Povežite se s nama

Kultura

FOTO Muzej Međimurja: izložba Kristine Horvat Blažinović otvorena do 23. lipnja

Objavljeno:

- dana

Nakon poduže korona pauze, Muzej Međimurja Čakovec nastavlja s izložbama i drugim događanjima u svom muzejskom prostoru.

Tako je u utorak, 9. lipnja, u Izložbenom salonu otvorena izložba, zapravo doktorski rad, hrvatske umjetnice međimurskih korijena Kristine Horvat Blažinović: “Zabava za Kralja – realno i simboličko u poetici umnoženih ekrana i slika”. Izložba je praktični dio doktorskog rada realiziran na Poslijediplomskom doktorskom studiju Slikarstvo, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (mentori: red. prof. dr. art Damir Sokić i doc. dr. sc. Blaženka Perica).

Realno i simbolično

Ovu zanimljivu izložbu otvorila je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, a autoricu je u ime Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pozdravio umjetnik i profesor Andrija Večenaj. Doktorski rad “Realno i simbolično u poetici umnoženih ekrana i slika” Kristine Horvat Blažinović “u cjelini odlikuju vješto izabrani citati i njihovo nadovezivanje u smislene iskaze o širim kontekstima.“ Izložba se sastoji od nekoliko tematski povezanih videoprojekcija: od dviju videoinstalacija i triju videoprojekcija, koje čine cjelovit audiovizualni ambijent. Videoradovi i instalacije su osmišljeni kao samostalna djela, ali su, objedinjeni zajedničkom idejom, istovremeno segmenti jedinstvene izložbene cjeline. Na izložbi su postavljeni sljedeći radovi: “Nema mjesta panici” (2015.), videoinstalacija; audiovideo ambijent; “Zabava za kralja” (2018.), videoinstalacija sa zvukom i objektom; “En ten tini” (2018.), videoprojekcija sa zvukom; “Smijanje” (2016. – 2018.), videoprojekcija sa zvukom te “Podučavanje mladih djevojaka” (2018. – 2020.), videoprojekcija sa zvukom.

– Teorijsko se istraživanje provodi u istovremenosti i međuovisnosti s praktičnim umjetničkim radom – kroz dvosmjernu uzročno-posljedičnost. Izložba nosi naziv “Zabava za kralja”, no interpretaciju naslova prepuštam svakome da protumači sam – pomalo je zagonetno na otvorenju rekla autorica.

O autorici

Kristina Horvat Blažinović rođena je u Čakovcu 1970. godine. Diplomirala je slikarstvo 1997. godine na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, u klasi profesora Gustava Gnamuša. Godine 2007. na istoj Akademiji završila je poslijediplomski magistarski studij videa. Od 2012. polaznica je poslijediplomskog doktorskog studija Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo, pod mentorstvom red. Prof. dr. art. Damira Sokića i teorijske mentorice dr. sc. Blaženke Perice. Od 1997. do 2003. godine radi u Graditeljskoj školi u Čakovcu na Odjelu likovne umjetnosti i dizajna, a od 2003. do 2007. zaposlena je na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu kao nositeljica kolegija Medijska kultura, Dijete i mediji, Likovna kultura i Metodila likovne kulture na odgojiteljskom i učiteljskom studiju. Od 2007. do danas u stalnom je radnom odnosu na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u zvanju izvanredne profesorice.

Od 2010. do 2014. godine predaje na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu kao autorica i nositeljica kolegija “Interdisciplinarni pristup vizualnoj i medijskoj kulturi”. Na umjetničkom području djeluje od 1993. godine. Samostalno izlaže u Hrvatskoj i Sloveniji te skupno u zemlji i inozemstvu. Fundus njezine umjetničke produkcije obuhvaća slike, skulpturne objekte, video, video i multimedijalne instalacije, performans, kazališne lutke i grafički dizajn. Autorica je nekoliko glazbenih spotova, videoscenografije za kazališnu predstavu Odisej 2001. Dobitnica je nagrade Best Work Award, na ECNSI 2011. – Međunarodnoj izložbi sveučilišnih profesora likovnih umjetnika u Zagrebu.

Izložbu možete razgledati do 23. lipnja.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Nastajanje u nestajanju“ Dražena Eisenbeissera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 9. ožujka, u Kuli stražarnici održat će se otvorenje izložbe Dražena Eisenbeissera pod nazivom „Nastajanje u nestajanju“.

Zbog epidemiološke situacije neće biti službenog otvorenja, ali autor će za eventualne upite biti u Galeriji HDLU u utorak od 17 sati i 30 minuta.

Izložba ostaje otvorena do 23. ožujka.

Osvrt na izložbu „Nastajanje u nestajanju“ Tanje Špoljar

Ima nečeg mističnog i zavodljivog u slikama Dražena Eisenbeissera: prostorima bez ljudi, života u tragovima, prizorima ruševina, prozora, vrata, krovova, gradskih veduta kojima je godinama posvećen. U ovoj seriji odlazi još dalje, svoj pogled okreće prirodi, i to jednom motivu, jednom drvetu: dravskoj vrbi opsekači. Na prvi pogled, riječ je o vjernim prikazima koji teže iskazati činjenično stanje i nastaju kao prijenos viđenog, i fotografijom zabilježenog, na papir. Uvijek u istom tonu sepije, tehnikom krede na papiru, vrbe stoje pred nama, točno onakve kakve jesu, bez prevelikog uplitanja autora i želje da ih slikarski rastvori ili kroz njih iskaže svoje stanje u trenutku slikanja. No sve je to varka jer one govore i o tome: osjećamo trenutak autorova pogleda i poteza, tišinu tog događaja. Dugogodišnja posvećenost ovom motivu i tehnici otkrivaju nam autorovu sklonost jednoj vrsti meditativnog istraživanja, kontemplaciji ljepote, mantranju energije koja se nalazi u srži svega fizičkog, tvarnog. Kao da vježba balans i strpljivost, njegove su vrbe spoj tišine i jeke, svijetla i tame, gustoće i praznine, ljepote i propadanja. Kontrast zemljane boje sepija krede i čestog motiva snijega dodatno naglašava sve prethodno spomenute dualnosti. U prirodi sve pulsira i vibrira, a tehnika kojom Dražen slika idealna je da uhvati i zabilježi to: kratki, spiralni potezi kredom stvaraju beskonačne mreže isprepletenih linija koje nam na kraju otkrivaju motiv. Zavisno koliko je mreža gusta, toliko svjetla propušta na papir, a tu mrežu kontrolira autorova ruka. Nikad nije riječ samo o dekorativnom prikazu, već o pažljivom istraživanju forme kroz bezbrojne zapletene linije koje na kraju tvore cjelinu. Ako se približimo, osjećamo pulsiranje i vibriranje te mreže, a kada se udaljimo dobivamo dojam tišine, fiksiranosti trenutka, momenta zabilježenog u vremenu, gotovo kao da je riječ o starinskoj tehnici sepija fotografije. No je li autorova želja zabilježiti faktično stanje, vrbu onakvu kakva jest ili ga ipak zanima nešto što je iza te mreže poteza, što je iza forme?

Fascinacija ljepotom vidljivom u životnim mijenama i ciklusima, onom vrstom koja je prisutna i u propadanju, koju ne vidi svatko, proizašla je iz autorovog načina promišljanja života. Činjenica da odabire baš motiv vrbe da bi to iskazao i nije začudna. Predanost motivu drveta i prirode spoj je fascinacije njihovom ljepotom – vizualnog i onoga što predstavljaju – simbolike. Drvo i drveće u svim je kulturama igralo važnu ulogu i bilo je manifestacija svetog, veza između neba i zemlje, a simboliziralo je i kozmos…

… Motiv vrbe sinteza je autorove sposobnosti da u svemu vidi ljepotu te metafizičke i transcendentalne dimenzije njegova slikarstva. Nije slučajno da autor odabire vrbe opsekače, drvo kojem čovjek sječe mlade grane no ona ih ponovno tjera, drvo koje Drava premješta, no ono se neumorno hvata za sprudove. Drvo koje truli iznutra, no opstaje. Ono zasigurno nije najljepše drvo koje viđamo u Podravini, no upravo je zato i privuklo autora. Priroda u kojoj se ogledaju mijene, i one godišnjih doba, i one života i smrti, jasan je izraz ljepote i duhovnog koji zanima autora…

… Cjelokupni opus Dražena Eisenbeissera, kao i ova serija, ne želi biti doslovan prijevod njegove životne filozofije u likovni jezik. I ide dalje od puke simbolike jer priča u onim tišinama, prazninama, točkama gdje se energije u slici spajaju. Energije koje su uvijek potpuno suprotne pa stvaraju naboj između zanosa i smirenosti, tišine i pulsiranja. Kore drveta i snijega. A sam autor kaže da je ova vrsta sepija krede najbolja za slikanje onog sto nestaje i što postaje zemlja (sa zemljom slikaš zemlju).

Slike su ovdje da bi pokazale ljepotu i prolaznost. Vrijeme, ali kao put u vječnost. Slike koje su ovdje govore tišinom i svojim prazninama. Moć tišine i praznina, nastajanja u nestajanju.

O autoru Draženu Eisenbeisseru

Dražen Eisenbeisser rođen je 1957. u Koprivnici.

Samouki je umjetnik. Njegovu prirodnu nadarenost usmjerili su njegovi slikarski mentori – akademski slikari iz Koprivnice (Romano Baričević, Željko Mucko), a posebice mu je poticajan bio profesor Zlatko Kauzlarić – Atač.

Do sada je imao 30 samostalnih izložbi te više od 40 grupnih izložbi. Godine 2017. izlaže u Londonu u svjetski poznatoj „Mall Galleries/Federation of British Artists“ gdje postiže izuzetno veliki uspjeh (izložbena komisija jednoglasno je odlučila izložiti radove Dražena Eisenbeissera, a izabran je između četiritisuće kandidata), te je pozvan da za dvije godine dođe izložiti nove radove.

Član je HDLU Varaždin i Atelieri Koprivnica. Živi i radi u Koprivnici.

Nastavite čitati

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati