Povežite se s nama

U fokusu

Tučnjava po Varaždinu nikad više ili je riječ o teškoj zabludi?

Objavljeno:

- dana

Što se to događa s mladima u Varaždinu, pitali su se mnogi nakon događaja u četvrtak, 28. travnja, u centru Varaždina.

Naime, 23-godišnji državljanin Sjeverne Makedonije u gluho doba noći zadao je svom vršnjaku dva uboda nožem u tijelo i nanio mu tešku ozljedu (otvorena rana trbušne stijenke s unutarnjom ozljedom). Također je nožem zadao više uboda i reznih rana još četvorici mladića.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila mu istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u istrazi te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Mnogi su isticali da je napadima nožem prethodio fizički sukob, a sve to zgrozilo je naše sugrađane.

Zgroženi

Također, mnogi su bili zgroženi i kada je u siječnju ove godine kod ugostiteljskog objekta na parkiralištu u Zagrebačkoj ulici više mladića pretuklo dvojicu 21-godišnjaka.

Vara li nas dojam da je nasilja među mladima više ili je riječ o prividu?

Varaždinska policija ističe da su prekršaji po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira u posljednjih pet godina u padu, pa tako i tučnjave.

– Brojka od 300-tinjak prekršaja na godišnjoj razini u Policijskoj postaji Varaždin neznatno varira, no zbog epidemije COVID-a-19 u 2020. i 2021. godini struktura prekršaja se uvelike promijenila. Najveći pad broja prekršaja u posljednjih nekoliko godina bilježi se u ugostiteljskim objektima, te je tako broj sa 71 prekršaja u 2018. godini pao na prošlogodišnjih 25 prekršaja – ističe PU varaždinska.

– Ako usporedimo prvo tromjesečje ove godine s pretpandemijskom 2019. godinom, možemo reći da je došlo do pada broja prekršaja po istom zakonu, sa 68 prekršaja na 34 u ovoj godini. Prekršaji iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (tučnjava, svađa, vika) u padu su s 31 na devet prekršaja – dodaje varaždinska policija.

Teške ozljede

I dok statistika otkriva da je manje tučnjava, ipak do njih dolazi. Nakon tučnjava dolazi čak i do teških tjelesnih ozljeda.

– Zbog izmjena kaznenog djela u domeni obiteljske kaznenopravne zaštite, teško je usporediti brojčane pokazatelje kaznenih djela “Teška tjelesna ozljeda” i “Tjelesna ozljeda”. Konkretno, s četiriju kaznenih djela “Tjelesna ozljeda” i sedam kaznenih djela “Teška tjelesna ozljeda” u 2019. godini broj istovjetnih kaznenih djela porastao je na 15 kaznenih djela “Tjelesna ozljeda” i devet kaznenih djela “Teška tjelesna ozljeda” na području Policijske postaje Varaždin u 2021. godini. Porast je i u prvom tromjesečju 2022. godine u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, odnosno s tri na osam kaznenih djela. Ipak, u broju kaznenih djela vrlo je mali broj tjelesnih ozljeda i teških tjelesnih ozljeda nastalih u nekom fizičkom sukobu – objašnjava PU varaždinska.

I pedagoginja Srednje strukovne škole Varaždin Nikolina Smrečki Češljaš tvrdi kako nema pokazatelja da ima porasta nasilja među mladima.

– Nasilje je uvijek bilo prisutno u društvu, kako među djecom i mladima, tako i među odraslima. Nemamo novije rezultate istraživanja koji govore o porastu nasilja među mladima. Posljednjih godina o nasilju se više i češće javno progovara, mediji više izvještavaju o nasilju, počiniteljima i žrtvama, pa se stekao dojam da je nasilje u porastu. Kad se govori o nasilju u školi, moje je iskustvo veća prisutnost psihičkog nasilja u obliku ogovaranja, ismijavanja, izoliranja, uvredljivih komentara, isključivanja iz aktivnosti i širenja zlobnih ili netočnih glasina. Nasilje koje se najčešće događa i kojem su učenici najviše izloženi je nasilje putem interneta, odnosno cyberbullying, a koje može imati teže posljedice za zdravlje i razvoj od nasilja koje se događa uživo – objašnjava Smrečki Češljaš.

Koronakriza

Također, mlađa populacija bila je iznimno pogođena koronakrizom i zabranama.

– U razdoblju izolacije i nastave na daljinu nije zabilježen porast nasilja među mladima, no u tom su razdoblju škole bile zatvorene, učenici su manje bili u fizičkom kontaktu i manje su prijavljivali što im se događa. Međutim, izolacija i nastava na daljinu utjecale su na psihološku dobrobit djece i mladih te dovele do porasta problema mentalnog zdravlja i mentalnih poremećaja. Istraživanje provedeno 2021. godine pokazalo je kod djece i mladih značajan porast anksioznosti i/ili depresivnosti – strah od neuspjeha, anksioznost u socijalnim situacijama, osjećaj tuge i praznine, zabrinutost za sigurnost članova obitelji – te posttraumatskog stresa: teškoće koncentriranja, uznemirenost, emocionalnu osjetljivost, izbjegavanje neugodnih sjećanja i osjećaja – dodaje Smrečki Češljaš.

Mladi su tako jedva dočekali ublažavanje epidemioloških mjera jer realno dvije godine nisu mogli izlaziti.

Naravno, s ponovnim otvaranjem noćnih klubova i barova dolazi do prekršaja remećenja javnog reda i mira. Policija ističe da mladi remete noćni mir, a razmirice iz barova često presele na ulicu, dok vrlo često krše i odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer ostavljaju svoja vozila u pješačkoj zoni ili na nogostupima.

Nadzor

No uvođenjem videonadzora u centru grada varaždinska policija tomu je doskočila.

– Stanje sigurnosti u Gradu Varaždinu u proteklih nekoliko godina je na zadovoljavajućoj razini, unatoč povremenim događajima koji su posebno praćeni u medijima i javnosti. Uvođenjem videonadzora na javnim mjestima u centru grada stanje sigurnosti se uvelike promijenilo nabolje. Videonadzor uspješno odvraća osobe sklone činjenju kaznenih djela i prekršaja te se putem njega provodi osiguranje manifestacija i ostalih događanja. Kod naknadnih prijava slučajeva narušavanja javnog reda i mira ili počinjenja kaznenih djela policiji, često je videonadzor jedan od značajnih alata u kriminalističkom istraživanju, pa tako i u nedavnom slučaju u Ulici Ivana Padovca u Varaždinu – objašnjavaju iz varaždinske policije te dodaju da policijski službenici temeljne i interventne policije obilaze ulice i trgove u cilju prevencije, no zbog smještaja noćnih klubova i barova, ali i intenziteta kretanja osoba prema Studentskom domu u Varaždinu, taj obim poslova je značajan.

– Stoga će policija u cilju zadržavanja povoljnog stanja pojačavati prevenciju kroz pojačanu prisutnost policijskih službenika na javnim površinama grada Varaždina te kontrolama ugostiteljskih objekata, osobito usluživanja pića pijanim i maloljetnim osobama – zaključuju iz PU varaždinske.

U fokusu

U varaždinskim gradskim osnovnim školama početak provođenja programa zapošljavanja psihologa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Agnezović

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić održali su danas, 17. svibnja, konferenciju za novinare povodom početka provođenja programa zapošljavanja psihologa u svim varaždinskim osnovnim školama koje nemaju stručni kadar na tom radnom mjestu.

Rebalansom proračuna Grad Varaždin je za zapošljavanje psihologa osigurao 300.000 kuna.

– Ponosan sam što je Grad Varaždin prvi koji je krenuo s ovom inicijativom zahvaljujući našem Odboru za mlade i gradskom vijećniku Lovri Lukavečkom koji su nas potaknuli da krenemo u smjeru brige za mentalno zdravlje naših mladih sugrađana. Znam da netko misli da je sada već kasno, ali s petim mjesecom smo zaposlili dva psihologa, natječaj za još jednoga je u tijeku, tako da sve naše osnovne škole koje nemaju stručni kadar, a to su: III, V., VI., VII. i Centar „Tomislav Špoljar“, dobiju psihologe. Ovo je za sada na određeno vrijeme, ali vjerujemo da će to postati nešto što će Grad Varaždin iz proračuna uvijek pokrivati. Posebice sada, kada su iz jednog režima online nastave odjednom došli u jedan sasvim drukčiji režim, u školi su svakodnevno, gdje ih je zadnjih dvije godine pandemija poprilično psihički koštala i utjecala na njihovu psihu. Mislimo da je ovo jedan odličan potez kojim možemo utjecati na naše mlade sugrađane i utjecati na njihovo mentalno zdravlje – istaknuo je Bosilj.

