Povežite se s nama

U fokusu

Tržnica u MTČ-u, novi autobusni kolodvor gradi tvrtka iz Švicarske

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec bi sljedeće godine trebao dobiti novu, zatvorenu i grijanu tržnicu, koja će se vjerojatno nalaziti na prostoru bivšeg MTČ-a, a Grad istovremeno planira prodati odmaralište u Dramlju i još dva zemljišta, pri čemu je za jedno zainteresirana multinacionalna kompanija. 

Ustvrdio je to čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, kad je većinom glasova prihvaćen proračun za 2017. godinu.

Zbog kanalizacije

Plan prihoda i rashoda za sljedeću godinu iznosi 139 milijuna kuna, pri čemu će 8,7 milijuna kuna otići na otplatu već uzetih kredita, a Grad će se zadužiti za novih 1,7 milijuna kuna. I dok je Kovač proračun nazvao razvojnim, oporbeni vijećnici su ustvrdili da je “promašen, nerealan i predizborni”. 

Upozorili su da će se samo povećati već ionako ogromni dugovi: manjak u gradskoj blagajni se na kraju listopada popeo na 19 milijuna kuna.
– Minus će rasti samo vani, ako ste mislili na vremenske uvjete. Mi smo minus već smanjili na 12 milijuna kuna i sve obveze plaćamo bez problema – uzvratio je Kovač vijećniku Tomislavu Vrbancu (HDZ). Istaknuo je da niti jedna kuna nije nepotrebno potrošena, a da je manjak isključivo posljedica sanacije cesta nakon izgradnje kanalizacije, u što je uloženo više od 20 milijuna kuna, kao i izgradnje dvorane u Ivanovcu.

– Vaša obećanja jako lijepo zvuče, ali ako smo sada u minusima, u 2017. od tržnice i drugih investicija, a ni od masovnih zapošljavanja neće biti ništa – poručio mu je vijećnik Predrag Kočila (nezavisni).

Za uređenje tržnice se u 2017. planira svega milijun kuna, a oporbu je zanimalo u što će taj novac biti uložen: u postojeći plac, čiji dio je bio uređen lani, ili u izgradnju novoga, u bivšem MTČ-u, koji je kupio BAT u vlasništvu Zlatka Đurkina.

– Ići će se u revitalizaciju bivšeg MTČ-a i tamo ćemo vjerojatno izmjestiti tržnicu, koja će biti natkrivena, zatvorena i grijana, bit će to tržnica kakvu imaju europski gradovi – rekao je Kovač.

Iz Istre

Minus u gradskoj blagajni Grad planira pokriti i prodajom imovine, a planiraju prihod od oko devet milijuna kuna. 

– I ove godine ste planirali ostvariti prihode od prodaje imovine, a izvršenje vam je deset posto. Što ćete prodati? – pitao je Vrbanec.
– U planu je prodaja odmarališta u Dramlju, za koje smo imali upite iz Istarske županije, pa sad čekamo ponude. Točno je da je ta stavka bila planirana i ove godine, ali ne želimo Dramalj prodati pošto-poto, želimo dobiti što veću cijenu – odgovorio je Kovač.

Oporba je proračun nazvala “promašenim, nerealnim i predizbornim

Najavio je da bi na prodaju išlo i zemljište nasuprot postojeće benzinske crpke Crodux, dok lokaciju druge parcele nije otkrio. 

– Za zemljište preko Croduxa zainteresiran je investitor koji bi također gradio benzinsku, dok je za kupnju atraktivne lokacije zainteresirana multinacionalna kompanija. Riječ je o višemilijunskom iznosu, ali o tome još ne bih pričao – rekao je Kovač.

Vrbanec je zaključio da to znači da se Grad, ne javi li se ta kompanija, neće izvući iz minusa. – Ne znam hoće li odabrati Čakovec. Međutim, s njima pregovaramo, pa zato prodaju moramo planirati u proračunu, jer ćete poslije reći da smo prodali nešto što nismo planirali u proračunu – rekao je gradonačelnik.

Da neće biti lako 2017., a ni sljedećih godina, upozorio je i vijećnik pozicije Nenad Hranilović (HNS). 
– Proračuni su bili opterećeni i izostat će nadogradnja Čakovca. Međutim, približava se kraj gradnje kanalizacije, a poslije toga će Čakovec doživjeti još veći uzlet – ustvrdio je.

Kovač je, međutim, uzvratio da razvoj neće izostati. – Sljedeće godine kreću i privatne investicije, slovensko-austrijski LTH počinje graditi tvornicu u kojoj će zaposliti oko 160 ljudi. Bivši MTČ je prodan, tržnica je u proračunu – naveo je i najavio još jednu veliku investiciju.

– Ne znam da li znate, ali autobusni kolodvor je prodan i već se rade projekti. Švicarska tvrtka će uz našeg Rudi expressa na istom mjestu graditi novi kolodvor, koji će biti poput onih u Švicarskoj ili Njemačkoj. Nisam to izmislio, to su stvari koje možete provjeriti, samo se morate malo potruditi – poručio je Kovač sumnjičavim vijećnicima.

139 milijuna kuna iznosi proračun Grada Čakovca za 2017., što je 12 milijuna kuna manje u odnosu na ovogodišnji
19 milijuna kuna je 31. listopada iznosio manjak u proračunu Grada Čakovca za ovu godinu

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hrvatska je članica šengenskog prostora. Što se sve mijenja od siječnja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer  je donesena konačna i jednoglasna oduka na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu – Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora.

Što to konkretno znači?

Za manje od mjesec dana, točnije 1. siječnja, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama. Neće više biti čekanja na granicama i kilometarske kolone, posebno u sezoni.

To vrijedi za granične prijelaze sa Slovenijom i Mađarskom, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena, odnosno to postaje vanjska granica Schengena.

Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023. godine.

Iako se ukidaju granice kakve su do sad bile, to ne znači da neće biti nikakve kontrole. Dosadašnja pravila zamijenit će kompenzacijske mjere koje će prvenstveno služiti za suzbijanje mogućih nezakonitih radnji kod prelaska granica.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin i Kaufland raskidaju ugovor jer se vjerovnici nisu dogovorili. Bliži li se kraj Varteksu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Kaufland će, prema svemu sudeći, raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“ trebao graditi novi poslovni trgovački centar. Ta je informacija danas stigla iz Grada Varaždina. Navode da su čekali, ali nisu dočekali da se Varteksovi vjerovnici dogovore te da je raskid ugovora inicirao Kaufland.

– Kaufland je inicirao, a Grad Varaždin pozitivno odgovorio na inicijativu za skoro pokretanje pravnih poslova sporazumnog raskida ugovora  jer rokovi za dogovor hipotekarnih i založnih vjerovnika, koji su preduvjet za nastavak projekta, ističu do kraja godine. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj,  je nakon očekivanja i nadanja da će doći do dogovora vjerovnika za što još postoje minimalne, gotovo nikakve šanse, sada  suglasan da se krene u raskid ugovora između Kauflanda i Grada Varaždina – kažu u Gradu Varaždinu.

– Najavljena investicija se neće moći realizirati jer se procjenjuje da ne postoji nikakva mogućnost dogovora hipotekarnih i založnih vjerovnika – smatra gradonačelnik Neven Bosilj. Dodaje ida razumije poslovnu strategiju Varteksa.

– Kao i svako ozbiljno poslovno društvo, tako i  Kaufland ima definirate termine za realizaciju investicija. Ako se do dogovora ne može doći u tim definiranim rokovima, a očito se to ne može riješiti jer se  vjerovnici čvrsto, ukopano,  drže svojih pozicija,  ne vidimo nikakve mogućnosti realizacije cijelog projekta. I zato smo predvidjeli da se tijekom slijedećeg tjedna sastanemo s predstavnicima Kauflanda  i napravimo sporazumni raskid ugovora – rekao je Bosilj.

Je li ovo kraj Varteksa? O tome je za Poslovni dnevnik govorio i član Uprave Varteksa Dražen Dobiš.

Varteks je, naime, uputio dopis Vladi sa zamolbom da, ako je to moguće, pokuša utjecati na hipotekarno osigurane vjerovnike da se ubrza proces dogovora oko raspodjele sredstava od prodaje našeg zemljišta Kauflandu.

Novi član uprave Varteksa Dobiš poručio da bez Kauflanda i NK Varaždina Varteksu prijeti kraj

Očito zamolba nije urodila plodom.

-Vjerujem u snagu Varteksa, ali ako bi došlo do potpisivanja sporazumnog raskida ugovora Kauflanda s Gradom Varaždinom oko izgradnje kružnog toka, kao i ugovora s NK Varaždinom vezano uz pomicanje dijela zemljišta za gradnju njihovog kompleksa, samim time je to i njihovo odricanje od moguće kupnje zemljišta od Varteksa. Onda pada u vodu i projekt Vlade RH ‘Varteks kvart – urbana regeneracija’ kojeg je Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom, a sve zbog toga što se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele financijskih sredstava iz prodaje. Imamo enormnu financijsku izloženost prema vjerovnicima i vrijeme nam curi, iako smo već za oko 6 milijuna kuna smanjili kratkoročni dug koji je bivša Uprava napravila prema dobavljačima – rekao je Dobiš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje