Turističkoj zajednici grada Varaždina i partnerima početkom lipnja odobren je novi europski projekt.

Riječ je o EU projektu „People power partnership“, u sklopu programa Kreativna Europa, za čije je provođenje Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) Turističkoj zajednici grada Varaždina i partnerima odobrila financiranje.

TZGV je zajedno s partnerima u studenom 2019. na poziv za Potporu za Europske projekte suradnje 2020. iz potpograma Kultura prijavila projekt People power partnership, u kategoriji većih projekata suradnje. Taj je projekt među 20 odobrenih projekata, od ukupno 69 prijavljenih u kategoriji većih projekata suradnje. Na ovom je pozivu kroz kategorije većih i manjih projekata suradnje sudjelovalo čak 2008 kulturnih organizacija i institucija iz Europe, a potporu je ostvarilo ukupno 20 hrvatskih organizacija, među njima i TZGV.

TZGV će projekt provoditi u partnerstvu s 13 institucija iz 10 zemalja (Njemačka, Danska, Rumunjska, Litva, Latvija, Španjolska, Portugal, Velika Britanija, Italija i Češka). Vodeći partner je Aktionstheater Pan Optikum Gemeinnutzige GMBH iz Freiburga. U sklopu projekta će 104 mladih u dobi od 18 do 25 godina iz zemalja partnera uvježbati program za 13 manjih i jednu veliku predstavu, odnosno produkciju. Predstave će biti izvedene na turneji u svim partnerskim gradovima te ostalim zainteresiranim festivalima. U prvoj će fazi projekta osam sudionika iz jednog grada zajedno s osam mladih iz grada partnera zajedno pripremati produkciju za javni prostor koja će biti izvedena u sklopu festivala u gradu u kojem će se mladi pripremati.

TZGV je u projekt uključila naš najpoznatiji festival, Špancirfest.

Produkcije će biti usredotočene na društveno relevantne teme iz osobnih života mladih. Objedinjujući oblik izražavanja bit će hip-hop, a s mladima će raditi iskusni kreativni profesionalci iz Freiburga.

U drugoj fazi projekta razvijat će se glavna produkcija u Freiburgu u skupinama od 32 mladih (osam mladih iz četiri grada partnera), koja će biti izvedena na 13 festivala. Nakon premijere u Freiburgu, različiti timovi mladih predstavu će izvoditi na festivalima u gradovima partnera.

Projekt je ukupno vrijedan gotovo 4 milijuna eura, od čega 50% financira EU, dok proračun TZGV-a iznosi 195.776 eura. Najveći dio projektnih aktivnosti TZGV – a provodit će se u sklopu Špancirfesta, koji je na europskoj razini prepoznat kao vrijedna kulturna manifestacija.
Projekt s provedbom započinje u listopadu 2020. i trajat će do listopada 2024.

Komentari

Komentara