Miroslav Marković dodao je da se ovakve stvari moraju rješavati na nacionalnoj razini.

– Baš kao i priča s higijenskim ulošcima koji su „krenuli“ iz Grada Varaždina na nacionalnu razinu, ponovo je riječ o priči koja treba ići prema Ministarstvu obrazovanja, gdje Ministarstvo ne može ostati slijepo i gluho na potrebe mladih koji imaju ogromne probleme. Mi vidimo galopirajuću depresiju kao bolest, isto kao što vidimo i epidemiju dijabetesa zbog pretilosti naših malih sugrađana. Znači, tražimo od države da pogleda primjere dobre prakse iz naše sredine. Oni su ti koji moraju preuzeti ulogu financiranja i brige oko naše djece. Država u ovom smislu ne funkcionira dobro, tako da mi sada preuzimamo financijski teret, kako bi našoj djeci bilo bolje, jer nam je stalo do djece koje žive u gradu Varaždinu – istaknuo je Marković.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić kazala je sljedeće:

– Vjerojatno ste popratili na zadnjem rebalansu proračuna, osigurano je 300.000 kuna za financiranje rada tri psihologa na pet škola. III., V., VII. i Centar „Tomislav Špoljar“ imaju psihologe na pola radnog vremena, s obzirom na to da im tako nalaže njihov standard s obzirom na broj učenika, i VI. OŠ ima psihologa na puno radno vrijeme jer škola ima skoro 800 učenika. Na ove četiri škole psiholozi su počeli raditi s 9., odnosnom 10. svibnja, natječaj za VI. OŠ Varaždin je još uvijek otvoren do petka, stoga pozivamo psihologe da se jave, riječ je o punom radnom vremenu od osam sati. Oni će biti zaposleni do završetka ove nastavne godine i ponovo će se raspisati natječaj za cijelu školsku godinu 2022./2023. – navela je pročelnica Vusić.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj nakon potpisivanja nagodbe: Sad idemo riješiti bale, graditi stanove za mlade…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Sad idemo riješiti bale, graditi stanove za mlade i početi gledati u budućnost, rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj nakon potpisivanja ugovora o nagodbi između Grada Varaždina i T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“.

Podsjetimo da je suglasnost za sklapanje ugovora dalo Gradsko vijeće Grada Varaždina na sjednici održanoj 14. travnja ove godine, a ovom nagodbom riješeno čak osam sporova na Trgovačkom sudu.

Bosilj je rekao da je nastala velika šteta zbog nečinjenja bivše gradske, a samo na dosadašnje odvjetničke troškove potrošeno je više od 12 milijuna kuna.

– Postojala je nagodba koja je bila četiri mjeseca važeća i nitko je nije htio potpisati, bila je to tek predizborna patka – riječi su kojima je Bosilj prozvao bivšu gradsku vlast.

– To vam je kao da imate nalog za deložaciju iz vaše kuće i da su vam svi ukućani pod ovrhom. Mi smo skinuli jedan mač veći od 140 milijuna kuna koji je stajao Gradu iznad glave i omogućili da počnemo gledati u budućnost – rekao je gradonačelnik.

– Nažalost nismo imali mogućnost clean starta jer u protekle četiri godine nije maknuta ni jedna bala, nije riješen nijedan spor, osim što je Grad namjerno izgubio spor od 27 milijuna kuna s Ekos Holdingom, gdje smo platili zemljišta više od 300 eura. Tako da je ova nagodba jedan korak prema naprijed, kojim ćemo omogućiti Gradu, JUGS-u i Varkomu da prodišu punim plućima i da se riješimo tereta i okova prošlosti – rekao je Bosilj.

Što nakon ove nagodbe?

– Idemo riješiti bale, znam da bi si neki najradije rezali žile jer smo uspjeli riješiti nagodbu koju oni nisu uspjeli riješiti i očekujemo hrpu opstrukcija koje su već počele oko bala, ali mi smo u roku od 11 mjeseci uspjeli dobiti građevinsku dozvolu za sanaciju odlagališta Brezje što prethodna ekipa nije uspjela u četiri godine mandata. To su ipak neki pokazatelji da smo na pravom putu i vjerujem da ćemo imati raspisani natječaj već tijekom ljeta, a u jesen ćemo imati odabranoga izvođača koji će riješiti varaždinske bale – rekao je među ostalim Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje