Povežite se s nama

U fokusu

Tržnica u MTČ-u, novi autobusni kolodvor gradi tvrtka iz Švicarske

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec bi sljedeće godine trebao dobiti novu, zatvorenu i grijanu tržnicu, koja će se vjerojatno nalaziti na prostoru bivšeg MTČ-a, a Grad istovremeno planira prodati odmaralište u Dramlju i još dva zemljišta, pri čemu je za jedno zainteresirana multinacionalna kompanija. 

Ustvrdio je to čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, kad je većinom glasova prihvaćen proračun za 2017. godinu.

Zbog kanalizacije

Plan prihoda i rashoda za sljedeću godinu iznosi 139 milijuna kuna, pri čemu će 8,7 milijuna kuna otići na otplatu već uzetih kredita, a Grad će se zadužiti za novih 1,7 milijuna kuna. I dok je Kovač proračun nazvao razvojnim, oporbeni vijećnici su ustvrdili da je “promašen, nerealan i predizborni”. 

Upozorili su da će se samo povećati već ionako ogromni dugovi: manjak u gradskoj blagajni se na kraju listopada popeo na 19 milijuna kuna.
– Minus će rasti samo vani, ako ste mislili na vremenske uvjete. Mi smo minus već smanjili na 12 milijuna kuna i sve obveze plaćamo bez problema – uzvratio je Kovač vijećniku Tomislavu Vrbancu (HDZ). Istaknuo je da niti jedna kuna nije nepotrebno potrošena, a da je manjak isključivo posljedica sanacije cesta nakon izgradnje kanalizacije, u što je uloženo više od 20 milijuna kuna, kao i izgradnje dvorane u Ivanovcu.

– Vaša obećanja jako lijepo zvuče, ali ako smo sada u minusima, u 2017. od tržnice i drugih investicija, a ni od masovnih zapošljavanja neće biti ništa – poručio mu je vijećnik Predrag Kočila (nezavisni).

Za uređenje tržnice se u 2017. planira svega milijun kuna, a oporbu je zanimalo u što će taj novac biti uložen: u postojeći plac, čiji dio je bio uređen lani, ili u izgradnju novoga, u bivšem MTČ-u, koji je kupio BAT u vlasništvu Zlatka Đurkina.

– Ići će se u revitalizaciju bivšeg MTČ-a i tamo ćemo vjerojatno izmjestiti tržnicu, koja će biti natkrivena, zatvorena i grijana, bit će to tržnica kakvu imaju europski gradovi – rekao je Kovač.

Iz Istre

Minus u gradskoj blagajni Grad planira pokriti i prodajom imovine, a planiraju prihod od oko devet milijuna kuna. 

– I ove godine ste planirali ostvariti prihode od prodaje imovine, a izvršenje vam je deset posto. Što ćete prodati? – pitao je Vrbanec.
– U planu je prodaja odmarališta u Dramlju, za koje smo imali upite iz Istarske županije, pa sad čekamo ponude. Točno je da je ta stavka bila planirana i ove godine, ali ne želimo Dramalj prodati pošto-poto, želimo dobiti što veću cijenu – odgovorio je Kovač.

Oporba je proračun nazvala “promašenim, nerealnim i predizbornim

Najavio je da bi na prodaju išlo i zemljište nasuprot postojeće benzinske crpke Crodux, dok lokaciju druge parcele nije otkrio. 

– Za zemljište preko Croduxa zainteresiran je investitor koji bi također gradio benzinsku, dok je za kupnju atraktivne lokacije zainteresirana multinacionalna kompanija. Riječ je o višemilijunskom iznosu, ali o tome još ne bih pričao – rekao je Kovač.

Vrbanec je zaključio da to znači da se Grad, ne javi li se ta kompanija, neće izvući iz minusa. – Ne znam hoće li odabrati Čakovec. Međutim, s njima pregovaramo, pa zato prodaju moramo planirati u proračunu, jer ćete poslije reći da smo prodali nešto što nismo planirali u proračunu – rekao je gradonačelnik.

Da neće biti lako 2017., a ni sljedećih godina, upozorio je i vijećnik pozicije Nenad Hranilović (HNS). 
– Proračuni su bili opterećeni i izostat će nadogradnja Čakovca. Međutim, približava se kraj gradnje kanalizacije, a poslije toga će Čakovec doživjeti još veći uzlet – ustvrdio je.

Kovač je, međutim, uzvratio da razvoj neće izostati. – Sljedeće godine kreću i privatne investicije, slovensko-austrijski LTH počinje graditi tvornicu u kojoj će zaposliti oko 160 ljudi. Bivši MTČ je prodan, tržnica je u proračunu – naveo je i najavio još jednu veliku investiciju.

– Ne znam da li znate, ali autobusni kolodvor je prodan i već se rade projekti. Švicarska tvrtka će uz našeg Rudi expressa na istom mjestu graditi novi kolodvor, koji će biti poput onih u Švicarskoj ili Njemačkoj. Nisam to izmislio, to su stvari koje možete provjeriti, samo se morate malo potruditi – poručio je Kovač sumnjičavim vijećnicima.

139 milijuna kuna iznosi proračun Grada Čakovca za 2017., što je 12 milijuna kuna manje u odnosu na ovogodišnji
19 milijuna kuna je 31. listopada iznosio manjak u proračunu Grada Čakovca za ovu godinu

Izvor:
Foto:

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje