Povežite se s nama

U fokusu

Tržnica u MTČ-u, novi autobusni kolodvor gradi tvrtka iz Švicarske

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec bi sljedeće godine trebao dobiti novu, zatvorenu i grijanu tržnicu, koja će se vjerojatno nalaziti na prostoru bivšeg MTČ-a, a Grad istovremeno planira prodati odmaralište u Dramlju i još dva zemljišta, pri čemu je za jedno zainteresirana multinacionalna kompanija. 

Ustvrdio je to čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, kad je većinom glasova prihvaćen proračun za 2017. godinu.

Zbog kanalizacije

Plan prihoda i rashoda za sljedeću godinu iznosi 139 milijuna kuna, pri čemu će 8,7 milijuna kuna otići na otplatu već uzetih kredita, a Grad će se zadužiti za novih 1,7 milijuna kuna. I dok je Kovač proračun nazvao razvojnim, oporbeni vijećnici su ustvrdili da je “promašen, nerealan i predizborni”. 

Upozorili su da će se samo povećati već ionako ogromni dugovi: manjak u gradskoj blagajni se na kraju listopada popeo na 19 milijuna kuna.
– Minus će rasti samo vani, ako ste mislili na vremenske uvjete. Mi smo minus već smanjili na 12 milijuna kuna i sve obveze plaćamo bez problema – uzvratio je Kovač vijećniku Tomislavu Vrbancu (HDZ). Istaknuo je da niti jedna kuna nije nepotrebno potrošena, a da je manjak isključivo posljedica sanacije cesta nakon izgradnje kanalizacije, u što je uloženo više od 20 milijuna kuna, kao i izgradnje dvorane u Ivanovcu.

– Vaša obećanja jako lijepo zvuče, ali ako smo sada u minusima, u 2017. od tržnice i drugih investicija, a ni od masovnih zapošljavanja neće biti ništa – poručio mu je vijećnik Predrag Kočila (nezavisni).

Za uređenje tržnice se u 2017. planira svega milijun kuna, a oporbu je zanimalo u što će taj novac biti uložen: u postojeći plac, čiji dio je bio uređen lani, ili u izgradnju novoga, u bivšem MTČ-u, koji je kupio BAT u vlasništvu Zlatka Đurkina.

– Ići će se u revitalizaciju bivšeg MTČ-a i tamo ćemo vjerojatno izmjestiti tržnicu, koja će biti natkrivena, zatvorena i grijana, bit će to tržnica kakvu imaju europski gradovi – rekao je Kovač.

Iz Istre

Minus u gradskoj blagajni Grad planira pokriti i prodajom imovine, a planiraju prihod od oko devet milijuna kuna. 

– I ove godine ste planirali ostvariti prihode od prodaje imovine, a izvršenje vam je deset posto. Što ćete prodati? – pitao je Vrbanec.
– U planu je prodaja odmarališta u Dramlju, za koje smo imali upite iz Istarske županije, pa sad čekamo ponude. Točno je da je ta stavka bila planirana i ove godine, ali ne želimo Dramalj prodati pošto-poto, želimo dobiti što veću cijenu – odgovorio je Kovač.

Oporba je proračun nazvala “promašenim, nerealnim i predizbornim

Najavio je da bi na prodaju išlo i zemljište nasuprot postojeće benzinske crpke Crodux, dok lokaciju druge parcele nije otkrio. 

– Za zemljište preko Croduxa zainteresiran je investitor koji bi također gradio benzinsku, dok je za kupnju atraktivne lokacije zainteresirana multinacionalna kompanija. Riječ je o višemilijunskom iznosu, ali o tome još ne bih pričao – rekao je Kovač.

Vrbanec je zaključio da to znači da se Grad, ne javi li se ta kompanija, neće izvući iz minusa. – Ne znam hoće li odabrati Čakovec. Međutim, s njima pregovaramo, pa zato prodaju moramo planirati u proračunu, jer ćete poslije reći da smo prodali nešto što nismo planirali u proračunu – rekao je gradonačelnik.

Da neće biti lako 2017., a ni sljedećih godina, upozorio je i vijećnik pozicije Nenad Hranilović (HNS). 
– Proračuni su bili opterećeni i izostat će nadogradnja Čakovca. Međutim, približava se kraj gradnje kanalizacije, a poslije toga će Čakovec doživjeti još veći uzlet – ustvrdio je.

Kovač je, međutim, uzvratio da razvoj neće izostati. – Sljedeće godine kreću i privatne investicije, slovensko-austrijski LTH počinje graditi tvornicu u kojoj će zaposliti oko 160 ljudi. Bivši MTČ je prodan, tržnica je u proračunu – naveo je i najavio još jednu veliku investiciju.

– Ne znam da li znate, ali autobusni kolodvor je prodan i već se rade projekti. Švicarska tvrtka će uz našeg Rudi expressa na istom mjestu graditi novi kolodvor, koji će biti poput onih u Švicarskoj ili Njemačkoj. Nisam to izmislio, to su stvari koje možete provjeriti, samo se morate malo potruditi – poručio je Kovač sumnjičavim vijećnicima.

139 milijuna kuna iznosi proračun Grada Čakovca za 2017., što je 12 milijuna kuna manje u odnosu na ovogodišnji
19 milijuna kuna je 31. listopada iznosio manjak u proračunu Grada Čakovca za ovu godinu

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje