Povežite se s nama

U fokusu

Tržnica u MTČ-u, novi autobusni kolodvor gradi tvrtka iz Švicarske

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec bi sljedeće godine trebao dobiti novu, zatvorenu i grijanu tržnicu, koja će se vjerojatno nalaziti na prostoru bivšeg MTČ-a, a Grad istovremeno planira prodati odmaralište u Dramlju i još dva zemljišta, pri čemu je za jedno zainteresirana multinacionalna kompanija. 

Ustvrdio je to čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, kad je većinom glasova prihvaćen proračun za 2017. godinu.

Zbog kanalizacije

Plan prihoda i rashoda za sljedeću godinu iznosi 139 milijuna kuna, pri čemu će 8,7 milijuna kuna otići na otplatu već uzetih kredita, a Grad će se zadužiti za novih 1,7 milijuna kuna. I dok je Kovač proračun nazvao razvojnim, oporbeni vijećnici su ustvrdili da je “promašen, nerealan i predizborni”. 

Upozorili su da će se samo povećati već ionako ogromni dugovi: manjak u gradskoj blagajni se na kraju listopada popeo na 19 milijuna kuna.
– Minus će rasti samo vani, ako ste mislili na vremenske uvjete. Mi smo minus već smanjili na 12 milijuna kuna i sve obveze plaćamo bez problema – uzvratio je Kovač vijećniku Tomislavu Vrbancu (HDZ). Istaknuo je da niti jedna kuna nije nepotrebno potrošena, a da je manjak isključivo posljedica sanacije cesta nakon izgradnje kanalizacije, u što je uloženo više od 20 milijuna kuna, kao i izgradnje dvorane u Ivanovcu.

– Vaša obećanja jako lijepo zvuče, ali ako smo sada u minusima, u 2017. od tržnice i drugih investicija, a ni od masovnih zapošljavanja neće biti ništa – poručio mu je vijećnik Predrag Kočila (nezavisni).

Za uređenje tržnice se u 2017. planira svega milijun kuna, a oporbu je zanimalo u što će taj novac biti uložen: u postojeći plac, čiji dio je bio uređen lani, ili u izgradnju novoga, u bivšem MTČ-u, koji je kupio BAT u vlasništvu Zlatka Đurkina.

– Ići će se u revitalizaciju bivšeg MTČ-a i tamo ćemo vjerojatno izmjestiti tržnicu, koja će biti natkrivena, zatvorena i grijana, bit će to tržnica kakvu imaju europski gradovi – rekao je Kovač.

Iz Istre

Minus u gradskoj blagajni Grad planira pokriti i prodajom imovine, a planiraju prihod od oko devet milijuna kuna. 

– I ove godine ste planirali ostvariti prihode od prodaje imovine, a izvršenje vam je deset posto. Što ćete prodati? – pitao je Vrbanec.
– U planu je prodaja odmarališta u Dramlju, za koje smo imali upite iz Istarske županije, pa sad čekamo ponude. Točno je da je ta stavka bila planirana i ove godine, ali ne želimo Dramalj prodati pošto-poto, želimo dobiti što veću cijenu – odgovorio je Kovač.

Oporba je proračun nazvala “promašenim, nerealnim i predizbornim

Najavio je da bi na prodaju išlo i zemljište nasuprot postojeće benzinske crpke Crodux, dok lokaciju druge parcele nije otkrio. 

– Za zemljište preko Croduxa zainteresiran je investitor koji bi također gradio benzinsku, dok je za kupnju atraktivne lokacije zainteresirana multinacionalna kompanija. Riječ je o višemilijunskom iznosu, ali o tome još ne bih pričao – rekao je Kovač.

Vrbanec je zaključio da to znači da se Grad, ne javi li se ta kompanija, neće izvući iz minusa. – Ne znam hoće li odabrati Čakovec. Međutim, s njima pregovaramo, pa zato prodaju moramo planirati u proračunu, jer ćete poslije reći da smo prodali nešto što nismo planirali u proračunu – rekao je gradonačelnik.

Da neće biti lako 2017., a ni sljedećih godina, upozorio je i vijećnik pozicije Nenad Hranilović (HNS). 
– Proračuni su bili opterećeni i izostat će nadogradnja Čakovca. Međutim, približava se kraj gradnje kanalizacije, a poslije toga će Čakovec doživjeti još veći uzlet – ustvrdio je.

Kovač je, međutim, uzvratio da razvoj neće izostati. – Sljedeće godine kreću i privatne investicije, slovensko-austrijski LTH počinje graditi tvornicu u kojoj će zaposliti oko 160 ljudi. Bivši MTČ je prodan, tržnica je u proračunu – naveo je i najavio još jednu veliku investiciju.

– Ne znam da li znate, ali autobusni kolodvor je prodan i već se rade projekti. Švicarska tvrtka će uz našeg Rudi expressa na istom mjestu graditi novi kolodvor, koji će biti poput onih u Švicarskoj ili Njemačkoj. Nisam to izmislio, to su stvari koje možete provjeriti, samo se morate malo potruditi – poručio je Kovač sumnjičavim vijećnicima.

139 milijuna kuna iznosi proračun Grada Čakovca za 2017., što je 12 milijuna kuna manje u odnosu na ovogodišnji
19 milijuna kuna je 31. listopada iznosio manjak u proračunu Grada Čakovca za ovu godinu

Izvor:
Foto:

Nekategorizirano

Hoće li se rušiti Varteksov dimnjak ili će Grad kupiti “mačka u vreći”?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj još 23. lipnja ove godine projekt pod nazivom “VARTEKS kvart – urbana regeneracija” proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, službena obavijest o tome je u nadležni Upravni odjel Grada Varaždina stigla s višemjesečnim zakašnjenjem.

Teški pregovori

Podsjećamo, vrijednost ukupnih troškova spomenutog projekta procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosi 182.700.000 kuna s PDV-om, a privatni investitor je Varteks d. d. Odnosno, tvrtka koja nije u blokadi, ali nema novaca ni za isplatu plaća svojim zaposlenicima! Štoviše, Varteksovo dugovanje prema Gradu Varaždinu trenutno iznosi oko 5 milijuna kuna, a o projektima koje već navodno provodi ova tvrtka nitko od zainteresiranih zapravo nema pojma.

– Mogu potvrditi da su u tijeku iznimno teški pregovori predstavnika Grada Varaždina s Upravom Varteksa. Naime, s obzirom na to da treba poštovati odredbe strateškog investicijskog projekta RH, potpuno je jasno da je Varteks preuzeo obvezu uređenja infrastrukture u tom prostoru. Ova tekstilna tvrtka to namjerava provesti parcijalno, što je Gradu neprihvatljivo – ističe SDP-ov gradski vijećnik Bruno Ister, jedan od sudionika sastanka održanog prije godinu dana u Gradskoj vijećnici s temom kako pomoći tekstilcima iz Zagrebačke ulice.

Rješenje je u otkupu nekretnina, čime bi se prebio višemilijunski dug.

– Nastojat ćemo ih uzeti što više kako bismo pomogli Gradu i Varteksu u ovoj situaciji. No, to ne smije ići nauštrb prometnih rješenja u tom kvartu, koja moraju imati cjelovit ishod. Zanimaju nas i parcele oko poznatog Varteksovog dimnjaka, a ne samo upravna zgrada od crvenih cigli. Dakako, sve ovisi o konkretnim brojkama koje budu na stolu – objasnio je Ister.

U međuvremenu je Varteks od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ishodio rješenje iz kojeg proizlazi da za zahvat rekonstrukcije prometne i komunalne infrastrukture nije potrebno provesti postupak utjecaja na okoliš. No, investitor pri uklanjanju nefunkcionalnih građevina ne smije narušiti sklop povijesnih industrijskih građevina. Jedna od njih je prepoznatljivi tvornički dimnjak, kojeg bi se Uprava tvrtke rado riješila tako da ga pod dug prepusti Gradu Varaždinu. No, o takvoj trgovini postoje dvojbe, pa i bojazan da Grad ne kupi “mačka u vreći”, visokoga gotovo 80 metara.

Pravi kontrapunkt crkvenim tornjevima

Dodajmo da ulični potez građevina industrijskoga kompleksa Varteks u Varaždinu nije zaštićen kao kulturno dobro.

– U sklopu strateškog investicijskog projekta “VARTEKS kvart – urbana regeneracija” dana je preporuka Ministarstva kulture i medija da se navedene građevine tvorničkog kompleksa Varteks zadrže i prezentiraju u svom originalnom obliku, i to očuvanjem osnovnih arhitektonskih obilježja uz mogućnost uklanjanja naknadnih dogradnji, ako se za tim ukaže potreba, te provedbe neinvazivnih adaptacija, sanacije i obnove uz mogućnost primjene odgovarajućih mjera energetske učinkovitosti. Prihvatljivo je uvođenje novih sadržaja kako bi se osiguralo održivo korištenje. U promišljanju novih zahvata građenja potrebno je uzeti u obzir položaj, mjerilo i utjecaj nove izgradnje na navedene povijesne zgrade koje su predviđene za očuvanje. Nova izgradnja trebala bi biti usmjerena prema arhitektonskoj i tehnološko-tehničkoj vrsnoći suvremenog građenja. Također, preporuka je da se u suradnji s Gradom Varaždinom ispita mogućnost odgovarajućeg muzejskog sadržaja u jednoj od očuvanih povijesnih građevina, s ciljem prezentacije proizvodnih procesa tijekom povijesti tvornice s odabranim očuvanim povijesnim strojevima i alatima – naglašavaju u Ministarstvu kulture i medija.

Pritom ne dvoje da je dimnjak povijesno i tradicijski najvažniji građevinski i marketinški simbol tvornice, odnosno navedene kulturne baštine.

– Varteksov dimnjak dominira svojom visinom ne samo u kompleksu tvornice Varteks već predstavlja i vizualni identitet ovog dijela grada Varaždina, kao simbol industrijskog dijela grada i kontrapunkt crkvenim tornjevima povijesne jezgre. Za njegovu izgradnju visine 78 metara zadužena je tvrtka Heinicke i Špiller k. d. iz Zagreba. Na bazi dimnjaka nalazi se natpis koji govori o vremenu gradnje (1934. godina), izvoditelju i ostalim građevinskim karakteristikama – vele u Ministarstvu.

No, s obzirom na to da je dimnjak u neposrednoj blizini područja budućih rušenja, zanimalo nas je kakva su aktualna saznanja o stanju objekta te ima li na njemu (ili u konstrukciji) fizičkih oštećenja.

– Konzervatorski odjel u Varaždinu zasad nema saznanja da na dimnjaku postoje oštećenja. Svakako je preporučljivo da, ako to još nije, vlasnik angažira ovlaštenog statičara koji će provjeriti stanje građevine. Istraživanja s ciljem utvrđivanja aspekta sigurnosti zaštite ljudi i imovine i općenito ukupnog okruženja te građevine nisu u nadležnosti Konzervatorskog odjela u Varaždinu jer ta građevina nije zaštićeno kulturno dobro. Također, Konzervatorski odjel u Varaždinu nema informacije o napravljenoj statičkoj analizi dimnjaka. Ako je ista napravljena, vlasnik nije dostavio navedenu dokumentaciju – napominju.

Sigurnosni pojas

Spomenimo i to da je oko dimnjaka u planu gradnja stambenih zgrada, prometnica, dječjih igrališta i drugih društvenih sadržaja. Stoga će struka prije ili kasnije ipak morati odgovoriti na pitanje kod koliko stupnjeva MCS skale može doći do ozbiljnijeg urušavanja dimnjaka. Primjerice, koliki se sigurnosni pojas mora ostaviti ako postoji opasnost od urušavanja dimnjaka te je li materijalu ugrađenom u dimnjak istekao vijek trajanja nakon više od 85 godina od izgradnje?

– Specifičnost dimnjaka zbog visine i same funkcije svakako iziskuje detaljan pregled statičara, koji će se očitovati i o stanju konstrukcije i o stanju samog materijala – zaključuju u Ministarstvu kulture i medija.

Dimnjak treba ostati na svome mjestu

Varaždinski muzealci ne dvoje o tome da Varteksov dimnjak treba ostati na svome mjestu. S odašiljačima teleoperatora na njemu ili bez njih.

– Ako statika te građevine nije narušena, bilo bi dobro zadržati dimnjak u tom prostoru jer on je ipak spomenik industrijskog razvitka Varaždina u 20. stoljeću. Uz to, riječ je o još uvijek najvišoj građevini u gradu, koja je bila obuhvaćena i projektom “Umjetnost na ulici – faza II.”. Provodila ga je Turistička zajednica Grada Varaždina, ali iz meni nepoznatih razloga za to još nije pripremljen ozbiljniji strateški dokument – ističe Ivan Mesek, ravnatelj GMV-a.

Od našeg sugovornika doznajemo i to da Gradski muzej Varaždin i Društvo arhitekata Varaždina – Radna skupina Varaždin još uvijek nisu dobili od nadležnih odgovor na zamolbu za proširenje zaštićene industrijske baštine u kompleksu tvornice Varteks d. d. Podsjećamo, djelatnici GMV-a i Radne skupine proveli su od 2016. do 2018. istraživanje o povijesti razvoja, odnosno izgradnje tvorničkoga kompleksa s ciljem valorizacije svih građevina kompleksa. Osim već u projektu “Varteks kvart – urbana regeneracija” za zaštitu predviđenih građevina, za zaštitu su predložili još zgradu bojadisaonice, zgradu za kotonizaciju konoplje i lana (kasnije bravariju) te zgradu skladišta sirovina i sukna, tzv. “Vladekov hram”. Riječ je o hali s lučnim svodom raspona od 21 metra, kao jedinstvenog i iznimno atraktivnog prostora u Varaždinu.

Nastavite čitati

U fokusu

Od 1. listopada ipak se neće primjenjivati COVID potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Primjena covid potvrda u zdravstvenim ustanovama krenut će početkom listopada, no ne od 1. listopada, kako je bilo najavljeno. Odluku o tome, kao i o covid potvrdama u sustavu socijalne skrbi, donijet će Nacionalni stožer civilne zaštite, navode iz Ministarstva zdravstva.

Iako se najavljivalo da će covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi biti uvedene 1. listopada, to se neće dogoditi. Jer, kako ističu iz Ministarstva zdravstva, još nisu detaljno razrađene upute za ustanove na koje bi se obveza odnosila, naglasila je danas u izjavi za HRT zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, a prenosi Telegram.

– Odluku o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu, kao i sustavu socijalne skrbi, donosi Stožer civilne zaštite. Po donošenju odluke sve zdravstvene ustanove dobit će detaljne upute o načinima i uvjetima njihove primjene, organizaciji izvještavanja i razmjeni informacija unutar sustava kako bi se ujednačila praksa, a svi zaposlenici i sve ustanove provodile svoje svakodnevne aktivnosti pod jednakim uvjetima – poručio je Beroš.

Dodaje kako te sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji opravdana i razložna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi, navodi Telegram.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje