njih 556, po broju zaposlenih, a po dobiti na četrdesetom. – To smo postigli radom, ali i razumijevanjem na koje nailazimo u državi i županiji – dodao je načelnik Hren.

Problem – proračun

Iako se trudimo da budemo uspješni, imamo jedan problem. To je proračun koji je najmanji u županiji što je nepravda. Enormna sredstva se crpe iz ovog kraja na njegovu štetu. To je nešto na čemu trebamo raditi – istaknuo je Hren te dodao – Imamo kontinuirani porast stanovništva, a paralelno s time rastu i troškovi. No, nada da će se i taj problem riješiti postoji. Pomoć u tome obećala je i predsjednica Županijske skupštine, Dubravka Biberdžić. – Vjerujem da će se u proračunu uvijek naći i sredstava za ovu iznimno uspješnu općinu Varaždinske županije – rekla je u govoru.

Za najbolje računala na poklon

Uz sve projekte koji se u Općini Trnovec Bartolovečki uspješno realiziraju, znatna sredstva izdvajaju se za obrazovanje. Preko dvadeset posto proračuna predviđeno je za tu svrhu., tj. Preko tri milijuna kuna proračunskih sredstava. Na školarce se nije zaboravilo ni ovom prilikom. Dvojici najboljih osnovnoškolaca općine uručeni su, prilikom svečane sjednice, vrijedni pokloni. Za odličan uspjeh u svim razredima osnovne škole dečki su dobili od Općine laptope. Pred uzvanicima im je poklone uručio sam načelnik te uputio želje da i dalje budu tako marljivi i iskoriste svoje potencijale što bolje. Korisni i vrijedni pokloni, ali i same riječi hvale koje su im upućene, zasigurno će im biti velika motivacija da svoje uspjehe nastave nizati i u srednjoj školi.

Tri dana glazbe, pjesme i plesa

Dane Općine Trnovec Bartolovečki obilježile su u tri dana sve generacije. Od samog početka obilježavanja svečanom sjednicom brojna društva stala su na pozornicu. Tijekom svečane sjednice nastupio je tako mješoviti zbor osnovne škole, tamburaši koji su prisutne počastili pjesmom, mladi recitatori, ali i klinci i klinceze iz vrtića Zeko iz Trnovca. Svi su, naravno, dobili zasluženi veliki pljesak publike.

Slavlje se nastavilo i sljedeći dan. Nakon svete mise za mještane općine Trnovec Bartolovečki zasvirao je Regional band. Nedjelja, iako zadnji dan proslave, nije nimalo oskudijevao programom. Od rana jutra mještani su se mogli okušati u gađanju glinenih golubova. Koliko su spretni pokazali su u Lovačkom domu Žabnik. Proslava je završila kako je i počela – u narodnom štihu. U školskoj sportskoj dvorani, gdje je sve i počelo, nastupio je Varaždinski tamburaški orkestar te Kulturno umjetničko društvo “Mak” Trnovec.

U svakom slučaju, bilo je zabave za sve generacije. Čestitke su pristigle sa svih strana, a svi zasigurno jedva čekaju sljedeću godinu i Dane općine kako bi se ovako dobra fešta ponovila.

 

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje