Povežite se s nama

Međimurje

Tužno nije tužno dok je tu “Madam Roda”

Objavljeno:

- dana

STRAH

Hoće li “Madam Roda” ovog proljeća veselo letjeti iznad Tužnog i okolnih naselja u vidovečkom kraju?

To se sa strahom pitaju mještani Tužnog, ali i sve veći broj žitelja cijele Varaždinske županije. Umjesto da kao i svake godine odleti u toplije krajeve, roda – koju su mještani prozvali “Madam Roda” – ostala je u svojem gnijezdu koje je savila na stupu.

Mladi se utopili

– Rodini mladi su tijekom velikih kiša utopili, jer gnijezdo nije bilo propusno. Tako je ostala ovdje i nije s drugim rodama otišla u toplije krajeve – doznali smo od Krunoslava Kovačića, veterinara iz Veterinarske stanice u Novom Marofu, u čijem susjedstvu živi ova životinja koja je svima prirasla srcu. Zima je “stisnula” i mještani su pernatoj mezimici pritekli u pomoć.

– Najavljeno toplo vrijeme budi nadu za opstankom, no treba joj hrana. Uključili smo udruge i tražimo kako joj pomoći, pa da “Madam Roda” na proljeće uspješno dočeka svoju družinu. Tužno će biti tako dugo tužno dok joj se ne pomogne – istaknuo je čitatelj koji nam je prvi javio za damu na visokim nogama u nevolji. Zabrinuti su i drugi.
– Vidio sam rodu kako šćućurena sjedi na električnom stupu u Gredi u nedjelju poslijepodne. Jako sam se zabrinuo i odmah nazvao Centar 112, a sad zovem i vas da pokušate poduzeti nešto da spasite rodu! – uznemiren je bio čitatelj iz Varaždina.

“Madam Roda” iz Tužnog noći provodi u svom gnijezdu, a rano ujutro odleti iz gnijezda i nema je cijeli dan. Pretpostavlja se da odlazi u portagu za hranom, a hrane je i mještani. Nose joj meso, ribu, pa čak i hamburger, odnosno špek koji, kako doznajemo, obožava! Roda je svima prirasla srcu, no hoće li opstati i preživjeti zimu?

– Bilo je slučajeva da su rode bile ozlijeđene, pa su uhvaćene i preživjele zimu zahvaljujući brizi ljudi. No, u ovom slučaju roda je zdrava. Smatram da bi jedini način da je se spasi bio da je se pokuša organizirano uhvatiti te da joj se pronađe netko tko će je udomiti tijekom zime. No, to je veliki rizik, jer postoji mogućnost da se kod hvatanja ozlijedi, a to, naravno, nitko ne želi. Isto tako, riječ je o divljoj životinji i ne znamo kako bi reagirala kad bi je stavili u zatvoreni prostor. Ona nije na takvo nešto naviknuta i moguće je da bi se u tom slučaju sama ozlijedila – doznali smo od veterinara Kovačića.

Ni prva, ni jedina

Da će “Madam Roda” uspjeti preživjeti zimu i dočekati proljeće vjeruje Zoran Horvat, voditelj Centra za zbrinjavanje divljih životinja koji djeluje pri Udruzi za zaštitu divljih životinja (AWAP).

– Roda iz Tužnog nije ni prva ni jedina koja nije odletjela u toplije krajeve. Svake godine imamo rode koje ostanu ovdje i koje prežive zimu zahvaljujući pomoći ljudi. Rodama ne smeta snijeg ni niske temperature, već je glavni problem kad se temperature spuste ispod nule te se smrznu voda i tlo, pa ne mogu same više pronalaziti hranu, ali ni pitku vodu. U tom slučaju im ljudi trebaju pomoći na način da ih se dohranjuje. Oni su mesojedi i dobar izbor je riba i svježe meso u komadima koje mogu progutati, jer one ne mogu žvakati, a hamburger nije baš dobro rješenje – poručio je Horvat i otkrio kako trenutno  u Centru brine o 30-ak ranjenih roda i sve su, ističe, na otvorenom, kao, uostalom, i junakinja s naše priče. No, ističe da je se ne bi smjelo hvatati, naročito ako je zdrava.

– Stav naše udruge, ali i resornog ministarstva s kojim surađujemo, je da se ne zbrinjavaju rode koje nisu ozlijeđene. Dakle, treba intervenirati jedino u slučaju kad je roda ozlijeđena – zaključio je Horvat.

Tužno su spasile rode

Mještane Tužnog iznenadilo je što roda nije otišla u toplije krajeve, a sad im je prirasla srcu i jako joj se vesele. Kako i ne bi kad su upravo rode te koje su Tužnom prije mnogo godina udahnule život. – Po selu se govori da je škola u Tužnom bila pred zatvaranjem i bilo je pitanje hoće li opstati. No, pojavom dama na visokim nogama sve se je promijenilo te se smatra da su upravo rode doprinijele porastu nataliteta i tako spriječile zatvaranje škole. Svake godine rode se redovito vraćaju i ima ih sve više – ispričao je čitatelj koji nas je i obavijestio o rodi iz Tužnog.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronom, raste pritisak na zdravstveni sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirana su 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 25. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 306 osoba te je evidentirano 18 pozitivnih nalaza, što je 5,88% od broja testiranih.

Međimurska županija bilježi sve veći broj pozitivnih nalaza.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije istaknula je da se pozitivitet kreće oko 30%, što se odražava na 7-dnevnu incidenciju koja iznosi 417, dok 14-dnevna incidencija iznosi 570 pozitivnih na 100.000 stanovnika.

– Međimurje je i dalje u samom vrhu procijepljenosti među županijama te smo na 59% cijepljenih. Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u Županijskoj bolnici Čakovec, a cijepljenje se odvija i svake treće subote u mjesecu – kazala je ravnateljica Payerl-Pal, dodavši da se građani u spomenutim terminima mogu docijepiti i s trećom dozom, dok se imunokompomitirani pacijenti za cijepljenje trećom dozom moraju javiti svojim liječnicima obiteljske medicine.

Uskoro će započeti i cijepljenje protiv gripe koje će obavljati liječnici obiteljske medicine.

U protekla 24 sata oporavilo se 39 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 468.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr. Višnja Smilović upozorila je na važnost pridržavanja epidemioloških mjera jer samo cijepljenje nije dovoljna garancija i sigurnost, već je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera, od nošenja maski u zatvorenim prostorima, održavanja higijene ruku do održavanja distance.

Povećan broj pozitivnih nalaza reflektira se na stanje u Županijskoj bolnici Čakovec u kojoj je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović naglasio je da je zdravstveni sustav opterećen hospitaliziranim COVID pozitivnim osobama.

– Želimo i dalje održati najvišu kvalitetu pružanja usluga u našoj bolnici, no zbog COVID situacije moramo se više posvetiti hospitaliziranim osobama koji su često s vrlo teškom kliničkom slikom. Zato je važno da se cijepimo i štitimo, radi nas samih, ali i radi naših starijih i najugroženijih – rekao je Šegović.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec i ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić uputili su apel svim Međimurkama i Međimurcima da se cijepe te tako zaštite sebe, svoje bližnje, ali i cijeli zdravstveni sustav.

Nastavite čitati

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje