Povežite se s nama

Život i društvo

Policajac koji je stradao na Maksimiru: Posljedice nasilja na sportskim terenima mogu biti tragične

Objavljeno:

- dana

KRISTIJAN TROKTER

U sportskoj dvorani Druge gimnazije Varaždin odigrana je utakmica između reprezentacija Druge gimnazije i reprezentacije PU varaždinske u sklopu preventivne akcije “Ja sam za fair play”.

Stigao je i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović koji je istaknuo da su takvi događaji vrlo važni. 

– Sve akcije u svrhu prevencije huliganizma su vrlo važne. Na nogometnim stadionima susrećemo se s različitim vrstama nasilja i govorom mržnje. Kroz ovakve projekte educiramo mlade koji će igrati ili biti posjetitelji na sportskim susretima, kulturi jednog zdravog života i odbacivanju bilo kakve vrste nasilje – rekao je ministar Božinović i istaknuo da huliganima nije mjesto na stadionima. 

Nažalost prije sedam godina varaždinski policajac Kristijan Trokter na zagrebačkom Maksimiru teško je stradao. 

– To se ne smije nikada zaboraviti iako je na tom susretu i teško stradao jedan navijač. Eksplozivna naprava treće kategorije eksplodirala mi je ispod nogu i oko mi se raspuklo. Važno je da mlade osvijestimo da posljedice nasilja na sportskim terenima mogu biti tragične – zaključio je Trokter koji je danas policijski tehničar za prevenciju Interventne jedinice policije PU varaždinske. 

Izvor:
Foto: IT/Regionalni

Život i društvo

Svjetleće dekoracije i ove godine pod budnim okom inspektora Državnog inspektorata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju zaštite i sigurnosti potrošača, tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi inspekcijske nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi.

Nadzori su usmjereni prvenstveno prema gospodarskim subjektima koji uvoze i na tržište Republike Hrvatske stavljaju te distribuiraju tkz. ‘lampice’. Ovim nadzorima se želi postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima.

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz Pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja.

– Napominjemo kako je istovjetnu akciju Državni inspektorat proveo tijekom 2020. godine. Tada je izvršena provjera dokumentacije o sukladnosti, ispravnosti označavanja te ispravnosti uputa o uporabi i sigurnosnih upozorenja priloženih uz proizvod te je obavljen 41 inspekcijski nadzor nad gore navedenim subjektima. Pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 % pregledanih modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora. U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere – objavio je Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sračinec prekrasno okićen za Božić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca članice i članovi Dječjeg vijeća Općine Sračinec, uz pomoć članica Udruge žena Preslica i Općine Sračinec, okitila su božićna drvca u centru Sračinca.

Došla su pod vodstvom učiteljice Đurđice Kovačić, vijećnice Općinskog vijeća Općine Sračinec, a s pripremljenim ukrasima dočekala ih je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

– Tradicionalno uz blagdan Božića palimo ukrasnu uličnu rasvjetu, kitimo drvca na zelenoj površini uz općinsku zgradu, a upaljena je i druga adventska svijeća. Bilo bi lijepo da nam za Božić padne snijeg, to bi nas razveselilo sve, a posebno djecu koja u ovim blagdanima najviše uživaju – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Krunoslavom Lukačićem asistirao u božićnom kićenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje